Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Marlenka

Delikatne, cienkie warstwy ciasta miodowego przełożone masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej. Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach. Jeśli lubicie, tak jak ja, ciasta z masą krówkową jak np. ciasto krówka lub miodownik to to ciasto na pewno Wam zasmakuje.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 600g  mąki pszennej
  • 120g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 2 jajka

Masa budyniowa:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (u mnie 400g)
  • 250g masła
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Do dekoracji:

  • posiekane orzechy (u mnie włoskie)
  • czekolada (u mnie 100g czekolady mlecznej)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 2,5 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto. Masło przełożyć do garnka. Dodać miód i cukier puder. Ogrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. (Masa będzie miała kolor jasno- żółty).
  3. W międzyczasie rozpuścić sodę w occie. Dodać do garnka i dalej ogrzewać masę, ciągle mieszając. Gdy masa zmieni kolor na pomarańczowy, ściągnąć garnek z pieca. Masę pozostawić na 5 min, aby lekko ostygła, mieszając ją od czasu do czasu. Następnie dodać po kolei po jednym jajku, mieszając trzepaczką. (Masa zmieni kolor na brązowy). Od tego momentu należy kolejne etapy wykonywać w miarę szybko, ponieważ im masa cieplejsza tym łatwiej się z nią pracuje.
  4. Do masy dodawać stopniowo mąkę, mieszając łyżką. Gdy masa zrobi się tak gęsta, że trudno będzie dalej mieszać łyżką, należy przełożyć ją na blat i zagnieść z resztą mąki na jednolite ciasto.
  5. Ciasto podzielić na sześć równych części.
  6. Każdą część po kolei rozwałkować jak najcieniej, na papierze do pieczenia, na prostokąt. Ciasto jest lekko klejące, dlatego podczas wałkowania należy posypywać wałek mąką. (U mnie rozwałkowane blaty miały rozmiar 25 na 30cm. Czekające na swoją kolej kawałki ciasta powinny być dobrze przykryte, aby utrzymywały temperaturę i nie obsychały. Można przykryć je np. dużym garnkiem).
  7. Tak przygotowane blaty piec po kolei w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 5 min. na ciemno- złoty kolor. (Piekłam 6- 7 min.). Każdy blat zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyrównać, przycinając nożykiem (u mnie na prostokąt 25x 30cm), a resztki ciasta odłożyć na bok. (Ciasto po upieczeniu jest miękkie, a gdy wystygnie to stwardnieje). Blaty pozostawić na papierze do pieczenia do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie ściągnąć papier.

2

  1. Resztki ciasta pozostałe po wyrównaniu blatów zmiksować na piasek lub przełożyć do woreczka i ściskając rękami lub uderzając wałkiem pokruszyć. Odłożyć na bok.
  2. Przygotować masę budyniową. Puszka z masą krówkową powinna mieć temperaturę pokojową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używając 2 łyżek cukru. Gotowy budyń  przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo masę krówkową, a następnie po łyżce budyń.
  4. Blaty przełożyć masą, smarując również górny blat. Górny blat posypać pokruszonym ciastem wymieszanym z posiekaną czekoladą i orzechami. (Zrobiłam kratkę z roztopionej czekolady, ale polecam jednak dodać posiekaną czekoladę, ponieważ taka kratka z czekolady utrudnia krojenie).

34

  1. Ciasto wstawić na co najmniej noc do lodówki.  Po 12godz. blaty powinny zmięknąć.

Smacznego.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: sweetlive-recepty.blogspot.sk

zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20- 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Marlenka

Marlenka

Marlenka

Marlenka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (44)

  1. Magda

Czy można było by budyń zastąpić kremem karpatkowy.

  Załączniki
 
  1. Ola

Czy zamiast masla moze byc margaryna? Np Kasia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Tak, jeśli smak margaryny w masie Ci nie przeszkadza. Ja do mas polecam masło.

  Załączniki
 
  1. Marlena

Witam. Czy można o wiele mniej posłodzić ciasto kruche ? a troszkę
je posolić, żeby przełamać smak słodkości ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marlena

Myślę, że tak.

  Załączniki
 
  1. marlena

Moje ciasto nie ma takiego miodowego koloru. Co mogło być przyczyną jeśli wszystko robiłam zgodnie z przepisem? Kolor zbladl z chwilą dodawania maki

  Załączniki
 
  1. Kuba

Moje ulubione ciasto. Zawsze korzystam z tego przepisu. Dodaje szczyptę soli na co drugi blat. Jest jeszcze lepsze. Pozdrawiam gorąco.

  Załączniki
 
  1. Ania

Mam pytanie, czy dodanie octu do ciasta jest konieczne?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Magda

A czy na dużą blachę trzeba podwójna porcję na ciasto

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

"Duża" blacha to pojęcie względne. Proszę zmierzyć długość i szerokość formy i skorzystać z przelicznika form do pieczenia w menu po lewej stronie.

  Załączniki
 
  1. Ola

Długo szukałam przepisu na Marlenke taka jaka jadam u naszych poludniowych sasiadów, miedzy innymi zrobilam i z tego przepisu ale musze powiedziec ze to jednak nie ta sama Marlenka. Próbowałam dalej az trafiłam na przepis od Czeszki i wreszcie...

Długo szukałam przepisu na Marlenke taka jaka jadam u naszych poludniowych sasiadów, miedzy innymi zrobilam i z tego przepisu ale musze powiedziec ze to jednak nie ta sama Marlenka. Próbowałam dalej az trafiłam na przepis od Czeszki i wreszcie Marlenka smakuje tak jak trzeba. Przed wszystkim w tym kremie nie powinno byc budyniu, to sama masa krowkowa plus masło. Po drugie ciasta nie da sie walkowac , ma ono postac jak gesta smietana i rozsmarowywuje sie je po papierze. Sklad 850 gr maki, 3 jajka,225 gr masla, 90 gr miodu, 300 gr cukru plus soda. Ona to ciasto robila na parze.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Anna    Ola

Zaciekawiła mnie ta notka o robieniu ciasta na parze? Tzn jak?

  Załączniki
 
  1. Kinga

Uwielbiam to ciasto pierwszy raz zrobiłam na świta i od tamtej pory za każdym razm na uroczystości rodzinne wszyscy proszą bym je upiekła.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Elżbieta

Nie odważyłabym sie gotować masy krówkowej ani mleka skondensowanego w garnku z wodą. Mojej koleżance wybuchła puszka, poparzyła ja masą a kawałki blachy poprzecinały twarz. Także przestrzegam przed takim gotowaniem!

  Załączniki
 
  1. Dorota    Elżbieta

Elżbieto, jestem zaskoczona faktem, że puszka wybuchła. Zawsze tak robię i NIGDY nic takiego się nie stało. Mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że koleżanka próbowała otworzyć gorącą puszkę.... w takim przypadku wybuch mnie nie zdziwi.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Elżbieta

Ważne, aby puszka była przykryta wodą podczas całego czasu gotowania. Jeśli będzie wody ubywać to należy dolać wrzątku. Wtedy nic się nie stanie. Można również masę krówkową przygotować w piekarniku patrz: "Domowa masa krówkowa". Można też...

Ważne, aby puszka była przykryta wodą podczas całego czasu gotowania. Jeśli będzie wody ubywać to należy dolać wrzątku. Wtedy nic się nie stanie. Można również masę krówkową przygotować w piekarniku patrz: "Domowa masa krówkowa". Można też gotować mleko skondensowane słodzone na patelni, stojąc przy niej i ciągle mieszając, bo może się przypalać. Jak boisz się gotowania puszki to polecam metodę w piekarniku.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony