Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka orzechowo- jabłkowa

Aromatyczna babka jesienno- zimowa. Jest soczysta, dzięki dodatkowi dwóch startych jabłek i pięknie pachnie cynamonem. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 360g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 50g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 150g cukru (oryginał: 200g)
  • 240ml oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
  3. Orzechy posiekać nie za drobno.
  4. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
  6. Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  7. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  8. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Babka orzechowo- jabłkowa

Babka orzechowo- jabłkowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Patrycja

Naprawdę znakomita babka! Wilgotna, bardzo aromatyczna, z wyczuwalnymi orzechami - świetna nie tylko w okresie jesiennym Polecam!

  Załączniki
 
  1. Marta

Niestety, ale w przepisie jest za dużo proszku do pieczenia i sody, niestety jest to bardzo wyczuwalne w smaku babki. Wątpliwa jest też dla mnie ilość mąki... uzyłam jabłek typowych do jabłeczników (mało soczystych) i dałam mąki mniej niż w...

Niestety, ale w przepisie jest za dużo proszku do pieczenia i sody, niestety jest to bardzo wyczuwalne w smaku babki. Wątpliwa jest też dla mnie ilość mąki... uzyłam jabłek typowych do jabłeczników (mało soczystych) i dałam mąki mniej niż w przepisie, a i tak ledwo udało się wymieszać masę, bo była tak gęsta.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika8507

Joanno wlasnie się wziąłam za tą babke i dopiero doczytalam ze foremka ma miec srednice 22cm. Spod mojej foremki na babke ma ok 16 cm srednicy. Wyjdzie czy przelozyc ciasto do keksowki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika8507

Przełóż ciasto do formy i zobacz ile miejsca pozostaje. Mniej więcej przy babkach ciasto powinno zajmować 2/3- 3/4 formy. Musi być zapas, bo babka będzie rosła. W keksówce też możesz piec.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Bardzo dobra babka mnie takze wyszla.na drugi raz dodam odrobine miodu.Polecam do upieczenia

  Załączniki
 
  1. Barbara

Upiekłam wczoraj. Świetna - lekka i nie za słodka. Bardzo szybko i łatwo się ją robi, trzeba tylko zwrócić uwagę żeby starte jabłka równomiernie się rozprowadziły w masie jajecznej.

  Załączniki
 
  1. ciastkarka

Mmmm..aż śliczna cieknie jak się patrzy na ten wypiek

Muszę wypróbować. :P

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony