Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 100g masła

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
  3. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
  4. Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
  5. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Justyna Kaminska Adamczewska

To jest mój hit już od jakiegoś czasu, chciałabym tylko dodać, że równie pyszne wychodzi z ksylitolem!

  Załączniki
 
  1. malaczarnaa

Czy zamiast masła mogę użyć oleju kokosowego?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    malaczarnaa

Tak, właśnie wczoraj upiekłam z olejem kokosowym (używając również 100 g) i wyszło pyszne

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. ola

niestety góra wyszła mi taka gumiasta a nie chrupkie, może ktoś poradzi co zle zrobiłam ?

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Bardzo ciekawy smak i konsystencje ma to ciasto po jednym dniu spędzonym w lodówce. Dla mnie najlepsza wersja.

  Załączniki
 
  1. Magda

Zrobiłam wedle przepisu. Już surowe smakowało dobrze. Zapiekałam w tortownicy o średnicy 20cm, a to, co zostało w papilotach do muffinek. Zostawiłam odrobinę roztopionej czekolady do dekoracji. Moim zdaniem pyszne, ale mój domowy łasuch skwitował...

Zrobiłam wedle przepisu. Już surowe smakowało dobrze. Zapiekałam w tortownicy o średnicy 20cm, a to, co zostało w papilotach do muffinek. Zostawiłam odrobinę roztopionej czekolady do dekoracji. Moim zdaniem pyszne, ale mój domowy łasuch skwitował to komplementem "łeb urywa, takie dobre". Dodatkową zaletą jest unoszący się w domu zapach.
Dziękuję za przepis.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. lubiebardzo

Ciasto wspaniałe! Z braku odpowiedniej blaszki piekłam w formie sporych babeczek, wyszło pyszne! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie spotkałam

  Załączniki
 
  1. Ania

Goplana jest bezglutenowa

  Załączniki
 
  1. beata

Zrobiłam wyszło super 2 czekolady gorzkie i 1 mleczna + kleks z bitej śmietany, bardzo fajne ciasto i najważniejsze nie tylko dla bezglutenowców

  Załączniki
 
  1. beata

a ja mam zapytanie jako nowicjuszka w dziedzinie pieczenia czy to musi być gorzka czekolada czy mogę ją zupełnie zastąpić mleczną? np. jako wersja dla dzieci

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    beata

Beato to ciasto znane jest jako flourless chocolate cake i pieczone jest na gorzkiej czekoladzie. Jak dodasz 200g gorzkiej i 100g mlecznej to myślę, że wyjdzie i będzie mniej czekoladowe. Jak wyjdzie z samą mleczną to nie wiem.

  Załączniki
 
  1. Angie

Zrobiłam. Wyszło.Niestety dla mnie zdecydowanie za gorzkie. Następnym razem wymieszam czekoladę gorzką z mleczna.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony