Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
68 Komentarzy

Pleśniak

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa. Przepis godny polecenia.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 ½ kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Z masła (lub margaryny), 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. (Pozostałe 2 żółtka pozostają niewykorzystane). Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
  3. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Do jabłek dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.
  5. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
  6. Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki).
  7. Ubić 4 białka na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
  8. Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C.

1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 11 miesięcy temu
    Witam.Placek na pewno smaczny,ale przez nazwe do tej pory go nie upieklam.Jest cala masa takich nazw,ze mnie odrzuca np. "Cycki murzynki", "Zemsta tesciowej", "Popapraniec" i wiele niestety innych.Powinno byc "karalne" wymyslanie idiotycznych nazw.A tak juz na serio to po mimo glupiej nazwy wezme sie w koncu za ten placek od pani.Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota NY · 3 lat temu
    Pierwszy raz cos mi sie udalo upiec :lol: ... Przepis swietny tylko za slodkie jak dla mnie nastepnym razem ogranicze cukier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Anno[/b] 18%. (30% to już słodka śmietana).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Witam mam pytanie, może trochę śmieszne Gęsta, kwaśna śmietana to jest ta 18% czy 30% czy jeszcze jakaś inna bo nie wiem której użyć Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AGNIESZKA · 3 lat temu
    :P Jak Ja KOCHAM TO CIASTO- POEZJA Z MOJEGO DZIECIŃSTWA,... JA Z MAMA POLEWAMY JE DODATKOWO PASKAMI LUKRU I CZEKOLADY...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 3 lat temu
    Ciasto bardzo dobre, polecam. Następnym razem zapieke spod bo moim zdaniem powinien byc bardziej dopieczony:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź. Tym razem na spód zostawiłam trochę więcej ciasta.wyszło super ale chyba po prostu za pierwszym razem dałam za dużo porzeczek i za dużo soczystych antonówek, i dla tego mi się spód trochę rozlatywał. Przepis świetny i od razu trafia do ulubionych:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Karolino[/b] tak, tej dolnej części ciasta jest mało. Trzeba czasu i cierpliwości, aby wykleić dno formy, ale się da 8) Mnie się bardzo dobrze kroi to ciasto, ale czekam, aż będzie zimne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Witam, ciasto pycha. Połączenie dżemu z porzeczki i antonówek - marzenie:) Robiłam je pierwszy raz, i mam pytanie. Ciasta wyszło mi dość mało, z trudem wykleiłam spód. Po upieczeniu spód miał ok. 0,5 cm i trudno było ukroić i wyjąć kawałek, żeby się nie rozleciał. Wszystkim bardzo smakowało, ale nie wiem czy taki urok tego ciasta, czy może następnym razem zrobić z większej porcji? Będę wdzięczna za wskazówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Witam ciasto upieczone (60 minut termoobieg), niestety czekoladowy środek jest wyczuwalnie surowy, góra i dół OK. Pierwszy raz zrobiłam ciasto z margaryną, niestety nie ma tego smaku i kruchości co ciasto z masłem, może to przyzwyczajenie. Dla mnie jest za słodkie, ale to kwestia gustu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jurek · 4 lat temu
    Bardzo dobry ten "pleśniak", mimo dziwnej nazwy smak wspaniały. Ja nie miałem dżemu, ani powideł i kupiłem w sklepie fantazję śliwkową z Pińczowa. Ta "fantazja" robiona jest z dodatkiem kakao i wanilii co daje jej bardzo ciekawy smak. Dziękuję za bardzo dobry przepis i polecam moją modernizację.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krystyna · 4 lat temu
    Pragne podziekowac za ten przepis,ciasto wyszlo bardzo smaczne,jestem z siebie zadowolona ze cos mi wyszlo!Trzymalam sie scisle receptury tylko zmiejszylam ilosc cukru-wyszlo super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Miko[/b] może, ale uważam, że starte jabłka będą tutaj lepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mika · 4 lat temu
    może być mus jabłkowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Piecuch[/b] może w Twoim piekarniku wystarczy 45min. Ważne jest, aby ciasto dobrze się dopiekło od dołu i w środku. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni z góry możesz je przykryć folią aluminiową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    piecuch · 4 lat temu
    A czy 60 min w piekarniku to nie za dużo?
    Mi już po 15 min ciasto zaczyna nabierać rumieńców. Więcej jak 45 nie wytrzyma.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 4 lat temu
    Super ciasto polecam!! ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 lat temu
    P R Z E P Y S Z N E!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Dilarko[/b] tylko proszek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dilarka · 5 lat temu
    Czy budyń musi byc juz zrobiony czy tylko proszek wsypać do białek???

Polub nas na ...

Początek strony