Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babka jogurtowa

Prosta babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Jest szybka do przygotowania. Babka jest zwyczajna w smaku, nie za słodka, wilgotna i lekko cytrynowa.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 160g cukru
  • 130ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)

Lukier:

  • 140g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • cytryna
  • 70g cukru
  • 70ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlewać cienkim strumieniem olej.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować krótko do połączenia.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować plasterki cytryny do dekoracji. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z cukrem wymieszać z niedużym garnku i zagotować. Dodać plasterki cytryny i gotować na małej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop. Plasterki cytryny wyciągnąć z syropu i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. (Można pozostawić je na noc).
  7. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody). Lukier wylać na babkę i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki. Udekorować plasterkami cytryny.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka jogurtowa Babka jogurtowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. Monika

W przepisie zdecydowanie za malo cukru, no chyba ze ktos lubi malo slodkie. I dla ulatwienia powinno byc porozpisywane np ile szklanek czego a nie w gramach, nie kazdy dysponuje w domu waga.

  Załączniki
 
  1. magda

czy jogurt naturalny można zastąpić np. kefirem lub maślanką?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    magda

Babkę piekłam tylko z jogurtem. Jeśli potrzebujesz ciasta z kefirem lub maślanką to szukaj ciast na maślance.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony