Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pianka z galaretek

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto z galaretek i mleka skondensowanego. Jest piankowe i puszyste. Łatwe do przygotowania. Bardzo ładnie prezentuje się szczególnie, jeśli wybierzemy galaretki w różnych kolorach.

Składniki:

  • 3 galaretki (u mnie: wiśniowa, agrestowa i pomarańczowa)
  • 600ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić.
  2. Do zimnej galaretki wlać 200ml mleka skondensowanego. Miksować mikserem na najwyższych obrotach 3 minuty. (Masa się napowietrzy, ale wciąż będzie płynna).
  3. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki, aby stężała. (Jeśli wasza tortownica nie jest szczelna, to należy poczekać, aż masa zacznie tężeć i dopiero przelać ją do tortownicy. Ważne jest to tylko w przypadku pierwszej warstwy. Kolejne można wlewać płynne).
  4. Następną galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Do zimnej galaretki wlać 200ml mleka skondensowanego. Miksować mikserem 3 minuty. Masę wylać na stężałą pierwszą warstwę.
  5. W ten sam sposób przygotować trzecią warstwę.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby dobrze stężało.

Smacznego.

Pianka z galaretek

Pianka z galaretek

Pianka z galaretek

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Ania

Czy można użyć zwykłego mleka? nie skondensowanego?

  Załączniki
 
  1. Alina    Ania

Nie można!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony