Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Tarte Tatin

Tarte Tatin to odwrócona, francuska tarta w klasycznej wersji z jabłkami. Skarmelizowane jabłka zapiekane są pod ciastem kruchym, a po upieczeniu ciasto odwraca się tak, że jabłka znajdują się na górze. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Według mnie najlepsza jest ciepła z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany.

Tarte Tatin piecze się w piekarniku w specjalnej formie lub na patelni. Powinna to być patelnia metalowa lub żeliwna i z taką samą rączką. (Rączka nie może być plastikowa, drewniana itp. chyba, że można ją odkręcić). Można również przygotować tartę w taki sposób jak ja to zrobiłam, a mianowicie jabłka z karmelem przygotować na zwykłej patelni, a następnie przełożyć je do okrągłej formy żaroodpornej, przykryć ciastem kruchym i upiec.

Forma lub patelnia powinna mieć średnicę ok. 26cm.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50ml wody
  • 100g cukru
  • 40g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
  2. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Od razu skropić sokiem z cytryny.

2

  1. Do dużej patelni wlać wodę i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści należy przestać mieszać i poczekać, aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor. (Ewentualnie można poruszać patelnią).

3

  1. Dodać masło. (Całość przez chwilę będzie się pienić). Wymieszać, aż masło się rozpuści. Dodać jabłka i smażyć, aż sok z jabłek wyparuje, jabłka będą półmiękkie i obtoczą się w karmelu. (Trwa to w zależności od rodzaju jabłek ok. 20min.).

4

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
  2. Jabłka pozostawić na patelni lub przełożyć do okrągłej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.

5

  1. Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość patelni (lub formy). Ciasto ułożyć na chłodnych lub lekko ciepłych jabłkach. Brzeg ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię (formę) a jabłka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. Po upieczeniu oddzielić od razu nożykiem ciasto od formy.

6

  1. Na formie ułożyć paterę (lub duży talerz) i zdecydowanym ruchem odwrócić na nią ciasto. (Uwaga, aby się nie poparzyć).
  2. Podawać najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Smacznego.

* Najlepsze są jabłka twarde, kwaskowate np. szara reneta, antonówka, gala. Dałam galę.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwetka · 5 lat temu
    sprawdzone, świetne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beataka · 5 lat temu
    Ja robie ta tarte od bardzo dawna ale nie zesmazam jablek na patelni tylko pokrojone w czastki wkladam od razu na forme wysypana cukrem z trzciny cukrowej co powoduje karmelizacje jablka w jego wlasnym soku i jablka nie zozsypuja sie potem i sa chrupiace.Osobiscie daje ,,kopiato,, jablek co daje ladna,wysoka prezentacje deseru i podaje go jeszcze dobrze letni z gesta smietana...palce lizac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pink Hungry · 5 lat temu
    uwielbiam! ta klasyka zawsze się broni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Obiektywni w kuchni · 5 lat temu
    Wygląda cudownie, jabłuszka zwiastują nadchodzącą złotą jesień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagienka · 5 lat temu
    ależ Ci piękna wyszła! robiłam w zeszłym roku i baaardzo mile była zaskoczona smakiem - pyszna jest!

    pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Prezentuje się pięknie. Nigdy jej nie robiłam, ale tyle o niej dobrego słyszę.. Muszę w końcu się skusić.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elzbieta · 5 lat temu
    PYCHA ! Ja kiedyś robiłam, ale nie obtaczałam w karmelu, a to musi być dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 5 lat temu
    robiłam taką tartę ze śliwkami.podobno była znakomita,zresztą w oka mgnieniu zniknęła.a gdyby tak z brzoskwiniami?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mogą być brzoskwinie, ale najlepiej świeże i lekko twardawe. Brzoskwinie wystarczy pokroić na ćwiartki i tylko chwilę podsmażyć w karmelu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.MagiczneWypieki. · 5 lat temu
    Musi być pyszna na ciepło z lodami

Polub nas na ...

Początek strony