Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
46 Komentarzy

Sernik z rosą

Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 50ml oleju np. rzepakowego
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 170g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Beza:

  • 4 białka
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  4. Masę serową wyłożyć  do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Pilch · 4 dni temu
    Witam! Czy mogę zrobić spód ciasteczkowy? Nie mam ręki do ciasta kruchego i też chciałam, żeby było szybciej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 25 dni temu
    Dziękuje za ten przepis. Najlepszy sernik jaki mi się udało zrobić. Nawet kilka kropelek rosy się pojawiło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 2 miesięcy temu
    Sernik cudowny beza i rosa wyszły świetnie . zamieniłam cukier na erytrol,a mąkę pszenną na orkiszową super przepis a ciasto mogę podać cukrzykowi. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga Mirus · 3 miesięcy temu
    Niestety po poszukiwaniach w kilku polskich sklepach w uk nie znalazłam budyniu bez cukru więc wzięłam z cukrem czy powinnam pomniejszyć ilość dodawanego cukru z tego powodu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    J · 4 miesięcy temu
    500 ml do twarogu i po 500 ml na każdą torebkę budyniu? Zrobiłam jak w przepisie i wyszła mi sama woda...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Tylko 500 ml do twarogu. Budynie dodajemy w proszku, prosto z torebki. (W nawiasie jest podana tylko informacja o wielkości budyniu, aby był taki na 500 ml mleka, ale mleka do budyniu nie dodajesz).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 miesięcy temu
    Zazdroszczę Ci kochana cierpliwości na ciągle powtarzanie że tak i tak ma być,wyglądać i wogóle. Dosyć że wszystko jest bardzo szczegółowo przez ciebie opisane to jeszcze tak wiele pytań uwielbiam twoja stronę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela Schulz Korycińska · 10 miesięcy temu
    Witam mam ochote Zrobic sernik weiße Pani przepisu tylko mysle i czytam przepisu i linka krotnie jeszcze raz i moje pytanie o proszek do pieczenia??? Prosze mi powiedzieć czy faktycznie smaczny az ślinka leci bez proszku do pieczenia. Iza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Dlaczego beza sie bardzo marszczy przepis genialny i już wiele razy go robiłam ale beza za każdym razem, inaczej wychodzi czasem jest gładka i puszysta a innym razem, się strasznie marszczy jakie błędy Popełniam ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Serniczek wyszedl cudny, dokladnie taki jak na zdjeciu. Wszyscy byli pod wielkim wrazeniem. Bede sledzic kolejne przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adrian · 1 lat temu
    Mała rada od cukiernika :p do białka dodaj cukier puder i jak już wyłożysz beze zmniejsz temperaturę na 150-160 i tak piecz góra 15 min powinna być rosa bez problemu pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    To jeszcze raz ja
    Piszecie o zakalcu. To nie jest zakalec , tylko wilgotne ciasto. Robiłam dziś sernik poraz pierwszy. W 50 minucie nadal się "ruszał" dodatkowe 10 minut, później białka na kolejne 15, Wyszedł (poza rosą, która nie dała rady) smaczny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Hej
    Zrobiłam dziś sernik poraz pierwszy. Moje składniki wpadały prosto z lodówki (nie wiedziałam , że mają mieć temperaturę pokojową). Tylko rosa nie dała rady, i ciut za długo w piekarniku. Smak idealny. ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 lat temu
    Dołączam się do pytania
    u mnie nie pojawiła się ani jedna kropla rosy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To trudne pytanie ;). Rosa powinna powstać automatycznie podczas stygnięcia ciasta. Odpowiedzi na temat dlaczego rosa nie powstaje,szukałam już kiedyś w necie. Nie znalazłam odpowiedzi. Ja studzę sernik w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na blacie (jak podałam w przepisie) i rosa zawsze wychodzi. Niektórzy polecają studzenie w zamkniętym piekarniku, aby było więcej wiglotności. Inni krytykują tę metodę, że tym sposobem beza może opaść. Inni wyciągają sernik od razu z piekarnika. Każdy pisze według własnego doświadczenia. Ja zauważyłam, że jak zrobię łyżką zagłębienia to tam się zbiera najwięcej rosy tak, że zawsze robię fale łyżką. Widziałam też serniki z rosą, gdzie piana była w miarę prosta. Chyba nie ma na to pewnego sposobu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Dawid · 3 miesięcy temu
        Piec beze w 180 stopniach a wcześniej przy jej układaniu z robic duzo nierownosci. W zagłębieniach wyjdzie dużo rosy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    margo · 1 lat temu
    Przepis super pyszne ciasto Tylko praktycznie e ogole rosy nie mialam. Dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iga · 1 lat temu
    Czy składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej? Jeżeli tak to ile wcześniej wyciągnąć mleko z lodówki? Nie będzie kwaśne? Proszę o odpowiedz bo dzisiaj zabieram się za serniczek. Jajka i ser wyciągłam z lodówki ale co z mlekiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, powinny mieć temperaturę pokojową. Proszę wyciągnąć produkty wcześniej ok. 1- 2 godziny, mleko również ;). Możesz również ogrzać mleko chwilę w kuchence mikrofalowej, jeśli używasz. Ja tak często robię. Sprawdzam palcem :p czy nie jest za zimne, ani za ciepłe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ismena · 1 lat temu
    Witam. Rozumiem, że masę serową wylewamy na surowe ciasto? I jeszcze jedno. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 1 lat temu
    Mój właśnie pierwszy raz robię
    .Mass rzeczywiście płynna, ale myślę że dlatego iż dalam 500 ml oleju:o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Sernik rewelacyjny. Nie jest pracochłonny, a pięknie się prezentuje na stole. Wlewając tą zupełnie płynną masę do formy wątpiłam czy to się może udać, ale sernik wyszedł popisowy. Dziękuję za kolejny świetny przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    A może być budyń z cukrem? Bo taki akurat mam w domu

Polub nas na ...

Początek strony