Bakława

Bakława (Baklava lub Baklawa) popularna jest głównie w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej. Warstwy ciasta filo przełożone są warstwami posiekanych orzechów. Bakławę kroimy w romby, trójkąty, kwadraty lub inne formy i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu ciasto polewa się syropem z cukru, wody i soku z cytryny.

Długo zwlekałam z jej upieczeniem. Wydawała mi się strasznie słodka. Jadłam też kupną i wcale mnie nie zachwyciła, a jedynie zasłodziła. Zdecydowałam się w końcu ją upiec i byłam mile zaskoczona. Owszem jest słodka, ale chrupiące ciasto i orzechy po prostu wciągają. Mnie przypomina orzeszki w karmelu. Nie zjecie jej za dużo, ale to raczej na plus ;).

Składniki:

  • 300g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 480- 500g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy*)
  • 200g masła

Syrop:

  • 150ml wody
  • 50g miodu
  • 170g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • posiekane pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać drobno lub zmielić (nie za drobno), aby były jeszcze kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Odstawić na bok.
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Płaty ciasta przyciąć do wymiaru formy. (Najlepiej wyciągać po 2 płaty, a resztę trzymać przykryte ściereczką, lub zwinięte, aby nie obsychały).
  4. Formę wysmarować roztopionym masłem, najlepiej używając silikonowego pędzelka. Wyłożyć dwa płaty ciasta. Drugi płat posmarować masłem. Na niego wyłożyć następne dwa płaty, posmarować masłem i wyłożyć dwa płaty. (W formie mamy teraz 6 płatów ciasta). Na szósty płat wysmarowany masłem rozłożyć 1/3 orzechów. Przykryć kolejnymi dwoma płatami, posmarować je masłem. Na nie ułożyć dwa płaty, posmarować masłem, kolejne dwa płaty i posmarować masłem. (W formie mamy teraz 12 płatów). Wyłożyć połowę z pozostałych orzechów i znowu układać po dwa płaty i co drugi smarować masłem. Na 18ty płat posmarowany masłem wyłożyć resztę orzechów i dalej układać po 2 płaty i smarować masłem, aż ułożymy 24 płaty lub więcej, jeśli chcemy i mamy jeszcze ciasta. Ostatni płat posmarować masłem. (Podsumowując: Do formy wysmarowanej masłem wkładamy kolejno płaty ciasta filo i co drugi smarujemy roztopionym masłem, używając pędzelka. Na 6ty, 12ty i 18ty płat wykładamy 1/3 ilości orzechów. Łącznie zużywamy 24 płaty lub więcej).
  5. Ciasto pociąć ostrym nożem na nieduże kwadraty, trójkąty lub romby.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia przygotować syrop. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i miód. Zagotować, a następnie gotować na średniej mocy palnika, aż powstanie syrop, ok. 10- 15 minut. Ściągnąć z pieca i dodać sok z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Upieczone ciasto wyciągnąć z pieca, odczekać z 5 minut i polać zimnym syropem. Posypać posiekanymi pistacjami.

Smacznego.

*Użyłam formy o wymiarach 20x 32cm, ale może być większa (w zależności od wielkości płatów ciasta).

Bakława

Bakława

Bakława