Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Sernik z galaretką

Kremowa masa serowa na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, pokryta owocami i grubą warstwą galaretki. Sernik jest pieczony, ale dzięki dodatkowi galaretki i świeżych owoców przypomina smakiem dobry sernik na zimno. Jest lekki i orzeźwiający.

Składniki:
Spód:

  • 200g ciasteczek typu Oreo
  • 80g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 130g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
  • owoce (u mnie truskawki i maliny)

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  2. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
  3. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 170°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.
  4. 2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć owoce na serniku i zalać galaretką. (Truskawki pokroiłam na kawałki). Sernik wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z galaretką

Sernik z galaretką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 1 miesięcy temu
    Witam, czy na blaszkę 22x33cm takie proporcje wystarczą?
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Luiza · 1 lat temu
    Piekarnik ustawiony na gora -dol czy tylko gora? Jestem nowicjuszem w pieczeniu :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 lat temu
    Witam , Pani napisala ze spod wylozyc papierm. Moje pytanie brzmi. . czy mam wylozyc sam spod papierem czy cala blache, po bokach rowniez ?:D:o:o:o
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Sam spód tj. podałam w nawiasie. Połóż papier do pieczenia na spód tortownicy i dopiero wtedy zapnij obręcz. Nie ma potrzeby wykładania boków formy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Aga · 1 lat temu
        Udalo sie,ale za drugim razem dopiero byl z galaretka, wszystkim smakowal szukam innych :):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia kucharka · 2 lat temu
    już kupiłam potrzebne składniki i idę piec ten cudowny sernik :-) jestem ciekawa jak będzie smakował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zuska · 2 lat temu
    witam. czy sernik można zrobić 2 dni przed urodzinami? nie zgorzknieje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 2 lat temu
    Dzień dobry Pani Joanno,

    uwielbiam Pani przepisy i bardzo często z nich korzystam. Tym razem chciałabym zrobić torcik dla czterolatka, ale musi mieć zieloną galaretkę, bo ma nawiązywać do Hulka. Mam pomysł aby z czekolady zrobić twarz hulka. Z tym sobie poradzę, mam nadzieję, że galaretka i czekolada nie wejdą w jakąś reakcję....

    Mam jednak prośbę o pomysł na urozmaicenie tego ciata, aby był nieco wyższy, bardziej przypominał tort niż ciasto...czy da się coś zrobić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może zrób jeszcze biszkopt, albo inne dowolne ciasto najlepiej jasne (aby galaretka ładnie się prezentowała) i jakiś krem lub masę. Całość złożyć w ten sposób: Sernik na dole, masa/ krem, biszkopt i galaretka. Coś w tym stylu A i pamiętaj, że na ciasto należy wylać galaretkę już lekko tężejącą, bo inaczej wsiąknie w ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylvia · 3 lat temu
    Pyszny i łatwy dzisiaj robię po raz drugi. Dzięki za super przepis.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 3 lat temu
    Zrobiłam w zeszły weekend,w ten robię ponownie.Wszystkim domownikom bardzo smakował,a teraz mam mieć gości wiec im pewnie też zasmakuje,serniczek jest nieziemski!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Sernik robie drugi raz jak zalac galaretke zeby była idealnie gładka? pozdrawiam N.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Sernik genialny, duża blacha (zrobiłam z 1,5 przepisu) zniknął w 1 dzień, a jest nas trójka! Dzięki za przepis, będzie to mój ulubiony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    "Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę" - tzn wszystkie produkty razem miksować? Do tej pory robiłam w kolejności: żółtka + cukier ubijam po chwili ser i na koniec budyń i piana z białek ale jesli tak tez wyjdzie puszysty to ekstra
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, wszystko razem i jak najkrócej tylko, do połączenia się składników. Tym sposobem sernik nie wychodzi puszysty. Wychodzi zwarty, płaski jak stół i nie opada. Sposób, który opisałaś jest (jak piszesz) na sernik puszysty. (Jego wadą jest to, że mocno wyrasta, opada i pęka, ale za to jest puszysty).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Sernik rewelacja.najlepszy ze wszystkich serników i do tego bardzo łatwy do zrobienia Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Lubieniecka · 3 lat temu
    Już "siedzi" w piekarniku

Polub nas na ...

Początek strony