Krajanka truskawkowa

Biszkopt genueński z mocno truskawkową warstwą budyniową i bitą śmietaną. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie. W sam raz na upały.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 1 łyżka masła (= 15g)
- 100g mąki pszennej
- szczypta soli
Warstwa budyniowa:
- ok. 1100g świeżych truskawek
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 50g cukru
Bita śmietana:
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- śmietan- fix (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 250g truskawek
- trochę startej czekolady
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
- Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. na jasno- złoty kolor, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
- Przygotować warstwę budyniową. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 500g truskawek pokroić w kostkę i odstawić na bok. Resztę truskawek zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć 500ml musu truskawkowego. Dodać cukier. Połowę musu wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku. Drugą połowę musu truskawkowego zagotować. Do gotujących się truskawek dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 min., ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, wmieszać pokrojone truskawki i od razu gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na chwilę do lodówki.
- Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan- fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń truskawkowy.
- 250g truskawek umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki. Kawałki ułożyć na bitej śmietanie i posypać startą czekoladą.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 12 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.