Czekoladowe ciasto z burakami

Mięsiste i mega czekoladowe ciasto z buraków. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny. Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

Składniki na formę keksową 30 cm:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 275 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375 g ugotowanych i obranych buraków
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (użyłam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową). Odstawić na bok.
  2. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  4. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. (Dotyczy głównie ciasta bezglutenowego. Klasyczne jest za płynne).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1 godz. i 45 minut. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po godzinie pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Uwagi:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
  • Zmniejszyłam ilość cukru (oryginalnie było 375 g) i dodałam polewę.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lecker Bakery, nr 1, 2013".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe ciasto z burakami Czekoladowe ciasto z burakami