Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 8 dni temu
    Upiec sernik i wstawić go na kilka godzin do lodówki?! To chyba jakiś żart! W moim domu jeszcze nie zacznie stygnac a już jest pozarty ?? szczególnie taki jak ten! Przepyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    honia · 3 miesięcy temu
    A czy zamiast obu mak moge uzyc budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna Lipka · 6 miesięcy temu
    Mieszkam w Niemczech i zastanawiałam się jaki ser wybrać, u pani na blogu jest podpowiedz, że quark 20%. Super to pieke sernik.
    Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę.

Polub nas na ...

Początek strony