Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 100g masła lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
  3. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
  4. Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
  5. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna Kaminska Adamczewska · 11 miesięcy temu
    To jest mój hit już od jakiegoś czasu, chciałabym tylko dodać, że równie pyszne wychodzi z ksylitolem!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malaczarnaa · 1 lat temu
    Czy zamiast masła mogę użyć oleju kokosowego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 1 lat temu
    niestety góra wyszła mi taka gumiasta a nie chrupkie, może ktoś poradzi co zle zrobiłam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Bardzo ciekawy smak i konsystencje ma to ciasto po jednym dniu spędzonym w lodówce. Dla mnie najlepsza wersja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Zrobiłam wedle przepisu. Już surowe smakowało dobrze. Zapiekałam w tortownicy o średnicy 20cm, a to, co zostało w papilotach do muffinek. Zostawiłam odrobinę roztopionej czekolady do dekoracji. Moim zdaniem pyszne, ale mój domowy łasuch skwitował to komplementem "łeb urywa, takie dobre". Dodatkową zaletą jest unoszący się w domu zapach.
    Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lubiebardzo · 2 lat temu
    Ciasto wspaniałe! Z braku odpowiedniej blaszki piekłam w formie sporych babeczek, wyszło pyszne! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie spotkałam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Goplana jest bezglutenowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 2 lat temu
    Zrobiłam wyszło super 2 czekolady gorzkie i 1 mleczna + kleks z bitej śmietany, bardzo fajne ciasto i najważniejsze nie tylko dla bezglutenowców
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 2 lat temu
    a ja mam zapytanie jako nowicjuszka w dziedzinie pieczenia czy to musi być gorzka czekolada czy mogę ją zupełnie zastąpić mleczną? np. jako wersja dla dzieci
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Beato to ciasto znane jest jako flourless chocolate cake i pieczone jest na gorzkiej czekoladzie. Jak dodasz 200g gorzkiej i 100g mlecznej to myślę, że wyjdzie i będzie mniej czekoladowe. Jak wyjdzie z samą mleczną to nie wiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Zrobiłam. Wyszło.Niestety dla mnie zdecydowanie za gorzkie. Następnym razem wymieszam czekoladę gorzką z mleczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    smakoszka · 2 lat temu
    Smakowicie wygląda

Polub nas na ...

Początek strony