Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bezglutenowy sernik królewski

Jasna, delikatna masa serowa otoczona bezglutenowym, kakaowym, chrupiącym ciastem kruchym.

Proszę upewnić się, że wszystkie wybrane produkty są bezglutenowe.

Na dole przepisu znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.

Wskazówka: Sernik wychodzi przypieczony na brzegach. Nie polecam przykrywać go folią aluminiową podczas pieczenia, ponieważ kruszonka się pod nią "gotuje", a nie piecze.

Składniki na ok. 16 porcji:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 110g skrobi ziemniaczanej
  • 40g kakao
  • 180g zimnego masła
  • 120g cukru

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię, kakao i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Wariant Thermomix:

  1. Przygotować ciasto kruche. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na puder 20s./ obr. 10. Dodać mąkę, skrobią, kakao i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 5 min./ pozycja Interwał.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować 20s./ obr 5 na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Bezglutenowy sernik królewski

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Marzena

Wydaje mi się że zamiast budyniu można by dać tylko mąkę ziemniaczaną i ziarenka laski wanilii. Budyń domowy robi się przecież tylko ze śmietanki/mleka, mąki ziemniaczanej, cukru i żółtek

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marzena

Tak, zgadzam się. Można tutaj dodać 36g skrobi lub mąki ziemniaczanej czy kukurydzianej.

  Załączniki
 
  1. hania

Bydyni bezglutenowych jest kilka smaków w Polskim sklepie

  Załączniki
 
  1. Di gotuje

Dlaczego sernik jest bezglutenowy skoro zawiera budyń? (W składzie budyniu jest maka pszenna, chyba, że należy dodać budyń bezglutenowy.)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Di gotuje

Oczywiście, że budyń musi być bezglutenowy. Wszystkie składniki muszą być bezglutenowe. Każdy powinien sprawdzać opakowania. Z tymi budyniami w Polsce to naprawdę jest różnie. Budynie, które były bezglutenowe teraz mają na opakowaniu dopiskę, że...

Oczywiście, że budyń musi być bezglutenowy. Wszystkie składniki muszą być bezglutenowe. Każdy powinien sprawdzać opakowania. Z tymi budyniami w Polsce to naprawdę jest różnie. Budynie, które były bezglutenowe teraz mają na opakowaniu dopiskę, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Pod tym względem w Niemczech jest dużo łatwiej. Przykładowo budynie Dr. Oetkera w Niemczech są bezglutenowe...

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony