Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z galaretką

Kremowa masa serowa na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, pokryta owocami i grubą warstwą galaretki. Sernik jest pieczony, ale dzięki dodatkowi galaretki i świeżych owoców przypomina smakiem dobry sernik na zimno. Jest lekki i orzeźwiający.

Składniki:
Spód:

  • 200g ciasteczek typu Oreo
  • 80g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 130g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
  • owoce (u mnie truskawki i maliny)

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  2. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
  3. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 170°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.
  4. 2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć owoce na serniku i zalać galaretką. (Truskawki pokroiłam na kawałki). Sernik wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z galaretką

Sernik z galaretką

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Luiza

Piekarnik ustawiony na gora -dol czy tylko gora? Jestem nowicjuszem w pieczeniu

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Luiza

U mnie zawsze góra- dół, jeśli nie jest podane inaczej.

  Załączniki
 
  1. Aga

Witam , Pani napisala ze spod wylozyc papierm. Moje pytanie brzmi. . czy mam wylozyc sam spod papierem czy cala blache, po bokach rowniez ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aga

Sam spód tj. podałam w nawiasie. Połóż papier do pieczenia na spód tortownicy i dopiero wtedy zapnij obręcz. Nie ma potrzeby wykładania boków formy.

  Załączniki
 
  1. Aga    Joanna Moderator

Udalo sie,ale za drugim razem dopiero byl z galaretka, wszystkim smakowal szukam innych

  Załączniki
 
  1. Kasia kucharka

już kupiłam potrzebne składniki i idę piec ten cudowny sernik :-) jestem ciekawa jak będzie smakował

  Załączniki
 
  1. zuska

witam. czy sernik można zrobić 2 dni przed urodzinami? nie zgorzknieje?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    zuska

Tak, można.

  Załączniki
 
  1. Małgorzata

Dzień dobry Pani Joanno,

uwielbiam Pani przepisy i bardzo często z nich korzystam. Tym razem chciałabym zrobić torcik dla czterolatka, ale musi mieć zieloną galaretkę, bo ma nawiązywać do Hulka. Mam pomysł aby z czekolady zrobić twarz hulka. Z...

Dzień dobry Pani Joanno,

uwielbiam Pani przepisy i bardzo często z nich korzystam. Tym razem chciałabym zrobić torcik dla czterolatka, ale musi mieć zieloną galaretkę, bo ma nawiązywać do Hulka. Mam pomysł aby z czekolady zrobić twarz hulka. Z tym sobie poradzę, mam nadzieję, że galaretka i czekolada nie wejdą w jakąś reakcję....

Mam jednak prośbę o pomysł na urozmaicenie tego ciata, aby był nieco wyższy, bardziej przypominał tort niż ciasto...czy da się coś zrobić?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Małgorzata

Może zrób jeszcze biszkopt, albo inne dowolne ciasto najlepiej jasne (aby galaretka ładnie się prezentowała) i jakiś krem lub masę. Całość złożyć w ten sposób: Sernik na dole, masa/ krem, biszkopt i galaretka. Coś w tym stylu A i pamiętaj, że na...

Może zrób jeszcze biszkopt, albo inne dowolne ciasto najlepiej jasne (aby galaretka ładnie się prezentowała) i jakiś krem lub masę. Całość złożyć w ten sposób: Sernik na dole, masa/ krem, biszkopt i galaretka. Coś w tym stylu A i pamiętaj, że na ciasto należy wylać galaretkę już lekko tężejącą, bo inaczej wsiąknie w ciasto.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylvia

Pyszny i łatwy dzisiaj robię po raz drugi. Dzięki za super przepis.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Katarzyna

Zrobiłam w zeszły weekend,w ten robię ponownie.Wszystkim domownikom bardzo smakował,a teraz mam mieć gości wiec im pewnie też zasmakuje,serniczek jest nieziemski!

  Załączniki
 
  1. Natalia

Sernik robie drugi raz jak zalac galaretke zeby była idealnie gładka? pozdrawiam N.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Natalio, galaretka ma być lekko tężejąca, jeśli będzie za bardzo stężała, to będą nierówności.

  Załączniki
 
  1. Magda

Sernik genialny, duża blacha (zrobiłam z 1,5 przepisu) zniknął w 1 dzień, a jest nas trójka! Dzięki za przepis, będzie to mój ulubiony.

  Załączniki
 
  1. Ania

"Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę" - tzn wszystkie produkty razem miksować? Do tej pory robiłam w kolejności: żółtka + cukier ubijam po chwili ser i na koniec budyń i piana z białek ale jesli tak tez...

"Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę" - tzn wszystkie produkty razem miksować? Do tej pory robiłam w kolejności: żółtka + cukier ubijam po chwili ser i na koniec budyń i piana z białek ale jesli tak tez wyjdzie puszysty to ekstra

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Tak, wszystko razem i jak najkrócej tylko, do połączenia się składników. Tym sposobem sernik nie wychodzi puszysty. Wychodzi zwarty, płaski jak stół i nie opada. Sposób, który opisałaś jest (jak piszesz) na sernik puszysty. (Jego wadą jest to, że...

Tak, wszystko razem i jak najkrócej tylko, do połączenia się składników. Tym sposobem sernik nie wychodzi puszysty. Wychodzi zwarty, płaski jak stół i nie opada. Sposób, który opisałaś jest (jak piszesz) na sernik puszysty. (Jego wadą jest to, że mocno wyrasta, opada i pęka, ale za to jest puszysty).

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony