Babka orzechowo- jabłkowa

Aromatyczna babka jesienno- zimowa. Jest soczysta, dzięki dodatkowi dwóch startych jabłek i pięknie pachnie cynamonem. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 360g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 50g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 150g cukru (oryginał: 200g)
  • 240ml oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
  3. Orzechy posiekać nie za drobno.
  4. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
  6. Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  7. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  8. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Babka orzechowo- jabłkowa

Babka orzechowo- jabłkowa