Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
57 Komentarzy

Sernik z rosą

Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 50ml oleju np. rzepakowego
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 170g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Beza:

  • 4 białka
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  4. Masę serową wyłożyć  do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 miesięcy temu
    Super! Jest to pierwszy sernik w życiu, który mi się udał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna · 2 miesięcy temu
    Niestety dla mnie i moich kubkow smakowych jest to najgorszy sernik ktory kiedykolwiek zrobilam i smakowalam.
    W mojej ocenie masa serowa jest nieprzyjemna, budyniowa. Spod jest mdly. Po pierwszym kawalku nie mam juz ochoty na zaden inny. Przykro mi. Jest to subiektywna ocena, bo jak kazdy wie, wszyscy lubimy cos innego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 miesięcy temu
    Zrobiłam zgodnie z przepisem. Następnym razem nieco dłużej potrzymam w piekarniku i dodam trochę więcej cukru, bo jak dla mnie masa mało słodka. Pianka podczas pieczenia pięknie "wyrosła", a pod koniec się skurczyła trzykrotnie. Być może tak ma być, a być może popełniłam jakiś błąd. Ogólnie smacznie i szybko Bardzo dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 miesięcy temu
    Smaczny, udał się mimo, ze zrobiłam w mniejszej formie ( dodałam mniej piany).Na pewno wrócę do tego przepisu i to nie raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 7 miesięcy temu
    Jeśli nie posiadam w domu budyniu czy mogę dodać samą mąkę ziemniaczaną jeśli tak w jakiej ilosci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Damian · 7 miesięcy temu
    Polecam do bezy użyć cukru pudru, wtedy jest więcej rosy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 7 miesięcy temu
    Pyszności Pianka pieczona na 160 z cukrem pudrem zamiast ze zwykłym cukrem .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 miesięcy temu
    Czy do ciasta kruchego nie trzeba dodać proszku do pieczenia?Uda sie bez proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Witam, dlaczego w pkt.3 pojawia się dwa razy cukier?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Dzień dobry. Chciałabym zrobić ten sernik, jednak nie mam okrągłej blachy, orientuję się może Pani jakie wymiary powinna mieć prostokątna blaszka, żeby również tak ślicznie wyszedł? Pozdrawiam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Pilch · 8 miesięcy temu
    Witam! Czy mogę zrobić spód ciasteczkowy? Nie mam ręki do ciasta kruchego i też chciałam, żeby było szybciej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 9 miesięcy temu
    Dziękuje za ten przepis. Najlepszy sernik jaki mi się udało zrobić. Nawet kilka kropelek rosy się pojawiło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 10 miesięcy temu
    Sernik cudowny beza i rosa wyszły świetnie . zamieniłam cukier na erytrol,a mąkę pszenną na orkiszową super przepis a ciasto mogę podać cukrzykowi. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga Mirus · 1 lat temu
    Niestety po poszukiwaniach w kilku polskich sklepach w uk nie znalazłam budyniu bez cukru więc wzięłam z cukrem czy powinnam pomniejszyć ilość dodawanego cukru z tego powodu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    J · 1 lat temu
    500 ml do twarogu i po 500 ml na każdą torebkę budyniu? Zrobiłam jak w przepisie i wyszła mi sama woda...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tylko 500 ml do twarogu. Budynie dodajemy w proszku, prosto z torebki. (W nawiasie jest podana tylko informacja o wielkości budyniu, aby był taki na 500 ml mleka, ale mleka do budyniu nie dodajesz).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Zazdroszczę Ci kochana cierpliwości na ciągle powtarzanie że tak i tak ma być,wyglądać i wogóle. Dosyć że wszystko jest bardzo szczegółowo przez ciebie opisane to jeszcze tak wiele pytań uwielbiam twoja stronę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela Schulz Korycińska · 1 lat temu
    Witam mam ochote Zrobic sernik weiße Pani przepisu tylko mysle i czytam przepisu i linka krotnie jeszcze raz i moje pytanie o proszek do pieczenia??? Prosze mi powiedzieć czy faktycznie smaczny az ślinka leci bez proszku do pieczenia. Iza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Dlaczego beza sie bardzo marszczy przepis genialny i już wiele razy go robiłam ale beza za każdym razem, inaczej wychodzi czasem jest gładka i puszysta a innym razem, się strasznie marszczy jakie błędy Popełniam ??

Polub nas na ...

Początek strony