Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Ciasto wiewiórka

Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami zwane wiewiórką. Jest proste, smaczne i wilgotne, dzięki dużej ilości jabłek. Zachowuje długo świeżość. Udekorowałam je cienką warstwą bitej śmietany i prażonymi wiórkami kokosowymi.

Wersję bezglutenową ciasta podałam w uwagach pod przepisem.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej* (= 2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jabłka (ok. 800 g)
  • 125 ml oleju rzepakowego (= ½ szklanki)
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 200 g cukru (= 1 szklanka)
  • ca. 100 g orzechów włoskich (= 1 szklanka) lub ½ szklanki orzechów i ½ szklanki rodzynek
  • skórka starta z jednej cytryny (opcjonalnie)
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Orzechy posiekać.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w nie za małą kostkę. Dodać rodzynki, orzechy, skórkę startą z cytryny i sok z połowy cytryny. Wymieszać i odstawić na bok.
  4. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Odstawić na bok.
  5. Jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. (Ubijać 5 minut mikserem na najwyższych obrotach). Dalej ubijając, wlewać cienkim strumieniem olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo mąkę. Miksować tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Do ciasta wmieszać szpatułką jabłka z orzechami i rodzynkami.
  7. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  9. Przygotować dekorację. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni za złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na chłodne ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250 ml
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Ciasto dużo wcześniej przed końcem pieczenia jest ładnie zarumienione, ale w środku może być surowe, bo jest wysokie. Należy koniecznie piec do suchego patyczka.
  • * W wersji bezglutenowej zamiast mąki pszennej użyłam 220 g mąki jaglanej i 80 g skrobi ziemniaczanej. Ciasto bezglutenowe piekłam 65 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasto wiewiórka Ciasto wiewiórka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony