Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pleśniak

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa. Przepis godny polecenia.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 ½ kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Z masła (lub margaryny), 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. (Pozostałe 2 żółtka pozostają niewykorzystane). Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
  3. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Do jabłek dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.
  5. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
  6. Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki).
  7. Ubić 4 białka na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
  8. Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C.

1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (67)

  1. Dorota NY

Pierwszy raz cos mi sie udalo upiec :lol: ... Przepis swietny tylko za slodkie jak dla mnie nastepnym razem ogranicze cukier.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno 18%. (30% to już słodka śmietana).

  Załączniki
 
  1. Anna

Witam mam pytanie, może trochę śmieszne Gęsta, kwaśna śmietana to jest ta 18% czy 30% czy jeszcze jakaś inna bo nie wiem której użyć Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. AGNIESZKA

:P Jak Ja KOCHAM TO CIASTO- POEZJA Z MOJEGO DZIECIŃSTWA,... JA Z MAMA POLEWAMY JE DODATKOWO PASKAMI LUKRU I CZEKOLADY...

  Załączniki
 
  1. Kamila

Ciasto bardzo dobre, polecam. Następnym razem zapieke spod bo moim zdaniem powinien byc bardziej dopieczony

  Załączniki
 
  1. Karolina

Dziękuję za odpowiedź. Tym razem na spód zostawiłam trochę więcej ciasta.wyszło super ale chyba po prostu za pierwszym razem dałam za dużo porzeczek i za dużo soczystych antonówek, i dla tego mi się spód trochę rozlatywał. Przepis świetny i od...

Dziękuję za odpowiedź. Tym razem na spód zostawiłam trochę więcej ciasta.wyszło super ale chyba po prostu za pierwszym razem dałam za dużo porzeczek i za dużo soczystych antonówek, i dla tego mi się spód trochę rozlatywał. Przepis świetny i od razu trafia do ulubionych

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino tak, tej dolnej części ciasta jest mało. Trzeba czasu i cierpliwości, aby wykleić dno formy, ale się da 8) Mnie się bardzo dobrze kroi to ciasto, ale czekam, aż będzie zimne.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Witam, ciasto pycha. Połączenie dżemu z porzeczki i antonówek - marzenie Robiłam je pierwszy raz, i mam pytanie. Ciasta wyszło mi dość mało, z trudem wykleiłam spód. Po upieczeniu spód miał ok. 0,5 cm i trudno było ukroić i wyjąć kawałek, żeby...

Witam, ciasto pycha. Połączenie dżemu z porzeczki i antonówek - marzenie Robiłam je pierwszy raz, i mam pytanie. Ciasta wyszło mi dość mało, z trudem wykleiłam spód. Po upieczeniu spód miał ok. 0,5 cm i trudno było ukroić i wyjąć kawałek, żeby się nie rozleciał. Wszystkim bardzo smakowało, ale nie wiem czy taki urok tego ciasta, czy może następnym razem zrobić z większej porcji? Będę wdzięczna za wskazówki.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam ciasto upieczone (60 minut termoobieg), niestety czekoladowy środek jest wyczuwalnie surowy, góra i dół OK. Pierwszy raz zrobiłam ciasto z margaryną, niestety nie ma tego smaku i kruchości co ciasto z masłem, może to przyzwyczajenie. Dla...

Witam ciasto upieczone (60 minut termoobieg), niestety czekoladowy środek jest wyczuwalnie surowy, góra i dół OK. Pierwszy raz zrobiłam ciasto z margaryną, niestety nie ma tego smaku i kruchości co ciasto z masłem, może to przyzwyczajenie. Dla mnie jest za słodkie, ale to kwestia gustu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Jurek

Bardzo dobry ten "pleśniak", mimo dziwnej nazwy smak wspaniały. Ja nie miałem dżemu, ani powideł i kupiłem w sklepie fantazję śliwkową z Pińczowa. Ta "fantazja" robiona jest z dodatkiem kakao i wanilii co daje jej bardzo ciekawy smak. Dziękuję za...

Bardzo dobry ten "pleśniak", mimo dziwnej nazwy smak wspaniały. Ja nie miałem dżemu, ani powideł i kupiłem w sklepie fantazję śliwkową z Pińczowa. Ta "fantazja" robiona jest z dodatkiem kakao i wanilii co daje jej bardzo ciekawy smak. Dziękuję za bardzo dobry przepis i polecam moją modernizację.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony