Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
47 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magma · 10 dni temu
    Moj pękł, ale chyba nie upiekł się w środku, trochę papkowaty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda Dąbrowska · 1 miesięcy temu
    Czy moge zrobic z serca mascarpone? Mam duza ilosc i chcialabym go zuzyc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 miesięcy temu
    Potwierdzam. Wspaniały! Puszysty, delikatny i mega serowy. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 1 miesięcy temu
    Serniczek pierwsza klasa przepyszny. Piekę go już drugi raz.
    Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 2 miesięcy temu
    Przepis rewelacyjny... wypróbowany z powodzeniem...polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grazyna · 2 miesięcy temu
    Sernik jest przepyszny tylko mi peknie moze wiecie dlaczego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Od napowietrzenia masy serowej, od ubitych składników, a szczególnie od piany z białek. W tym przepisie tak może się zdarzyć. Pisałam o tym we wstępie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 miesięcy temu
    A mi wyszedł taaaaki wielki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria Wojcik · 2 miesięcy temu
    Mam tylko 500g twarogu i 300g serka Philadelfia... Myslicie ze wyjdzie jak zrobie z polowy skladnikow?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dela · 3 miesięcy temu
    Przepis taki jaki znam od mojej mamy choć ona robiła spód z herbatników ułożonych jeden obok drugiego. Ja robię spód z pokruszonych herbatników zmieszanych z rozpuszczonym masłem.
    Co do opadania sernika to w jakimś przepisie w necie znalazłam info, że gdy na dół piekarnika wstawimy brytfankę z gotującą się wodą to sernik nie opadnie. Faktycznie, wstawiłam małą brytfankę i opadł minimalnie. Dziś robię testy z dużą i zobaczę czy więcej pary to mniejsze opadanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 miesięcy temu
    I ja upiekłam i wyszedł przepyszny!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 3 miesięcy temu
    Sernik wyszedł przepyszny! Najlepszy przepis, jaki próbowałam! Dziękuję :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 miesięcy temu
    Właśnie się upiekł,jutro posmakujemy.Zamiast skrobi dałam budyń.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 3 miesięcy temu
    Piekłam 2 razy. Za pierwszym razem super, za drugim wyrósł ,popekal i opadł okropnie.Mimo iż piekłam godzinę, to chyba w środku nie upiekl się najlepiej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 miesięcy temu
    Czy używając sera z wiaderka 4% tłuszczu mam zmniejszyć ilość używanego masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 3 miesięcy temu
    Czym mogę zastąpić skrobię ziemniaczaną,czy jeśli dodam np.budyń to wyjdzie,widziałam tak w innych przepisach?
    Tak się jeszcze zastanawiam czy nie potrzeba chociaż trochę proszku do pieczenia?
    Ciasto będę piekła w poniedziałek mam nadzieję że ty razem wyjdzie bo zawsze jak robiłam(z innych przepisów)to opadał ale w smaku chociaż były dobre.
    Także tym razem kolejny eksperyment.Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Artur · 3 miesięcy temu
      Proszek raczej nie, bo nie ma ciasta w tym cieście U mnie robiony dopiero raz, ale wyszedł wspaniale, także wróżę udany eksperyment
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 miesięcy temu
    Mój przesadził ze wzrostem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 miesięcy temu
    Sernik jest rewelacyjny! Dodałam jedynie olejek pomarańczowy, bez cukru pudru czy czekolady na wierzchu (choć taki był mój plan początkowy)... Wszystkim wybrednym smakoszom, od najmłodszych po najbardziej sędziwych, smakował ... i to bardzo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malgosia · 4 miesięcy temu
    Wlasnie siedzi w piekarniku sernik "ukrecony" wg tego przepisu. Jestem pewna, ze bedzie pyszny. Dam znac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 miesięcy temu
    Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivo Dosh · 4 miesięcy temu
    Ten sernik stał się teraz moją specjalnością. Zawsze wychodzi. Zwykle daję więcej sera (1200-1400 g), mniej cukru, czasami nawet do 10 jaj, kandyzowane skórki z pomarańczy i bardzo dużo rodzynek. Bez pudru i polewy. Prawie taki sam sernik zawsze piekła moja mama. Jej przepis nie zachował się, pewnie robiła go "z głowy". Oba serniki mają podobny doskonały smak.

Polub nas na ...

Początek strony