Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort pająk

Tort urodzinowy w kształcie pająka. Coś dla małych wielbicieli egzotycznych ośmionogów, miłośników Spidermena czy po prostu entuzjastów natury :). Tort składa się z biszkoptowej kuli wypełnionej delikatną masą budyniową o smaku czekoladowym, oblaną czekoladową polewą. Nogi zrobione są z paluszków mikado, połączonych masą marcepanową. Głowa to pokruszone resztki biszkoptu sklejone roztopioną czekoladą.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek    
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej    
  • 1 szklanka cukru    
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia    
  • 2 łyżki wody    

Masa budyniowa:

  • 6 listków żelatyny (= 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku)    
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (na 1/2 litra mleka)    
  • ½ litra mleka    
  • 4 łyżki cukru    
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%    

Polewa czekoladowa:

  • 150g masła   
  • 75g kakao
  • 180g cukru pudru
  • 6 łyżek mleka    

Dodatkowo:

  • paluszki mikado (King Choco)
  • masa marcepanowa
  • kakao
  • 50g czekolady (użyłam mlecznej z kawałkami orzechów)
  • 3 łyżeczki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  4. Pierwszy krążek pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm. Trzeci krążek odłożyć na bok.
  5. Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

8

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1 ½ szklanki mleka. Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Garnek z budyniem ściągnąć z pieca, dodać żelatynę i wymieszać trzepaczką. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. (Budyń powinien być zimny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Masę budyniową wyłożyć do miski, na biszkopt. Przykryć 3 krążkiem biszkoptu. Całość wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  3. Przygotować głowę pająka. Pozostałe resztki biszkoptu pokruszyć. 50g czekolady posiekać i roztopić z 3 łyżeczkami słodkiej, płynnej śmietany. Dodać pokruszone resztki biszkoptu i uformować kulę. (Należy dodać tylko część pokruszonego biszkoptu, tyle ile da się połączyć z czekoladą).

24

  1. Schłodzone ciasto odwrócić (tak, aby 3 krążek znajdował się na dole), zdjąć miskę, delikatnie ściągnąć folię spożywczą i obciąć wystającą część z 3ciego biszkoptu.
  2. Przygotować nogi pająka. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Po dwa paluszki mikado połączyć marcepanem. Gotowe nogi wbić w ciasto.

3

  1. Przygotować polewę czekoladową. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko, aby nie było grudek. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  2. Polewą czekoladową polać najpierw małą kulę, a następnie dużą półkulę. (Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką).

75

  1. Następnie opuszkami palców dotykać polewę, aby powstały na niej nierówności. (Gdyby polewa była za płynna, należy chwilkę odczekać. Jeśli powstały rowki po złączeniu trójkątów z biszkoptu, to teraz można je pokryć jeszcze raz polewą).

6

  1. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zastygła.
  2. Z marcepanu uformować oczy i buzię i umieścić na głowie pająka. (Wystarczy gotowe oczy i buzię przyłożyć do polewy, a same się do niej przykleją).

Smacznego.

Tort pająk

Tort pająk

Tort pająk

Tort pająk

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Natalia

Dziękuję za informację

  Załączniki
 
  1. Natalia

Witam czy można zastąpić marcepanową? Jeśli tak to jaką?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Zamiast masy marcepanowej może być cukrowa.

  Załączniki
 
  1. aga521

zrobiłam, wyszedł super stoi w lodówce, czeka na wieczorne urodzinki

  Załączniki
 
  1. Teresa

Tort wyszedl rewelacyjnie , poprostu przepyszny :-)
Zrobilam go na urodziny mojego syna byl zachwycony Jak i goscie
Polecam wszystkim Do wyprobowania tego rewelacyjnego przepisu

  Załączniki
 
  1. Kamila

Gdzie można kupić paluszki mikado?

  Załączniki
 
  1. rudix79

mam pytanie czy krem nie jest jak zwykły ugotowany budyń(taki glut)? ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    rudix79

Nie. Konsystencja jest całkiem inna, stabilna (dzięki żelatynie), a jednocześnie delikatna, dzięki dodatkowi bitej śmietany.

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Rewelacja!wydaje mi się, że ta głowa może smakować jak moje ukochane "ziemniaczki" kupowane kiedyś w cukierni. Świetny pomysł na torcik dla chłopca.

  Załączniki
 
  1. Kraina Miodem Płynąca

O rety, wygląda tak realistycznie, że nie wiem czy zjadłabym choć kawałek!

  Załączniki
 
  1. Marioolkaaaa

Świetny ten tort! Pająk wygląda bardzo realistycznie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony