Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
68 Komentarzy

Pleśniak

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa. Przepis godny polecenia.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 ½ kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Z masła (lub margaryny), 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. (Pozostałe 2 żółtka pozostają niewykorzystane). Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
  3. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Do jabłek dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.
  5. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
  6. Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki).
  7. Ubić 4 białka na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
  8. Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C.

1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Roksano[/b] należy pozbyć się nadmiaru soku z jabłek. Weź trochę startych jabłek do rąk i je ściśnij tak, aby sok wypłynął. Zrób tak ze wszystkimi jabłkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana · 6 lat temu
    Mam pytanie. Chciałabym zrobić to ciasto, lecz nie rozumiem co oznacza "odcisnąć sok z jabłek". Mogłabym prosić o dokładne wyjaśnienie co mam zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Uważam, że kruchego ciasta wychodzi za mało. U mnie tego na dole praktycznie nie widać, w związku z czym ciasto wydaje się dosyć mokre, bo zdecydowanie dominują jabłka, natomiast nie czuć oryginalnego smaku pleśniaka. Ciasto było pieczone w formie o wymiarach tej z przepisu. Następnym razem spróbuję bez jabłek i z większą ilością kruchego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 6 lat temu
    dzisiaj razem z rogalikami męczyłam ciasto kruche. Rogaliki trochę pokraczne , ale niebo w gębie, natomiast To CUDO! po prostu... jak z obrazka! pychotka mniam mniam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia .p · 6 lat temu
    ja te ciasto jadalam bardz czesto prawie co tydzien w moim domku moja mama je robila wlasnie juz od kilku lat nie czulam tego smaku dlatego szukalam go bo jako dziecko nie przygladalam sie na przepis mojej mamy jak ona to robi i wkoncu znalazlam dokladnie taki sam przepisik ide wlasnie zabierac sie za pieczenie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 6 lat temu
    Ciasto super u nas nazywamy je skubańcem i najczęściej robimy je z agrestem ale ja już robiam z truskawkami,porzeczką,jagodami i brzoskwiniami z jakim by nie byo owocem zawsze smakje cudownie pozdrawiam i polecam naprawdę pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aspi · 6 lat temu
    Ja na górę daję jeszcze polewę czekoladową: 1/4 kostki margaryny /np.palma/ rozpuścić,dodać 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao /przesiane przez sitko/ i 1/2 op.budyniu czekoladowego bez cukru - cały czas mieszać na ogniu, polewać na zimne ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 6 lat temu
    bardzo bogato wygląda te ciasto i przepysznie :P , aż palce lizać :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justa · 6 lat temu
    kilka razy robiłam pleśniaka z tego przepisu i za przepisik BARDZO WIELKIE JOŁ!!! Pyszny jak łomatko. Ale jedną rzecz zmodernizowałam. Daję połowę cukru bo jest ZA SŁODKI. Chyba że to taka obrona żeby nie zeżreć całego od razu Buziaki wielkie i dzięki za przepisik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Niech leży, aż będziesz je potrzebował ;-) Przygotuj ciasto według przepisu, a jak dojdziesz do etapu ciemnego ciasto, to dopiero wtedy wyciągnij je z zamrażalnika, a jasne niech dalej leży, aż będzie potrzebne na górę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grzegorz · 6 lat temu
    a jak długo trzymać ciasto w zamrażalniku???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 6 lat temu
    Ciasto rewelacja!
    Mąż zachwycony, dziękuję za ten przepis, nigdy nie robiłam pleśniaka z jabłkami, ten jest pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cupcake · 6 lat temu
    Zrobiłam ściśle według przepisu. Dałam bardzo słodki dżem, przez to ciasto ciut za słodkie, następnym razem nie dam cukru do jabłek.
    Pierwszy raz robiłam i o dziwo pierwszy raz jadłam pleśniaka i na pewno będzie gościł często na moim stole.
    Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    hehe :lol: trzymam, trzymam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justa · 6 lat temu
    właśnie wrzuciłam do piekarnika I trzymać kciuki bo mam okres
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 6 lat temu
    Moje ciasto z dzieciństwa. To drugie, które nauczyam się piec sama. Polecam zamiast jablek dać wiśnie (świeże w sezonie)lub takie ze soika zasypane cukrem ale nadal kwaśne Pozdrawiam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Mario[/b] te 2 pozostałe żółtka już nie są potrzebne do tego ciasta ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MARIA · 7 lat temu
    a co zrobic z pozostalymi 2 zoltkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Johanno[/b] dziękuję :-) Mogę sobie wyobrazić to ciasto z orzechami. Będzie jeszcze bogatsze i pyszne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    johanna · 7 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne:)to już kolejny mój wypiek z przepisów pani Joanny i kolejny udany.Do masy białkowej dodałabym jeszcze pokruszone orzechy np.włoskie dla wzbogacenia smaku

Polub nas na ...

Początek strony