Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
24 Komentarzy

czekoladowe ciasto z burakami

Znakomite, mega czekoladowe ciasto. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny.

Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375g ugotowanych i obranych buraków
  • 300ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kakao
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady (dałam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać keksówkę mąką bezglutenową). Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 15min. w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1godz. i 45min. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po 1godz. pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Kolejno wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker Bakery, nr 1, 2013”. Zmniejszyłam ilość cukru i dodałam polewę. W oryginalnym przepisie było 375g cukru.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabriela · 1 lat temu
    Za 10 min wyciągam ciasto z piekarnika, zapach jest genialny! ciekawa jestem jak będzie smakowało Zrobiłam wersję idąc za radą "Reny" czyli zamiast oleju dodałam jogurt, zmniejszyłam też cukier i dodałam 5 jajek + nie dodawałam kakao.
    Fajna sprawa takie ciasto z burakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kucharz · 2 lat temu
    Czy probowal ktos te ciasto zrobic bez burakow? ;/
    Mysle ze byloby smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 2 lat temu
    Czy próbował ktoś zrobić to ciasto bez kakao, aby uzyskać bordowy kolor?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Zrobione z małymi zmianami: 4 jaja M, 250 ml oleju 3 ziarna, mniej cukru (z różnicy cukru zrobiłam lukier z sokiem z buraka) i mniej kakao. POLECAM PRZEPIS W ORYGINALE I ZE ZMIANAMI - jest rewelacyjny !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rena · 3 lat temu
    Świetny przepis... z zastąpiłam oliwę gęstym jogurtem greckim i zastosowałam mąkę pszenną razową... Zamiast curku dodałam ksylitol 200g wyszło wspaniale, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Efunia · 3 lat temu
    Napiszę bardzo krótko: MNIAAAAAM !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne Ja dodaję trochę mniej kakao, żeby było bardziej miękkie. Dziękuję za ten cudowny przepis :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sophie · 3 lat temu
    zgadzam sie z wczesniejszymi komentarzami, ciasto bardzo smaczne, wilgotne nie wysycha, pieklam troche dluzej niz w podanym przepisie i zgodnie z podana porada, przykrylam od gory folia alumoniowa ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    LoLa · 3 lat temu
    Dziekuje za recepte.Ciasto udalo sie przepysznie i wyglada tak jak na zdjeciu.
    Zrobilam dokladnie wg opisu ale zmienilam troszke sklad: zamiast 100g kakao dalam tylko 80g,zamiast 300g cukru (uzywam brazowy z trzciny cukrowej)dalam 180g ale i ta ilosc jest dla mnie za duza i nastepnym razem napewno zmniejsze ilosc do 120g albo nawet 100g. No i dodalam 1 lyzeczke przyprawy korzennej do piernikow. Ciasto jest baaardzo czekoladowe w smaku i jaki zapach !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marlena · 3 lat temu
    witam przepis jjest mocno zachęcający tylko ja prócz nietolerancji glutenu nie toleruje również pszenicy mąki ryżowej i kukurydzianej jedyna jaką mogę to gryczana, jaglana i kokosowa czy mogę użyć którejś z nich??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możliwe. Ciasto jest wilgotne, więc z inną mąką bezglutenową może być również smaczne, ale musisz sama przetestować. Ja testowałam tylko z uniwersalną mąką bezglutenową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Ciasto przepyszne, nie za słodkie, intensywnie czekoladowe, delikatnie czuć buraczki, świetny pomysł na przemycenie ich dzieciakom Ja polewe zrobilam z czekolady 70%, pięknie pachnie Szkoda,że kakao po upieczeniu nabiera bardzo intensywnego ciemnego kolory,bo przed upieczeniem kolor buraczany jest przepiekeny Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 3 lat temu
    Witam,
    a czy można z tych proporcji piec w tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    11/10
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową-zawiera śladowe ilości glutenu pszennego. Nie jesteśmy uczuleni na gluten, unikamy go dla zdrowia. Proszek do pieczenia zastąpiłam 1/3 ilości sody i dodałam kilkanaście kropli cytryny, bo przeczytałam ,że soda ma właściwości spulchniające w kwaśnym środowisku. Będę korzystać z Twoich przepisów, cieszę się, że jesteś:-) i tworzysz takie smakołyki. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Witam! Ciasto jest rewelacyjne! Dla urozmaicenia przełożyłam je powidłami śliwkowymi z domowej spiżarni- przepyszne.rozpływa się w ustach:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nadja · 4 lat temu
    Czy szklanka oleju to aby nie za dużo?!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra GS · 4 lat temu
    Zrobiłam już dwa! Jedno z mąką z cieciorki, a drugie z większą ilością buraków, jajami przepiórczymi i też z mąką z cieciorki. Wychodzi świetnie! Wilgotne i pyszne. Dzieci jeszcze się nie zorientowały co jest w cieście...warzywko! Polecam uczulony mi tym na głodzie słodyczowym :-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 4 lat temu
    Czy buraki możnaby zastąpić marchewkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    irena · 4 lat temu
    Znam to ciasto i od 4 lat zachwycam nim Wlochow .Ja dodaje tylko 100gr cukru irobie zniego podstawe do tortu z masa orzechowo migdalowa.Byl to hit zeszlego lata w moim wydaniu.
    Do dzis rozdaje ten przepis zaprzyjaznionym osobom.
    Polecam latwy w zrobieniu i zawsze wychodi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    heloszka · 4 lat temu
    Zawsze chciałam spróbować ciasta z burakami i jak się okazało mój radar pyszności mnie nie zawiódł
    Ciasto wyszło NIESAMOWITE!!!
    Identyczne jak na Twoich zdjęciach :P

Polub nas na ...

Początek strony