Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
29 Komentarzy

Wuzetka

Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130ml oleju np. rzepakowego
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka

Krem:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • ¾ szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  4. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
  5. Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
  6. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
  8. Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 26 dni temu
    czy można użyć samej kremówki ewentualnie kremówka plus mascarpone + wiśnie, czy jednak ten typ ciasta czekoladowego jest za ciężki i kremówka nie wytrzyma?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 26 dni temu
      Samej kremówki nie polecam. Ciasto jest ciężkie. Możesz zrobić mascarpone z kremówką pół na pół i wyśnie. Powinny wyjść dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 3 miesięcy temu
    U mnie wszystko wyszlo wedlug przepisu ale jak dla mnie jest za gorzkie a ciasto za ciezkie i mocno zbite.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elisabeth Dumoulin · 11 miesięcy temu
    Czym mogę zastapić maslankę, bo z pewnoscią u mnie nie dostanę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ella · 1 lat temu
    Moje ciasto wygląda prawie tak samo mam tylko jedno pytanie dot ilości kakao-czy gramatura nie powinna zależeć od JAKOŚCI kakao??? Dodałam tzw HOLENDERSKIE z wiatrakiem i mam wrażenie, że wyszło ciut ZA MOCNE
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Na pewno od jakości kakao będzie zależało czy wypiek jest bardziej lub mniej kakaowy, ale nie w dużym stopniu. Ta wuzetka jest mocno kakaowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gośka · 1 lat temu
    Witam!
    Mam pytanie co do polewy. Nie wiem co zrobiłam źle ale zaczęła się jakby rozwarstwiać. Im bardziej mieszałam (po zdjęciu juz z garnka z wodą) tym bardziej oddzielał się tłuszcz. Co zrobiłam źle? Za mało mieszania, za dużo? Wszystkie składniki dałam razem. Czekolady były "zbierane" reszta tej i tamtej... Bałam się że całkiem się rozwarstwi i wylałam na cisto od razu a na cieście spływała na boki, nie trzymała się polanej powierzchni. Jakieś pomysły? Za wszelkie wskazówki które pomoga uniknąć katastrofy na przyszłość będę bardzo wdzięczna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Gosiu, albo była za duża moc palnika i polewa się przegrzała, albo to wina czekolad. Takie różne resztki, różnego rodzaju czekolad, a szczególnie zajączków, mikołajów itp. czekoladopodonych nie są najlepszym rozwiązaniem. Nieraz chciałam zrobić polewę z takich figurek, chcąc je wykorzystać i często miałam tylko miski do mycia, a polewę musiałam zrobić od nowa. Lepiej użyć zwykłych czekolad.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Gośka · 1 lat temu
        Dzięki za odpowiedź, stawiam na zbieraninę czekolad - nie taka to oszczędność jak się okazuje :))). Hmm, choć i woda mogla się w garnku za bardzo gotować... Na przyszłość kupię nową czekoladę od 1 producenta.
        pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Irena · 1 lat temu
    Najlepsza wuzetka jaką jadłam poza wuzetką w kawiarni Czarcia Łapa w Lublinie, w latach 60-tych. Wspaniałe ciasto i krem. Bardzo mi wyrosło, powinnam użyć większej blachy. Chciałabym zrobić takie ciasto, ale w formie tortu. Wiem, że z tych składników wyjdzie za dużo ciasta (nawet na dużą tortownicę). Jak zmienić przepis, żeby było ok dla tortownicy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Bardzo mi miło Jeślisz chcesz zrobić to ciasto w tortownicy to zmierz jej średnicę i przelicz składniki według przelicznika: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karo!a · 1 lat temu
    Mam pytanie dotyczące ilość kawy w cieście, czy aby na pewno ma być to aż 400 ml?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Przykro mi bardzo ,ale ciasto jest za malo puszyste wrecz ubite ,krem bardzo dobry nastepnym razem zrobie ciasto wedlug mojego sprawdzonego przepisu lekkie i puszyste
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Sławomir Cypara · 11 miesięcy temu
      Fakt, ciasto zbyt ciężkie i zbite, na blachę wręcz wylane. Do proporcji płynnych składników dodałem +15% składników sypkich i nie pomogło. Krem owszem - pyszny, ale ciasto pieczone dwa razy wg.przepisu i nie wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bisia · 1 lat temu
    Superrr!!! Wszystkim smakowało i bardzo szybko znikal kawałek po kawałku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Nie wyszedl mi krem dodałam żelatyny do sera tak jak jest podane w przepisie a nastepnie ubita śmietanę, jednak mam wrażenie że smietana nie połączyła sie do końca z serem i żelatyną bo krem nie jest wystarczająco sztywny. Jednak w smaku przepyszny !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 1 lat temu
    Czy kawę można czymś zastąpić? Czy bardzo ją będzie czuć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 2 lat temu
    Podoba mi sie Twoj przepis ,dzisiaj bede robic W-Z wedlu niego ,mam nadzieje ze rezultat mojej pracy bedzie podobny do Twojego ,napewno napisze jak sie udalo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 2 lat temu
    Chciałabym by polewa byla z białej czekolady. Czy zamiast dwóch tabliczek ciemnej mogę dodać dwie białe? Czy polewa wtedy zastygnie na twardo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Zuziu, z białej czekolady polewa będzie płynniejsza. Zmiejszyłabym ilość śmietany do 50g i masła do 30g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Czy zamiast maślanki mogę dodać czegoś innego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    PAULINA · 3 lat temu
    Przepis bardzo dobry. Polecam tak jak w przepisie dzielić ciasto na dwa. Ja upieklam na jednej blaszce z wydłużonym czasem I zrobił się zakalec, więc nie ma co kombinować. ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Piękna ta wuzetka, chyba się skuszę jutro. Tylko ta soda, nie lubię jej dodatku do ciasta. Czy mogę ją zastąpić tylko proszkiem do pieczenia? Ile wtedy dodać, 4 łyżeczki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 3 lat temu
    2Ciasto wyszło super. Akurat na niedzielne popołudnie do kawusi. Dzięki za super przepis,pozdrawiam.

Polub nas na ...

Początek strony