Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

jabłecznik żydowski

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.

Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1,5 godz. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z góry folią aluminiową.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2

  1. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 min). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Jüdische Küche”, Elizabeth Wolf Cohen.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

 

jabłecznik żydowski 

„Żydowski” jabłecznik

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (57)

  1. Ewelina

Przepyszny. Cała rodzina uwielbia. Najlepszy na drugi dzień :-). Polecam

  Załączniki
 
  1. edyta

Moje ulubione ciasto z jablkami.
Dziekuje za przepis

  Załączniki
 
  1. mareczek

mam pytanie odnośnie nastaw piekarnika i czasu pieczenia. piekłem to ciasto i spaliłem spód.podaj na której półce pieczesz i czy w tak wysokiej temp. czy można użyć termoobiegu i jakie wtedy parametry pieczenia.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    mareczek

Piekę na drugiej szynie od dołu w 180st. przy ustawieniach góra- dół. Przy termoobiegu obniżyłabym temperaturę
o 10st. Piecz do suchego patyczka. Jeśli góra jest jasna, a przypala się spód to musisz piecz na poziomie wyższym.

  Załączniki
 
  1. Marta

Pani Joanno, właśnie zabieram się za przygotowywanie jabłek do ciasta. Mam pytanie - czy olej mogłabym (choć w części) zastąpić roztopionym masłem?

Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Nina

Ciasto jest wyśmienite! Wilgotne, łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, żeby się nie udało !!!

  Załączniki
 
  1. basia

Witam,bardzo podoba mi sie przepis,ale czy muszę dawać mąkę jaglaną? U mnie nie mogę takiej dostać. Jaka mąką mogłabym zamienić jaglaną i czy będzie to miało duży wpływ na smak ciasta?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    basia

Możesz kombinować z kukurydzianą, zmielonymi orzechami, sojową, ryżową.

  Załączniki
 
  1. KasiaSK

Asiu, szukalam ciasta dla diabetykow innego niz ciasteczka z ziarnami itp. Znalazlam Twoj przepis..bardzo dziekuje!
Zrobilam kilka zmian; zamiast cukru uzylam 100g ksylitolu,150 ml oleju z pestek winogron, a maki pomieszalam 190g ryzowej, 30g...

Asiu, szukalam ciasta dla diabetykow innego niz ciasteczka z ziarnami itp. Znalazlam Twoj przepis..bardzo dziekuje!
Zrobilam kilka zmian; zamiast cukru uzylam 100g ksylitolu,150 ml oleju z pestek winogron, a maki pomieszalam 190g ryzowej, 30g migdalowej I 30g sordo.. wyszlo super..i jak ktos wspomnial wczesniej na drugi dzien jest tez bardzo dobre (popelnilam grzeszek podalam z galka lodow :-* )
Wrzucam do ulubionych....

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kasia

Zrobiłam wczoraj. u mnie piekł się dwie godziny. BOSKI. Na drugi dzień jeszcze lepszy!!!!Wilgotny,z cytrynową nutą. Moi chłopcy zgodnie uznali,że jeden z lepszych jabłeczników!!!

  Załączniki
 
  1. Anka

Super ciasto, na 2 dzień jeszcze smaczniejsze!!!!!

  Załączniki
 
  1. kamila

Wlasnie zabieram sie za przygotowanie ciasta, zastanawiam sie tylko czy moge uzyc oliwy do pieczenia, zamiast oleju?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kamila

Oliwę możesz użyć, jeśli nie jest zbyt intensywna w smaku. Ja używam do wypieków oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony