Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Orzechowy tort komunijny z crème pâtissière i serkiem kremowym

Wilgotny, kremowy tort składający się z orzechowych lub migdałowych blatów, przełożonych francuskim, waniliowym kremem budyniowym. Udekorowany jest kremem z serka kremowego typu Philadelphia. Lekko słony smak serka idealnie komponuje się ze słodkim kremem budyniowym i orzechowymi blatami.

Składniki:

Blaty bezowo- orzechowe (składniki na 4 blaty):

  • 8 białek
  • 240 g cukru
  • 400 g zmielone migdały lub orzechy laskowe

Crème pâtissière:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 30 ml soku z cytryny
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Krem z serka kremowego:

  • 110 g masła (temperatura pokojowa)
  • 600 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g cukru pudru

Pozostałe:

  • świeże, białe kwiaty do dekoracji np. margaretki
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować crème pâtissière. Do garnka wlać mleko i zagotować. Garnek ściągnąć z pieca, przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić na bok.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, dodać skrobię.
  3. Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek, mieszając cały czas trzepaczką.
  4. Całą masę przelać do garnka, postawić na piecu i mieszając trzepaczką podgrzewać na średniej mocy palnika do zagotowania. Od zagotowania, gotować jeszcze ok. 1 minuty. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki). Gotowy budyń ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką wlać powoli sok z cytryny. Budyń przykryć od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. (Dobrze jest wstawić krem do lodówki na parę godzin lub noc).
  5. W tym czasie przygotować 2 blaty bezowo- orzechowe. 4 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 120 g cukru. Następnie wmieszać szpatułką 200 g zmielonych migdałów lub orzechów.
  6. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę. Rozłożyć po połowie masy białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki. Jedną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą szynę od góry, a drugą blachę na pierwszą od dołu.
  7. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), następnie zamienić blachy miejscami i piec kolejne 10 minut. Upieczone blaty zsunąć z blach razem z papierem na blat kuchenny, a najlepiej na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. W ten sam sposób upiec pozostałe 2 blaty. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Schłodzony creme patissiere ubić krótko mikserem, aż zrobi się miękki i gładki. Osobno ubić 200 g słodkiej śmietany na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu. 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy blat bezowo- orzechowy, przykryć 2 blatem, wyłożyć połowę pozostałego kremu, przykryć 3 blatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć 4 blatem. Tort schłodzić przez parę godzin w lodówce.
  10. Przygotować krem z serka kremowego. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać serek kremowy. Miksować, aż krem będzie gładki. Częścią kremu posmarować brzegi i wierzch tortu. (Gdyby krem był za rzadki do dekoracji, należy włożyć go do lodówki, aby lekko zgęstniał. Tort włożyć również do lodówki). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki i ozdobić tort, kręcąc kółka.
  11. Tort schłodzić przez parę godzin lub noc w lodówce.
  12. Chcąc ozdobić tort świeżymi kwiatami, należy łodygi przyciąć mniej więcej do długości 2- 3 cm, owinąć je w kawałki folii spożywczej, a następnie wbić w tort.

Uwaga:

  • Tort przygotowałam w piątek przed komunią. Kwiatki wsadziłam w sobotę i tort spokojnie utrzymał się do poniedziałku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Orzechowy tort komunijny z crème pâtissière i serkiem kremowym Orzechowy tort komunijny z crème pâtissière i serkiem kremowym Orzechowy tort komunijny z crème pâtissière i serkiem kremowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony