Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
47 Komentarzy

jabłecznik żydowski

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.

Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1,5 godz. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z góry folią aluminiową.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2

  1. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 min). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Jüdische Küche”, Elizabeth Wolf Cohen.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

 

jabłecznik żydowski 

„Żydowski” jabłecznik

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 lat temu
    Przepyszny. Cała rodzina uwielbia. Najlepszy na drugi dzień :-). Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 2 lat temu
    Moje ulubione ciasto z jablkami.
    Dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mareczek · 2 lat temu
    mam pytanie odnośnie nastaw piekarnika i czasu pieczenia. piekłem to ciasto i spaliłem spód.podaj na której półce pieczesz i czy w tak wysokiej temp. czy można użyć termoobiegu i jakie wtedy parametry pieczenia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Piekę na drugiej szynie od dołu w 180st. przy ustawieniach góra- dół. Przy termoobiegu obniżyłabym temperaturę
      o 10st. Piecz do suchego patyczka. Jeśli góra jest jasna, a przypala się spód to musisz piecz na poziomie wyższym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    Pani Joanno, właśnie zabieram się za przygotowywanie jabłek do ciasta. Mam pytanie - czy olej mogłabym (choć w części) zastąpić roztopionym masłem?

    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 3 lat temu
    Ciasto jest wyśmienite! Wilgotne, łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, żeby się nie udało !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 3 lat temu
    Witam,bardzo podoba mi sie przepis,ale czy muszę dawać mąkę jaglaną? U mnie nie mogę takiej dostać. Jaka mąką mogłabym zamienić jaglaną i czy będzie to miało duży wpływ na smak ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KasiaSK · 3 lat temu
    Asiu, szukalam ciasta dla diabetykow innego niz ciasteczka z ziarnami itp. Znalazlam Twoj przepis..bardzo dziekuje!
    Zrobilam kilka zmian; zamiast cukru uzylam 100g ksylitolu,150 ml oleju z pestek winogron, a maki pomieszalam 190g ryzowej, 30g migdalowej I 30g sordo.. wyszlo super..i jak ktos wspomnial wczesniej na drugi dzien jest tez bardzo dobre (popelnilam grzeszek podalam z galka lodow :-* )
    Wrzucam do ulubionych....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Zrobiłam wczoraj. u mnie piekł się dwie godziny. BOSKI. Na drugi dzień jeszcze lepszy!!!!Wilgotny,z cytrynową nutą. Moi chłopcy zgodnie uznali,że jeden z lepszych jabłeczników!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anka · 3 lat temu
    [b]Super ciasto, na 2 dzień jeszcze smaczniejsze!!!!![/b]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamila · 3 lat temu
    Wlasnie zabieram sie za przygotowanie ciasta, zastanawiam sie tylko czy moge uzyc oliwy do pieczenia, zamiast oleju?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Oliwę możesz użyć, jeśli nie jest zbyt intensywna w smaku. Ja używam do wypieków oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    poz · 3 lat temu
    Upiekłem ten jabłecznik jako moje pierwsze ciasto w życiu, i wyszło super. Nie mam zdolności kulinarnych ani doświadczenia a mimo to udało mi się - więc można chyba uznać je za łatwe do zrobienia. Bardzo dziękuję za ten przepis. Zrobiłem małe odstępstwa - dałem połowę zalecanego oleju bo tak duża ilość trochę mnie przeraziła, a mąkę dałem 2/3 zwykłą pszenną i 1/3 gruboziarnistą (bo niby zdrowsza) - ale ciasto wyszło w sam raz. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 lat temu
    Piekny i wilgotny, upieczony, zniknął w locie. Dziekuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Ciasto ma jedną wielką wadę....za szybko znika ze stołu;)Rewelacja! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cookie Monster · 4 lat temu
    Ciasto świetne. Jabłka doskonale współgrają z posmakiem cytryny.

    Dokonałam tylko dwóch modyfikacji. Wydawało mi się, że będzie za słodkie i dlatego zamiast 200 gramów cukru dałam 40 g. cukru i 40 g. ksylitolu. Wyszło (jak dla mnie) na słodkość idealne.

    Druga rzecz, jaką zmieniłam, to ilość oleju. Jak odważyłam 250 g., to się przeraziłam (bałabym się o wątrobę wiedząc ile tam jest tłuszczu). Odlałam połowę oleju i zastąpiłam ją mlekiem, a pod koniec miksowania dosypałam kilka łyżek więcej mąki, żeby ciasto po tych zmianach miało odpowiednią konsystencję.

    Piekłam godzinę i 10 minut, ale to jednak było zbyt długo bo od spodu zaczęło brązowieć. Godzina byłaby u mnie ok, ale to chyba zależy od piekarnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagmara · 4 lat temu
    przepis wspaniały, to moje pierwsze ciasto samodzielnie upieczone, jedyne co, po zalecanym czasie pieczenia w moim piekarniku ciasto wyszło w brązowawym kolorze, drugą blachę piekłam tylko godzinę i wyszło super, dosłownie jak na tych zdjęciach, bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    slodziutkamama · 4 lat temu
    Super ta wersja z kaszą jaglaną! Bardzo smaczna - dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dom Kaja · 4 lat temu
    Myślicie ze mogę użyć śliwek zamiast jablek ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    przepyszne ciasto, jedno z najlepszych z jabłkami, proste dość szybkie w wykonaniu za wyjątkiem czasu pieczenia, na pewno na stałe zagości na moim stole
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Ciasto jest przepyszne! Tylko moje siedziało w piekarniku 2h a i tak nie było suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 4 lat temu
    moim zdaniem ciasto z proszkiem do pieczenia nie jest bezglutenowe, bo w proszku jest mąka pszenna; czym i w jakiej ilości proszek zastąpić?

Polub nas na ...

Początek strony