Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Fasolowe blondie z truskawkami

Lekkie, wilgotne ciasto, którego głównym składnikiem jest biała fasola z puszki. Nie jest ona wyczuwalna w cieście. Żadna z osób testujących nie podejrzewała co to ciasto kryje w sobie. Dzięki fasoli, ciasto zawiera sporą porcję białka. Nie ma w nim ani grama mąki, przez co jest również bezglutenowe. Udekorowałam je plasterkami truskawek co korzystanie wpływa na smak i wygląd ciasta.

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 1 puszka białej fasoli (waga po odsączeniu: 250g)
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 50g cukru
  • ok. 120g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić na bok.
  3. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. 250g odsączonej fasoli przełożyć do miski. Dodać żółtka i cukier. Zmiksować blenderem (lub malakserem) na gładką masę. Dodać płynną, ale chłodną czekoladę. Ponownie zmiksować blenderem.
  5. Dodać pianę z białek i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzch ułożyć plasterki truskawek.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Fasolowe blondie z truskawkami

Fasolowe blondie z truskawkami

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony