Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Bezglutenowy sernik królewski

Jasna, delikatna masa serowa otoczona bezglutenowym, kakaowym, chrupiącym ciastem kruchym.

Proszę upewnić się, że wszystkie wybrane produkty są bezglutenowe.

Na dole przepisu znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.

Wskazówka: Sernik wychodzi przypieczony na brzegach. Nie polecam przykrywać go folią aluminiową podczas pieczenia, ponieważ kruszonka się pod nią "gotuje", a nie piecze.

Składniki na ok. 16 porcji:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 110g skrobi ziemniaczanej
  • 40g kakao
  • 180g zimnego masła
  • 120g cukru

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię, kakao i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Wariant Thermomix:

  1. Przygotować ciasto kruche. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na puder 20s./ obr. 10. Dodać mąkę, skrobią, kakao i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 5 min./ pozycja Interwał.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować 20s./ obr 5 na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Bezglutenowy sernik królewski

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 lat temu
    Wydaje mi się że zamiast budyniu można by dać tylko mąkę ziemniaczaną i ziarenka laski wanilii. Budyń domowy robi się przecież tylko ze śmietanki/mleka, mąki ziemniaczanej, cukru i żółtek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hania · 2 lat temu
    Bydyni bezglutenowych jest kilka smaków w Polskim sklepie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Di gotuje · 2 lat temu
    Dlaczego sernik jest bezglutenowy skoro zawiera budyń? (W składzie budyniu jest maka pszenna, chyba, że należy dodać budyń bezglutenowy.)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Oczywiście, że budyń musi być bezglutenowy. Wszystkie składniki muszą być bezglutenowe. Każdy powinien sprawdzać opakowania. Z tymi budyniami w Polsce to naprawdę jest różnie. Budynie, które były bezglutenowe teraz mają na opakowaniu dopiskę, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Pod tym względem w Niemczech jest dużo łatwiej. Przykładowo budynie Dr. Oetkera w Niemczech są bezglutenowe...

Polub nas na ...

Początek strony