Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pleśniak

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa. Przepis godny polecenia.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 ½ kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Z masła (lub margaryny), 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. (Pozostałe 2 żółtka pozostają niewykorzystane). Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
  3. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Do jabłek dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.
  5. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
  6. Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki).
  7. Ubić 4 białka na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
  8. Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.

1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Dorota NY

    Pierwszy raz cos mi sie udalo upiec :lol: ... Przepis swietny tylko za slodkie jak dla mnie nastepnym razem ogranicze cukier.

  • Joanna

    Anno 18%. (30% to już słodka śmietana).

  • Anna

    Witam mam pytanie, może trochę śmieszne ;) Gęsta, kwaśna śmietana to jest ta 18% czy 30% czy jeszcze jakaś inna bo nie wiem której użyć :) Pozdrawiam :)

  • AGNIESZKA

    :P Jak Ja KOCHAM TO CIASTO- POEZJA Z MOJEGO DZIECIŃSTWA,... JA Z MAMA POLEWAMY JE DODATKOWO PASKAMI LUKRU I CZEKOLADY...

  • Kamila

    Ciasto bardzo dobre, polecam. Następnym razem zapieke spod bo moim zdaniem powinien byc bardziej dopieczony:)

  • Karolina

    Dziękuję za odpowiedź. Tym razem na spód zostawiłam trochę więcej ciasta.wyszło super ale chyba po prostu za pierwszym razem dałam za dużo porzeczek i za dużo soczystych antonówek, i dla tego mi się spód trochę rozlatywał. Przepis świetny i od razu trafia do ulubionych:)

  • Joanna

    Karolino tak, tej dolnej części ciasta jest mało. Trzeba czasu i cierpliwości, aby wykleić dno formy, ale się da 8) Mnie się bardzo dobrze kroi to ciasto, ale czekam, aż będzie zimne.

  • Karolina

    Witam, ciasto pycha. Połączenie dżemu z porzeczki i antonówek - marzenie:) Robiłam je pierwszy raz, i mam pytanie. Ciasta wyszło mi dość mało, z trudem wykleiłam spód. Po upieczeniu spód miał ok. 0,5 cm i trudno było ukroić i wyjąć kawałek, żeby się nie rozleciał. Wszystkim bardzo smakowało, ale nie wiem czy taki urok tego ciasta, czy może następnym razem zrobić z większej porcji? Będę wdzięczna za wskazówki.

  • Agnieszka

    Witam ciasto upieczone (60 minut termoobieg), niestety czekoladowy środek jest wyczuwalnie surowy, góra i dół OK. Pierwszy raz zrobiłam ciasto z margaryną, niestety nie ma tego smaku i kruchości co ciasto z masłem, może to przyzwyczajenie. Dla mnie jest za słodkie, ale to kwestia gustu.

  • Jurek

    Bardzo dobry ten "pleśniak", mimo dziwnej nazwy smak wspaniały. Ja nie miałem dżemu, ani powideł i kupiłem w sklepie fantazję śliwkową z Pińczowa. Ta "fantazja" robiona jest z dodatkiem kakao i wanilii co daje jej bardzo ciekawy smak. Dziękuję za bardzo dobry przepis i polecam moją modernizację.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony