Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z rosą

Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 50ml oleju np. rzepakowego
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 170g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Beza:

  • 4 białka
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  4. Masę serową wyłożyć  do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (48)

  1. margo

Przepis super pyszne ciasto Tylko praktycznie e ogole rosy nie mialam. Dlaczego?

  Załączniki
 
  1. iga

Czy składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej? Jeżeli tak to ile wcześniej wyciągnąć mleko z lodówki? Nie będzie kwaśne? Proszę o odpowiedz bo dzisiaj zabieram się za serniczek. Jajka i ser wyciągłam z lodówki ale co z mlekiem?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    iga

Tak, powinny mieć temperaturę pokojową. Proszę wyciągnąć produkty wcześniej ok. 1- 2 godziny, mleko również . Możesz również ogrzać mleko chwilę w kuchence mikrofalowej, jeśli używasz. Ja tak często robię. Sprawdzam palcem czy nie jest za zimne,...

Tak, powinny mieć temperaturę pokojową. Proszę wyciągnąć produkty wcześniej ok. 1- 2 godziny, mleko również . Możesz również ogrzać mleko chwilę w kuchence mikrofalowej, jeśli używasz. Ja tak często robię. Sprawdzam palcem czy nie jest za zimne, ani za ciepłe

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. ismena

Witam. Rozumiem, że masę serową wylewamy na surowe ciasto? I jeszcze jedno. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy? Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ismena

Tak i tak.

  Załączniki
 
  1. Kamila

Mój właśnie pierwszy raz robię
.Mass rzeczywiście płynna, ale myślę że dlatego iż dalam 500 ml oleju

  Załączniki
 
  1. Karolina

Sernik rewelacyjny. Nie jest pracochłonny, a pięknie się prezentuje na stole. Wlewając tą zupełnie płynną masę do formy wątpiłam czy to się może udać, ale sernik wyszedł popisowy. Dziękuję za kolejny świetny przepis

  Załączniki
 
  1. Gosia

A może być budyń z cukrem? Bo taki akurat mam w domu

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Tak, tylko zmniejsz ilość cukru w masie serowej do 100g.

  Załączniki
 
  1. Edyta

Witam, czy można dodać do tego sernika brzoskwinie, nie opadną? A zamiast połowy mleka ubitą śmietanę 30%? Co Pani myśli
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Edyta

Masa jest bardzo płynna, owoce spadną na dno. Trochę ubitej śmietany tu nie pomoże. Może zrób sernik z brzoskwiniami według przepisu na stronie?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Edyta    Joanna Moderator

w takim razie bedzie bez brzoskwini bo zalezy mi na takim delikatnym serniku a nie zbitym.Dziękuje za szybką odpowiedz.pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. EWA

Sernik jest naprawde pyszny,,smak nie doopisania,poprostu niebo.Piekę go od kilku lat i nie chcę innego. POLECAM.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Nawet na zdjeciu widac ze spod jest zakalcowaty

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Spokojnie. On jest wilgotny, bo masa jest bardzo płynna. Całość rozpływa się w ustach i nie chrupie twardy spód kruchy, co uważam za plus.

  Załączniki
 
  1. Maja

Moj sernik juz w piekarniku...robie pierwszy raz . Konsystencja masy byla krotko mowiac...lejaca . Czy tak powienno byc??? Uzylam wszystkich skladnikow wedlug przepisu, ale troche sie martwie

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Maja

Tak, taka ma być.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony