Kremowa masa serowa na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, pokryta owocami i grubą warstwą galaretki. Sernik jest pieczony, ale dzięki dodatkowi galaretki i świeżych owoców przypomina smakiem dobry sernik na zimno. Jest lekki i orzeźwiający.
Składniki: Spód:
200g ciasteczek typu Oreo
80g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
130g cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
owoce (u mnie truskawki i maliny)
Sposób przygotowania:
Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 170°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć owoce na serniku i zalać galaretką. (Truskawki pokroiłam na kawałki). Sernik wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
7 miesięcy temu
Czy wierzch sernika ma zbrązowieć? Bo minal czas a on jest biały.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 miesięcy temu
Najlepiej jak będzie blady, ale wierzch powinien być ścięty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia🤗·
8 miesięcy temu
Spód ciasta niestety mi nie wyszedł. Niewiem dlaczego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Darek·
4 miesięcy temu
Może za dużo masła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
2 lat temu
Witam;) mam zamiar skorzystać z przepisu jednak pytanie brzmi czy jesli bede piekła sernik z termoobiegiem czy temperatura i czas pieczenia ulega zmianie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Obniżyłabym temperaturę o 10- 20 stopni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila ·
2 lat temu
Dzień dobry. Czy można użyć mąki ziemiacxanej i extraktu wanilii zamiast budyniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asti·
4 lat temu
A u mnie zawsze jest taki problem ze ten Ser odchodzii od rantów tortownicy i mam problem z zalaniem galaretki żeby mi nie wlala się w boki. Jak zrobić żeby on od rantów nie odchodził?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Rozumiem, tak serniki najczęściej rosną ;) Ważne jest, aby masę serową jak najmniej napuszyć, aby podczas pieczenia mocno się nie podnosiła i po upieczeniu opadała. Dlatego wszystkie składniki należy zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Jeśli dalej będzie problem z płaskim sernikiem to można obniżych temp. pieczenia a wydłużyć czas pieczenia lub upiec sernik w kąpieli wodnej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Dzień dobry, chciałabym spróbować sposobu który Pani podała - zmniejszyć temp. i wydłużyć czas pieczenia. Ma to być np. 160°C i 60 min?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, można tak ustawić. Proszę piec, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Jednak najlepszym sposobem na płaski sernik jest kapiel wodna, ale obniżenie temp. też pomaga ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
2 lat temu
Bardzo prosty sposób. Trzeba wyłożyć nie tylko spód tortownicy papierem do pieczenia, ale także zrobić do okoła wysokie ranty tak ponad tortownicę( wysmarować boki masłem i przykleić). Wtedy papier przyklei się do upieczonego sernika i galaretką nie będzie uciekać. Galaretką musi być bardzo tężejącą aby można ją było wykładać łyżką,ale żeby nadal ładnie się formowała. Ewentualne nierówności na wierzchu można wygładzić nożem zamoczonym we wrzątku. 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natii·
4 lat temu
Ten sernik u mnie króluje od kilku lat . Idealnie schłodzony latem .Zawsze wychodzi super . (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
5 lat temu
Pyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pola·
5 lat temu
Wyszedł przepyszny i piękny 😍 z pewnością zrobię go jeszcze nie raz !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 lat temu
Sernik przepyszny, do tej pory nie robiłam serników, ale od Świąt Wielkanocnych 2020 to będzie mój ulubiony przepis na ciasto. Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
5 lat temu
Świetny przepis! Ja swój sernik upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 21 cm x 25 cm. Dodałam mandarynki i pomarańczową galaretkę. Sernik jest przepyszny! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Domci·
5 lat temu
W naszym języku deserowym to "ciasto Św. JÓZEFA Oblubieńca NMP". Jutro jego święto, więc pieczemy!!
Ps. Rok temu, po tym cieście, mój obecny narzeczony został moim chłopakiem.
Chwała Tobie Św. JÓZEFIE !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna kopec·
6 lat temu
Dzien dobry! Czy mozna do sernika dodac rodzynki?jezeli tak to jak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Można, ale polecam tylko jak ser jest zwasty i masa serowa wyjdzie gęsta. Obtoczyłabym je w łyżce skrobi ziemniaczanej. Jeśli masa serowa wyjdzie rzadka to opadną na spód.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ja·
6 lat temu
Dodaje same rodzynki bez żadnych dodatków i zawsze wychodzi super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
6 lat temu
Witam. Czy mogłabym dodać owoce takie z puszki w syropie np. Maliny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak, odsączone.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andrzej·
6 lat temu
Wyszedł boski. Świetny przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
6 lat temu
Czy maliny mogą być mrożone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
7 lat temu
Witam, czy na blaszkę 22x33cm takie proporcje wystarczą?
Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Luiza·
8 lat temu
Piekarnik ustawiony na gora -dol czy tylko gora? Jestem nowicjuszem w pieczeniu :p
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
U mnie zawsze góra- dół, jeśli nie jest podane inaczej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
8 lat temu
Witam , Pani napisala ze spod wylozyc papierm. Moje pytanie brzmi. . czy mam wylozyc sam spod papierem czy cala blache, po bokach rowniez ?:D:o:o:o
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Sam spód tj. podałam w nawiasie. Połóż papier do pieczenia na spód tortownicy i dopiero wtedy zapnij obręcz. Nie ma potrzeby wykładania boków formy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
8 lat temu
Udalo sie,ale za drugim razem dopiero byl z galaretka, wszystkim smakowal :) szukam innych :):)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia kucharka·
9 lat temu
już kupiłam potrzebne składniki i idę piec ten cudowny sernik :-) jestem ciekawa jak będzie smakował
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zuska·
10 lat temu
witam. czy sernik można zrobić 2 dni przed urodzinami? nie zgorzknieje?