Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik dyniowy

Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Spód:

  • 200g herbatników
  • 90g masła
  • po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500g puree z dyni z tego przepisu: „Puree z dyni”
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 170g cukru

Polewa:

  • 250g kwaśniej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek. Dodać przyprawy.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Twaróg zmiksować z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować na jednolitą masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Masę serową wylać do tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. (Gdyby sernik za szybko się rumienił można przykryć go z góry folią aluminiową).
  7. Śmietanę wymieszać z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10min.
  8. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Natalia

Przepis jak zawsze kusi
Aktualnie na studenckiej stancji mam mini piekarnik. (taki maciupeńki, 9 l. )
Chciałabym zmniejszyć przepis czterokrotnie. Jak to będzie się miało do czasu pieczenia? Istnieje jakiś przelicznik?
Z góry dziękuję za...

Przepis jak zawsze kusi
Aktualnie na studenckiej stancji mam mini piekarnik. (taki maciupeńki, 9 l. )
Chciałabym zmniejszyć przepis czterokrotnie. Jak to będzie się miało do czasu pieczenia? Istnieje jakiś przelicznik?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Natalio, piecz do momentu, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Możesz sprawdzić dotykając go na środku patyczkiem do szaszłyków (lub ostrożnie palcem), czy jest sprężysty na środku.

  Załączniki
 
  1. Agata

U mnie dyni wyszlo ok 350 g. Od siebie dodalam skorke w pomaranczy i ok 1/3 szkl soku z pomaranczy. Sernik polalam gorzką czekolada. Balam sie tej polewy poniewaz nie napisałaś jakiego producenta byla śmietana a w przypadku poddania jej wysokiej...

U mnie dyni wyszlo ok 350 g. Od siebie dodalam skorke w pomaranczy i ok 1/3 szkl soku z pomaranczy. Sernik polalam gorzką czekolada. Balam sie tej polewy poniewaz nie napisałaś jakiego producenta byla śmietana a w przypadku poddania jej wysokiej temperaturze wydaje mi sie to wazne bo smietana smietanie nie rowna. Ogolnie wyszło pyszne!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Maria

Jeśli spód z ciasteczek zastąpić zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi to przepis można by dodać do diety bezglutenowej.
Postaram się wypróbować, na święta

  Załączniki
 
  1. Anna Zimoch

Bajka, poprostu wspaniay, zagości na dobre w moich świątecznych wygibasach, bbb dziękuję, dodatkowo dodaam pomarańczową, domową skórkę wyszo przepysznie, jeszcze raz dzięki

  Załączniki
 
  1. Emilia

Nie wyszedł mi;( chyba twaróg kiepski....masa wyszła wodnista a sernik upiekł się biały, ale mąż jak zawsze dzielnie zjadał

  Załączniki
 
  1. bullf

niestety nie posiadam wagi, chciałam się polecić osób, które to robiły, zważyły i może mogłyby mi pomóc... jeśli nie, to trudno, znajdę inny przepis

  Załączniki
 
  1. bullf

500g pure to ile na szklanki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    bullf

Polecam zważyć.

  Załączniki
 
  1. wedelka

Piękny kolor Dobrze, że wspomniałaś, która dynia najlepsza, bo mam zamiar upiec niedługo taki sernik i nie wiedziałam jaką wybrać

  Załączniki
 
  1. kass

Kolor serniczka wprost fantastyczny! myślę że i smak jest wspaniały, wyglada niezwykle smakowicie... pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. gin

Kolor ma po prostu cudowny!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony