Pianka z galaretek i mleka skondensowanego

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto z galaretek i mleka skondensowanego. Jest piankowe i puszyste. Łatwe do przygotowania. Bardzo ładnie prezentuje się szczególnie, jeśli wybierzemy galaretki w różnych kolorach.

Składniki:

  • 3 galaretki (u mnie: wiśniowa, agrestowa i pomarańczowa)
  • 600 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5 %

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić.
  2. Do zimnej galaretki wlać 200 ml mleka skondensowanego. Miksować mikserem na najwyższych obrotach 3 minuty. (Masa się napowietrzy, ale wciąż będzie płynna).
  3. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki, aby stężała. (Jeśli wasza tortownica nie jest szczelna, to należy poczekać, aż masa zacznie tężeć i dopiero przelać ją do tortownicy. Ważne jest to tylko w przypadku pierwszej warstwy. Kolejne można wlewać płynne).
  4. Następną galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Do zimnej galaretki wlać 200 ml mleka skondensowanego. Miksować mikserem 3 minuty. Masę wylać na stężałą, pierwszą warstwę.
  5. W ten sam sposób przygotować trzecią warstwę.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby dobrze stężało.
Pianka z galaretek i mleka skondensowanego Pianka z galaretek i mleka skondensowanego Pianka z galaretek i mleka skondensowanego