Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Bardzo prosty i bardzo smaczny. Udał się za pierwszym razem, a naprawdę jestem piekarniczo-cukierniczym beztalenciem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 miesięcy temu
    Drugie zdjęcie po przekrojeniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 miesięcy temu
    Sernik jest przepyszny
    polecam ten przepis ponieważ sernik jest puszysty jak pianka, pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danuta · 2 miesięcy temu
    Sernik w piekarniku, zobaczymy co też mi wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dana · 2 miesięcy temu
    Mój sernik chyba się nie udał, najpierw wyrosl 5cm nad formę, spiekla sie cala gora (umiescilam w piekarniku na srodkowym stopniu grzalka gora dol), po ostygnieciu opadl do polowy formy, uzylam sera w wiaderku firmy Piresiddent, a w srodku jest mokry, jakby surowy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      On wyrasta i opada. Schłodziłaś go w lodówce?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Dana · 2 miesięcy temu
        Jeszcze nie wystygl, widzę tylko przez pękniecia jak wyglada masa serowa, czy moze następnym razem piec go na nizszym poziomie by nie spalilo góry? Obecnie wyglada tak...
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
          Piecz go tak, jak inne ciasta. Ja piekę ciasta na drugiej szynie od dołu. To jest poniżej środka. Mogłaś przyrzucić folię aluminiową z góry. Ten sernik jest to przypieczony, że nie sądzę, że nie jest dopieczony. Spokojnie. Sernik musi wystygnąć całkowicie, a potem włóż go do lodówki na kilka godzin to stężeje. Z każdym sernikiem tak robię. Potem obetnij przypalone i zrób polewę i jakoś będzie
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Dana · 2 miesięcy temu
        Jeszcze do konca nie wystygl, widzę tylko przez pękniecia jak wyglada masa serowa, czy moze następnym razem piec go na nizszym poziomie by nie spalilo góry?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anetta · 2 miesięcy temu
    dzięki za przepis ....muszę przyznać, że próbowałam wielu ale ten wyjątkowo się sprawdza ....piekę już nie jeden raz z Twojego przepisu i sernik wychodzi fantastyczny .... zawsze taki sam ...przepyszny ....rodzina go uwielbia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystyna · 2 miesięcy temu
    Pierwszy sernik, który mi wychodzi. Zamiast skrobi ziemniaczanej dodaję budyń waniliowy . Przepyyyyszny. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 miesięcy temu
    A mogę dodać brzoskwinie z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nikola · 4 miesięcy temu
    mi się niestety nie udał, wyrósł ładnie ale jest bardzo mokry w środku, jakby surowy piekłam tak jak w przepisie, ser mialam półtłusty włoszczowski
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Nikola · 4 miesięcy temu
      to jednak moja głupota! nie zmieliłam sera.. był to moj pierwszy sernik, następnym razem napewno się uda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 miesięcy temu
    Pyszny, puszysty, wspaniały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 miesięcy temu
    Mam pytanie próbowała go Pani robić w normalnej formie do pieczenia?
    Bo zastanawiam się czy jakbym sernik zrobiła w takiej klasycznej formie a nie w tortownicy to czy masy nie będzie za mało.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Sernik możesz upiec również w prostokątnej formie. Jego wysokość będzie zależeć od wielkości formy. Proszę zmierzyć boki formy i użyć przelicznika form do pieczenia (znajdującego się w menu w "Poradach kulinarnych")
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grzegorz Piotr Kołodziej · 6 miesięcy temu
    Przepis rewelacja!!! Sernik (piekłem pierwszy raz w życiu) wyśmienity. Żona zachwycona, dzieciom też smakował. Jedynie podniosłem temperaturę pieczenia do 180 stopni. Polecam.:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 miesięcy temu
    Wyszedł idealny pierwszy raz sernik mi nie opadł jest puszysty idealny pyszny !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miłochna Popielska · 7 miesięcy temu
    Właśnie wstawiłam do piekarnika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 miesięcy temu
    Najlepszy sernik jaki jadłam, zniknal momentalnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 8 miesięcy temu
    Wspaniały...rozpływa się w ustach.najlepszy na ciepło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna · 8 miesięcy temu
    Wlasnie zabieram sie za pieczenie podoba mi sie ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 1 lat temu
    Upiec sernik i wstawić go na kilka godzin do lodówki?! To chyba jakiś żart! W moim domu jeszcze nie zacznie stygnac a już jest pozarty ?? szczególnie taki jak ten! Przepyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    honia · 1 lat temu
    A czy zamiast obu mak moge uzyc budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna Lipka · 1 lat temu
    Mieszkam w Niemczech i zastanawiałam się jaki ser wybrać, u pani na blogu jest podpowiedz, że quark 20%. Super to pieke sernik.
    Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę.

Polub nas na ...

Początek strony