Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Fasolowe blondie z truskawkami

Lekkie, wilgotne ciasto, którego głównym składnikiem jest biała fasola z puszki. Nie jest ona wyczuwalna w cieście. Żadna z osób testujących nie podejrzewała co to ciasto kryje w sobie. Dzięki fasoli, ciasto zawiera sporą porcję białka. Nie ma w nim ani grama mąki, przez co jest również bezglutenowe. Udekorowałam je plasterkami truskawek co korzystanie wpływa na smak i wygląd ciasta.

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 1 puszka białej fasoli (waga po odsączeniu: 250g)
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 50g cukru
  • ok. 120g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić na bok.
  3. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. 250g odsączonej fasoli przełożyć do miski. Dodać żółtka i cukier. Zmiksować blenderem (lub malakserem) na gładką masę. Dodać płynną, ale chłodną czekoladę. Ponownie zmiksować blenderem.
  5. Dodać pianę z białek i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzch ułożyć plasterki truskawek.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Fasolowe blondie z truskawkami

Fasolowe blondie z truskawkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony