Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Sernik dyniowy

Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Spód:

  • 200g herbatników
  • 90g masła
  • po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500g puree z dyni z tego przepisu: „Puree z dyni”
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 170g cukru

Polewa:

  • 250g kwaśniej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek. Dodać przyprawy.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Twaróg zmiksować z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować na jednolitą masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Masę serową wylać do tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. (Gdyby sernik za szybko się rumienił można przykryć go z góry folią aluminiową).
  7. Śmietanę wymieszać z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10min.
  8. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 20 dni temu
    Kurczę... Nie wiem co zrobiłam źle, ale u mnie wyszło ohydne, mdłe i nijakie Wierzę w przepisy z tej strony, gdyż zawsze wszystko wychodziło pyszne. Niestety Po zjedzeniu malego kawałka mdliło mnie pół dnia. Sama masa serowa przed upieczeniem smakowała super niestety w po pieczeniu cały smak wysiadł... może ser jakiś badziewny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Przepis jak zawsze kusi Aktualnie na studenckiej stancji mam mini piekarnik. (taki maciupeńki, 9 l. )
    Chciałabym zmniejszyć przepis czterokrotnie. Jak to będzie się miało do czasu pieczenia? Istnieje jakiś przelicznik?
    Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Natalio, piecz do momentu, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Możesz sprawdzić dotykając go na środku patyczkiem do szaszłyków (lub ostrożnie palcem), czy jest sprężysty na środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    U mnie dyni wyszlo ok 350 g. Od siebie dodalam skorke w pomaranczy i ok 1/3 szkl soku z pomaranczy. Sernik polalam gorzką czekolada. Balam sie tej polewy poniewaz nie napisałaś jakiego producenta byla śmietana a w przypadku poddania jej wysokiej temperaturze wydaje mi sie to wazne bo smietana smietanie nie rowna. Ogolnie wyszło pyszne!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 4 lat temu
    Jeśli spód z ciasteczek zastąpić zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi to przepis można by dodać do diety bezglutenowej.
    Postaram się wypróbować, na święta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 4 lat temu
    Bajka, poprostu wspaniay, zagości na dobre w moich świątecznych wygibasach, bbb dziękuję, dodatkowo dodaam pomarańczową, domową skórkę:):):) wyszo przepysznie, jeszcze raz dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Nie wyszedł mi;( chyba twaróg kiepski....masa wyszła wodnista a sernik upiekł się biały, ale mąż jak zawsze dzielnie zjadał;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bullf · 5 lat temu
    niestety nie posiadam wagi, chciałam się polecić osób, które to robiły, zważyły i może mogłyby mi pomóc... jeśli nie, to trudno, znajdę inny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bullf · 5 lat temu
    500g pure to ile na szklanki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 5 lat temu
    Piękny kolor Dobrze, że wspomniałaś, która dynia najlepsza, bo mam zamiar upiec niedługo taki sernik i nie wiedziałam jaką wybrać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 5 lat temu
    Kolor serniczka wprost fantastyczny! myślę że i smak jest wspaniały, wyglada niezwykle smakowicie... pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Kolor ma po prostu cudowny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 5 lat temu
    pięknie wygląda, taki słoneczny ten sernik, żółciutki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Prześliczny ma kolor ten serniczek!
    Smakowity,oj bardzo.:)

Polub nas na ...

Początek strony