Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa.
Do ciasta kruchego nie dodaję cukru. Całość jest wystarczająco słodka od powideł i bezy. Ciasto jest wspaniałe, słodko- kwaskowe. Kto mi nie ufa na słowo, może dodać troszkę cukru, według własnego gustu ;), ale obiecuję, że nie trzeba.
Składniki:
Ciasto kruche (bez dodatku cukru):
250 g masła
5 żółtek
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)
Piana bezowa:
5 białek
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
1 łyżka cynamonu
rodzynki (opcjonalnie)
cukier do smaku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
ok. 300- 350g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na 3 części: ½, ¼ i ¼. (Podzielić ciasto na pół. Jedną połowę jeszcze raz na pół).
¼ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Drugą ¼ część ciasta zagnieść z łyżką kakao. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Największą część ciasta (½ ciasta) wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć sok z jabłek. Jabłka wymieszać z cynamonem i według uznania z rodzynkami. Jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukier do smaku.
Na cieście wyklejonym w formie rozsmarować powidła (lub dżem). Na powidła wyłożyć jabłka.
Ciasto kakaowe wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na jabłka.
Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
Na ciasto kakaowe wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
9 miesięcy temu
Pyszne ale czemu spod mi wyszedł twardy mało wyrośnięty ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elena·
10 miesięcy temu
È possibile usare budino classico?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
3 lat temu
jaka jest wielkosc blachy ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Jest podane w przepisie w punkcie 5.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
3 lat temu
Niebo w gębie! Coś pysznego. Na początku byłam zdziwiona jak to możliwe, że do ciasta nie jest dodawany cukier, ale on nie jest tu zupełnie potrzebny. Ciasto jest boskie ;) na pewno będę robiła częściej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
3 lat temu
Robiłam ten pleśniak jest super ...polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa Chowaniec·
3 lat temu
Reewelka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amatorskie Ujecia·
5 lat temu
Super przepis. Dodałem dżem jeżynowy i świeże jeżyny na górę. Pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Minnesota ·
5 lat temu
Wyglada przepysznie!! Upieke z Pani przepisu. Zawsze ciasta udaja mi sie jak pieke wedlug Pani przepisow. Dziekuje!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
5 lat temu
To mój pierwszy pleśniak, po ok 45 minutach poczułam zapach spalenizny, okazało się że pianka tak wysoko urosła, że razem z kruszonką przyczepiła się do górnej grzałki 🤣 🤣 czy pianka zawszs tak rośnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To na którym poziomie w piekarniku piekłaś ? (rofl) Ja piekę ciasta do drugiej szynie od dołu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
5 lat temu
Mam taki dzielony piekarnik firmy zanussi, większy dół termoobieg i mniejsza góra same grzałki, tam mam tylko trzy szyny i wstawiam ciasto na najniższa. Następnym razem jakaś większa blachę muszę wziąć 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
15 lat temu
To chyba najsłynniejsze polskie ciasto :) Każdy właściwie je zna i każdy je lubi. U mnie funkcjonuje pod nazwą Skubaniec i różni się tylko tym, że warstwa ciasta jest mieszana pół na pół z kakaową, a nadziewa się je wiśniami i jabłkami i nie dodaje budyniu.
Jakkolwiek by się od siebie nie różniły wariacje na temat Pleśniaka, ważne jest, że zawiera ono wszystko to, co lubię najbardziej. A u Pani wygląda naprawdę pięknie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia Kop·
5 lat temu
Kurcze ja wlasnie nie mam budyniu.... Mozna go jakos zastapic?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, albo mąką ziemnaczaną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
5 lat temu
W jakich proporcjach? Tez nie mam budyniu ale mam make ziemniaczana
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Dałabym 2 łyżki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lidia·
4 lat temu
Prosze napisac jaki wpływ na mase jabłkową ma dodatek obu gatunkow mąki?dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Obu? Na masę jabłkową dodatek budyniu lub skrobi nie ma żadnego znaczenia. Ma on pomóc usztywnić pianę z białek.