Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

jabłecznik żydowski

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.

Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1,5 godz. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z góry folią aluminiową.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2

  1. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 min). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Jüdische Küche”, Elizabeth Wolf Cohen.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

 

jabłecznik żydowski 

„Żydowski” jabłecznik

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ewelina

    Przepyszny. Cała rodzina uwielbia. Najlepszy na drugi dzień :-). Polecam

  • edyta

    Moje ulubione ciasto z jablkami.
    Dziekuje za przepis

  • Joanna

    Mareczku piekę na drugiej szynie od dołu w 180st. przy ustawieniach góra- dół. Przy termoobiegu obniżyłabym temperaturę 
    o 10st. Piecz do suchego patyczka. Jeśli góra jest jasna, a przypala się spód to musisz piecz na poziomie wyższym.

  • mareczek

    mam pytanie odnośnie nastaw piekarnika i czasu pieczenia. piekłem to ciasto i spaliłem spód.podaj na której półce pieczesz i czy w tak wysokiej temp. czy można użyć termoobiegu i jakie wtedy parametry pieczenia.

  • Marta

    Pani Joanno, właśnie zabieram się za przygotowywanie jabłek do ciasta. Mam pytanie - czy olej mogłabym (choć w części) zastąpić roztopionym masłem?

    Pozdrawiam

  • Nina

    Ciasto jest wyśmienite! Wilgotne, łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, żeby się nie udało !!!

  • Joanna

    Basiu możesz kombinować z kukurydzianą, zmielonymi orzechami, sojową, ryżową.

  • basia

    Witam,bardzo podoba mi sie przepis,ale czy muszę dawać mąkę jaglaną? U mnie nie mogę takiej dostać. Jaka mąką mogłabym zamienić jaglaną i czy będzie to miało duży wpływ na smak ciasta?

  • KasiaSK

    Asiu, szukalam ciasta dla diabetykow innego niz ciasteczka z ziarnami itp. Znalazlam Twoj przepis..bardzo dziekuje!
    Zrobilam kilka zmian; zamiast cukru uzylam 100g ksylitolu,150 ml oleju z pestek winogron, a maki pomieszalam 190g ryzowej, 30g migdalowej I 30g sordo.. wyszlo super..i jak ktos wspomnial wczesniej na drugi dzien jest tez bardzo dobre (popelnilam grzeszek podalam z galka lodow :-* )
    Wrzucam do ulubionych....

  • Kasia

    Zrobiłam wczoraj. u mnie piekł się dwie godziny. BOSKI. Na drugi dzień jeszcze lepszy!!!!Wilgotny,z cytrynową nutą. Moi chłopcy zgodnie uznali,że jeden z lepszych jabłeczników!!!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony