Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Marlenka

Delikatne, cienkie warstwy ciasta miodowego przełożone masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej. Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach. Jeśli lubicie, tak jak ja, ciasta z masą krówkową jak np. ciasto krówka lub miodownik to to ciasto na pewno Wam zasmakuje.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 600g  mąki pszennej
  • 120g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 2 jajka

Masa budyniowa:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (u mnie 400g)
  • 250g masła
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Do dekoracji:

  • posiekane orzechy (u mnie włoskie)
  • czekolada (u mnie 100g czekolady mlecznej)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 2,5 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto. Masło przełożyć do garnka. Dodać miód i cukier puder. Ogrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. (Masa będzie miała kolor jasno- żółty).
  3. W międzyczasie rozpuścić sodę w occie. Dodać do garnka i dalej ogrzewać masę, ciągle mieszając. Gdy masa zmieni kolor na pomarańczowy, ściągnąć garnek z pieca. Masę pozostawić na 5 min, aby lekko ostygła, mieszając ją od czasu do czasu. Następnie dodać po kolei po jednym jajku, mieszając trzepaczką. (Masa zmieni kolor na brązowy). Od tego momentu należy kolejne etapy wykonywać w miarę szybko, ponieważ im masa cieplejsza tym łatwiej się z nią pracuje.
  4. Do masy dodawać stopniowo mąkę, mieszając łyżką. Gdy masa zrobi się tak gęsta, że trudno będzie dalej mieszać łyżką, należy przełożyć ją na blat i zagnieść z resztą mąki na jednolite ciasto.
  5. Ciasto podzielić na sześć równych części.
  6. Każdą część po kolei rozwałkować jak najcieniej, na papierze do pieczenia, na prostokąt. Ciasto jest lekko klejące, dlatego podczas wałkowania należy posypywać wałek mąką. (U mnie rozwałkowane blaty miały rozmiar 25 na 30cm. Czekające na swoją kolej kawałki ciasta powinny być dobrze przykryte, aby utrzymywały temperaturę i nie obsychały. Można przykryć je np. dużym garnkiem).
  7. Tak przygotowane blaty piec po kolei w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 5 min. na ciemno- złoty kolor. (Piekłam 6- 7 min.). Każdy blat zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyrównać, przycinając nożykiem (u mnie na prostokąt 25x 30cm), a resztki ciasta odłożyć na bok. (Ciasto po upieczeniu jest miękkie, a gdy wystygnie to stwardnieje). Blaty pozostawić na papierze do pieczenia do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie ściągnąć papier.

2

  1. Resztki ciasta pozostałe po wyrównaniu blatów zmiksować na piasek lub przełożyć do woreczka i ściskając rękami lub uderzając wałkiem pokruszyć. Odłożyć na bok.
  2. Przygotować masę budyniową. Puszka z masą krówkową powinna mieć temperaturę pokojową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używając 2 łyżek cukru. Gotowy budyń  przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo masę krówkową, a następnie po łyżce budyń.
  4. Blaty przełożyć masą, smarując również górny blat. Górny blat posypać pokruszonym ciastem wymieszanym z posiekaną czekoladą i orzechami. (Zrobiłam kratkę z roztopionej czekolady, ale polecam jednak dodać posiekaną czekoladę, ponieważ taka kratka z czekolady utrudnia krojenie).

34

  1. Ciasto wstawić na co najmniej noc do lodówki.  Po 12godz. blaty powinny zmięknąć.

Smacznego.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: sweetlive-recepty.blogspot.sk

zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20- 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Marlenka

Marlenka

Marlenka

Marlenka

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Kinga

    Uwielbiam to ciasto pierwszy raz zrobiłam na świta i od tamtej pory za każdym razm na uroczystości rodzinne wszyscy proszą bym je upiekła.

  • Elżbieta

    Nie odważyłabym sie gotować masy krówkowej ani mleka skondensowanego w garnku z wodą. Mojej koleżance wybuchła puszka, poparzyła ja masą a kawałki blachy poprzecinały twarz. Także przestrzegam przed takim gotowaniem!

  • Dorota

    W odpowiedzi na: Elżbieta

    Elżbieto, jestem zaskoczona faktem, że puszka wybuchła. Zawsze tak robię i NIGDY nic takiego się nie stało. Mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że koleżanka próbowała otworzyć gorącą puszkę.... w takim przypadku wybuch mnie nie zdziwi.

  • W odpowiedzi na: Elżbieta

    Ważne, aby puszka była przykryta wodą podczas całego czasu gotowania. Jeśli będzie wody ubywać to należy dolać wrzątku. Wtedy nic się nie stanie. Można również masę krówkową przygotować w piekarniku patrz: "Domowa masa krówkowa". Można też gotować mleko skondensowane słodzone na patelni, stojąc przy niej i ciągle mieszając, bo może się przypalać. Jak boisz się gotowania puszki to polecam metodę w piekarniku.

  • lena

    Bardzo dobre ciasto,moje najlepsze:-) :-) :-) Dziekuje za przepis:-) :-) :-)

  • joanna

    kochane, ciasto choć nieco pracochłonne ale warte jest poświęcenia uwagi, największa trudność to rozwałkowanie ciasta na bardzo cienkie blaty, ale każda wprawna gospodyni świetnie sobie z tym poradzi, ciasto robiłam kilka razy, ale za którymś razem zwiększyłam ilość składników o 1/4 na ciasto, a krem zrobiłam z 1 litra mleka, toffi nie dodawałam do kremu lecz smarowałam każdy blat osobno: najpierw toffi potem krem, po małych moich modyfikacjach wyszło równie pyszne co z oryginalnego Pani przepisu, bardzo dziękuję

  • gosia

    Jak zobaczyłam to ciasto przypomniały mi sie Czechy i Marlenka , ktora po raz pierwszy to własnie tam jadłam , wiec pomyslałam do dzieła, ale padłam przy wałkowaniu myslac ,ze juz z tego wiecej nic nie wyniknie a placki beda grube ,wpadł mi pomysł do glowy aby wyorzystac maszynke do makaronu ...sprawdzone polecam :)))

  • Joanna

    mambo możesz dać kwaskowaty dżem. Zamiast na górę wydaje mi się, że lepiej np. pierwszy placek od spodu posmarować dżemem.

  • mamba87

    robiłam już to ciasto z Pani przepisu, wyszło pyszne, choć nieco za słodkie - zastanawiałam się jak będzie smakować, gdy górny blat posmaruję dżemem, np. brzoskwiniowym, myśli Pani że się uda? wiem, że ciężko coś tak ocenić, ale liczę na radę ;)

  • Bożena

    Witam :) Ciasto pyszne, mąż zadowolony :) ale potrzebuję przepis na ten placek w wersji bezglutenowej dla osoby z Celiakią... Bardzo proszę o taki właśnie dostosowany przepis :) z góry bardzo dziękuję :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony