Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wuzetka

Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130ml oleju np. rzepakowego
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy*
  • 4 jajka

Krem:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • ¾ szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  4. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
  5. Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
  6. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
  8. Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (38)

  1. Gośka

Witam!
Mam pytanie co do polewy. Nie wiem co zrobiłam źle ale zaczęła się jakby rozwarstwiać. Im bardziej mieszałam (po zdjęciu juz z garnka z wodą) tym bardziej oddzielał się tłuszcz. Co zrobiłam źle? Za mało mieszania, za dużo? Wszystkie...

Witam!
Mam pytanie co do polewy. Nie wiem co zrobiłam źle ale zaczęła się jakby rozwarstwiać. Im bardziej mieszałam (po zdjęciu juz z garnka z wodą) tym bardziej oddzielał się tłuszcz. Co zrobiłam źle? Za mało mieszania, za dużo? Wszystkie składniki dałam razem. Czekolady były "zbierane" reszta tej i tamtej... Bałam się że całkiem się rozwarstwi i wylałam na cisto od razu a na cieście spływała na boki, nie trzymała się polanej powierzchni. Jakieś pomysły? Za wszelkie wskazówki które pomoga uniknąć katastrofy na przyszłość będę bardzo wdzięczna.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gośka

Gosiu, albo była za duża moc palnika i polewa się przegrzała, albo to wina czekolad. Takie różne resztki, różnego rodzaju czekolad, a szczególnie zajączków, mikołajów itp. czekoladopodonych nie są najlepszym rozwiązaniem. Nieraz chciałam zrobić...

Gosiu, albo była za duża moc palnika i polewa się przegrzała, albo to wina czekolad. Takie różne resztki, różnego rodzaju czekolad, a szczególnie zajączków, mikołajów itp. czekoladopodonych nie są najlepszym rozwiązaniem. Nieraz chciałam zrobić polewę z takich figurek, chcąc je wykorzystać i często miałam tylko miski do mycia, a polewę musiałam zrobić od nowa. Lepiej użyć zwykłych czekolad.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gośka    Joanna Moderator

Dzięki za odpowiedź, stawiam na zbieraninę czekolad - nie taka to oszczędność jak się okazuje )). Hmm, choć i woda mogla się w garnku za bardzo gotować... Na przyszłość kupię nową czekoladę od 1 producenta.
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Irena

Najlepsza wuzetka jaką jadłam poza wuzetką w kawiarni Czarcia Łapa w Lublinie, w latach 60-tych. Wspaniałe ciasto i krem. Bardzo mi wyrosło, powinnam użyć większej blachy. Chciałabym zrobić takie ciasto, ale w formie tortu. Wiem, że z tych...

Najlepsza wuzetka jaką jadłam poza wuzetką w kawiarni Czarcia Łapa w Lublinie, w latach 60-tych. Wspaniałe ciasto i krem. Bardzo mi wyrosło, powinnam użyć większej blachy. Chciałabym zrobić takie ciasto, ale w formie tortu. Wiem, że z tych składników wyjdzie za dużo ciasta (nawet na dużą tortownicę). Jak zmienić przepis, żeby było ok dla tortownicy?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Irena

Bardzo mi miło
Jeślisz chcesz zrobić to ciasto w tortownicy to zmierz jej średnicę i przelicz składniki według przelicznika: "Przelicznik form do pieczenia".

  Załączniki
 
  1. Karo!a

Mam pytanie dotyczące ilość kawy w cieście, czy aby na pewno ma być to aż 400 ml?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karo!a

Tak.

  Załączniki
 
  1. Ola

Przykro mi bardzo ,ale ciasto jest za malo puszyste wrecz ubite ,krem bardzo dobry nastepnym razem zrobie ciasto wedlug mojego sprawdzonego przepisu lekkie i puszyste

  Załączniki
 
  1. Monialubi

Piekłam już dwa razy. Bardzo nam smakuje

  Załączniki
 
  1. Bisia

Superrr!!! Wszystkim smakowało i bardzo szybko znikal kawałek po kawałku

  Załączniki
 
  1. Monika

Nie wyszedl mi krem dodałam żelatyny do sera tak jak jest podane w przepisie a nastepnie ubita śmietanę, jednak mam wrażenie że smietana nie połączyła sie do końca z serem i żelatyną bo krem nie jest wystarczająco sztywny. Jednak w smaku...

Nie wyszedl mi krem dodałam żelatyny do sera tak jak jest podane w przepisie a nastepnie ubita śmietanę, jednak mam wrażenie że smietana nie połączyła sie do końca z serem i żelatyną bo krem nie jest wystarczająco sztywny. Jednak w smaku przepyszny !!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Jagoda

Czy kawę można czymś zastąpić? Czy bardzo ją będzie czuć?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jagoda

Nie jest mocno wyczuwalna.

  Załączniki
 
  1. teresa

Podoba mi sie Twoj przepis ,dzisiaj bede robic W-Z wedlu niego ,mam nadzieje ze rezultat mojej pracy bedzie podobny do Twojego ,napewno napisze jak sie udalo

  Załączniki
 
  1. Zuzia

Chciałabym by polewa byla z białej czekolady. Czy zamiast dwóch tabliczek ciemnej mogę dodać dwie białe? Czy polewa wtedy zastygnie na twardo?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Zuzia

Zuziu, z białej czekolady polewa będzie płynniejsza. Zmiejszyłabym ilość śmietany do 50g i masła do 30g.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony