Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Babka jogurtowa

Prosta babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Jest szybka do przygotowania. Babka jest zwyczajna w smaku, nie za słodka, wilgotna i lekko cytrynowa.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 160g cukru
  • 130ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)

Lukier:

  • 140g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • cytryna
  • 70g cukru
  • 70ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlewać cienkim strumieniem olej.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować krótko do połączenia.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować plasterki cytryny do dekoracji. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z cukrem wymieszać z niedużym garnku i zagotować. Dodać plasterki cytryny i gotować na małej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop. Plasterki cytryny wyciągnąć z syropu i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. (Można pozostawić je na noc).
  7. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody). Lukier wylać na babkę i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki. Udekorować plasterkami cytryny.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka jogurtowa Babka jogurtowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hektor · 29 dni temu
    Babka bardzo mocno wyrosła, w efekcie czego wyglądała jak plecy dromadera (zostało zatem przez dzieci nazwane "wielbłądzim chlebkiem"), ale smakowała wybornie. Nie wiem też, czy to kwestia mojego piekarnika czy jajek prosto z lodówki, ale po 45 min. pieczenia ciasto było wewnątrz jeszcze całkiem surowe. Potrzymałem je zatem dodatkowe 15 min. i wyszło świetne, puszyste i bez zakalca. Następnym razem dodam tylko trochę więcej cukru. Dziękuję za pyszny przepis!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Basia · 24 dni temu
      hej! To wina za wysokiej temepratury. Trzeba zmnejszyć, lub wyłaczyć termoobieg na na blachę z ciastem położyć kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Taka izolacja sprawi, że ciasto będzie sie piekło, ale nie będzie wybuchać garbem. Bo skórka się już upiekła, a środek nie zdążył i skóra pęka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 4 miesięcy temu
    Witam ja zamiast proszku do pieczenia dałam sodę oczyszczoną,1 łyżeczkę.Wyszła cudowna.Wilgotna ,puszysta i ładnie wyrosła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna Bartkowiak · 5 miesięcy temu
    Czy mogę ta babkę w dużej podłużnej formie piec bo nie mam keksówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 6 miesięcy temu
    Jest przepyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 7 miesięcy temu
    Super przepis. Babka wyszła piękna i bez zakalca.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 miesięcy temu
    Robiłam dwa razy. Za pierwszym razem pyszna wyszła za drugim niestety zakalec. Raczej nie polecam bo robiłam identycznie a nie wyszła...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Laura · 7 miesięcy temu
    Czy pewna zamiana czynności mianowicie dodanie wpierw mąki (i dobre wmiksowanie jej), zaś potem wmieszanie jogurtu może babce zaszkodzić?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danuta · 9 miesięcy temu
    Pieklam tydzien temu i dziś powtórka babka super dałam sok z pomarańczy lukier też z sokiem przepis podeslalam znajomym którzy lubią piec dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 9 miesięcy temu
    Babka wyszła pomimo nieodwazonych co do grama produktów, długiego ucierania jajek z cukrem i nie do końca dobrego piekarnika (trochę za bardzo mi się przypiekła). Smakuje pysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Robiłam dzisiaj drugi raz w ciągu kilku ostatnich dni. Pierwsza z cukrem pudrem i bez cytryny a druga z lukrem i z sokiem z cytryny. Lukier nie do końca mi się udał a babka nie wyrosła tak bardzo jak za pierwszym razem, ale była tak samo miękka i wilgotna jak pierwsza. Na pewno będę jeszcze korzystać z tego przepisu, bo jest bardzo dobry i prosty a efekt super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Wyszła piękna i pyszna za pierwszym razem. Żadnego zakalca. Cukru ujęłam bo polewa jest słodka. Mam dwie lewe ręce do pieczenia więc przepis musi być prosty, żeby mi wyszło i ten taki jest. Napewno powtórzę. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Robiłam dwukrotnie w odstępie jednego roku. Stwierdziłam, że skoro nie wyszło za pierwszym razem, to może wyjdzie za drugim. Ale niestety. Jeden wielki zakalec, zapewne przez ilość oleju. Nie polecam! Szkoda pracy, czasu i produktów.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Magda · 1 lat temu
      jak ktoś nie umie piec, to mu zawsze zakalec wyjdzie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Dorota · 1 lat temu
      mi zawsze ta babka się udaje za pierwszym razem mi nie wyszła A to dlatego że zbyt długo miksować i w tym chyba cały sekret babki jogurtowej że trzeba ją bardzo krótko wymieszać tylko do połączenia składników
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Agata · 9 miesięcy temu
        Jakiś sekret faktycznie musi być, gdyż to jedyna babka, która nie wychodzi. Robiłam wiele ciast, używając przepisów z tej strony i zawsze wszystko się udawało. Tutaj ewidentnie jest jakiś knif.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    W przepisie zdecydowanie za malo cukru, no chyba ze ktos lubi malo slodkie. I dla ulatwienia powinno byc porozpisywane np ile szklanek czego a nie w gramach, nie kazdy dysponuje w domu waga.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 2 lat temu
    czy jogurt naturalny można zastąpić np. kefirem lub maślanką?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Babkę piekłam tylko z jogurtem. Jeśli potrzebujesz ciasta z kefirem lub maślanką to szukaj ciast na maślance.

Polub nas na ...

Początek strony