Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Krajanka truskawkowa

Biszkopt genueński z mocno truskawkową warstwą budyniową i bitą śmietaną. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie. W sam raz na upały.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 łyżka masła (= 15g)
  • 100g mąki pszennej
  • szczypta soli

Warstwa budyniowa:

  • ok. 1100g świeżych truskawek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 50g cukru

Bita śmietana:

  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ok. 250g truskawek
  • trochę startej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  3. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  4. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  5. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku  około 12 min. na jasno- złoty kolor, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  6. Przygotować warstwę budyniową. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 500g truskawek pokroić w kostkę i odstawić na bok. Resztę truskawek zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć 500ml musu truskawkowego. Dodać cukier. Połowę musu wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku. Drugą połowę musu truskawkowego zagotować. Do gotujących się truskawek dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 min., ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, wmieszać pokrojone truskawki i od razu gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na chwilę do lodówki.

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan- fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń truskawkowy.
  2. 250g truskawek umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki. Kawałki ułożyć na bitej śmietanie i posypać startą czekoladą.
  3. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Krajanka truskawkowa

Krajanka truskawkowa

Krajanka truskawkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paulina · 2 lat temu
    witam, czy zamiast budyniu można dodać galaretkę truskawkową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 2 lat temu
    Mam pytanie, czy zamiast świeżych truskawek można dodać mrożone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Anito, tak. Odmierz 1kg truskawek, podziel je na pół do dwóch misek i pozostaw do rozmrożenia.
      Rozmrożone truskawki przeznaczone na mus (z jednej miski) zmiksuj blenderem na puree razem z wodą/ sokiem z truskawek.
      Truskawki z drugiej miski przecedź przez sitko i pozostaw na nim chwilę, aby ociekły z soku. Następnie pokrój na kawałki i dodaj do budyniu. Na wierzch ciasta nie dawałabym już truskawek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Ciasto pyszne :-) pierwszy raz piekłam zgodnie z przepisem a za drugim razem zastapiłam truskawki naturalnym sokiem z jabłek, gruszek i brzoskwiń plus pokrojone brzoskwinie. Niebo w gębie :-) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Ciasto pyszne, w sam raz na upały. A co ważne bardzo łatwe w przygotowaniu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 3 lat temu
    Robiłam i polecam, pyszne i pięknie wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 3 lat temu
    Ostatnio piekam:) PYSZNE:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AmandaLipińska · 3 lat temu
    Czy do gotującego się musu trzeba dodać mleko .?
    Bo potem trzeba wymieszac budyń z resztą musu i dodać do garnka .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie trzeba nigdzie dodawać mleka. Budynie należy ugotować na musie truskawkowym (zamiast tradycyjnie na mleku).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Również zrobiłam to ciasto, bardzo smaczne. Godne polecenia :)Jak wszystkie przepisy z tego blogu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mariolka · 3 lat temu
    Zrobiłam. Naprawdę smaczne ciasto :-) Ładnie się prezentuje na stole, biszkopt idealny. I co ważne wszystko szybko się robi a masa budyniowa bardzo szybko tężeje. Dodaję tylko więcej cukru do śmietany. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    W przepisie na biszkopt nie widze proszku do piecznie. I tu moje pytanie jako poczatkujaca osoba. Czy proszek powinien byc oddany czy nie?

Polub nas na ...

Początek strony