Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Pyszny, lekki torcik na bazie serka kremowego i truskawek. Ciasto składa się z delikatnego, kremowego sernika na zimno, połączonego z musem truskawkowym oraz ze zwartego, kakaowego spodu.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

  • 120g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 60g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml oleju
  • 120ml mleka
  • 120ml zaparzonej kawy
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 600g serka kremowego typu Philadelphia
  • 75g cukru + 1 łyżka
  • 5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Do dekoracji:

  • ok. 250- 300g świeżych truskawek
  • 10g startej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
  2. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody. Serek wymieszać trzepaczką z 75g cukru. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki serka z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka. Masę serową odstawić na chwilę na bok.
  4. 130g truskawek zmiksować blenderem. 1 listek żelatyny (1 łyżeczkę) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
  5. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Zimne ciasto ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
  7. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na obwodzie ciasta, wypukłą stroną do środka. Do środka wlać masę serową. Na górze rozlać zmiksowane truskawki i widelcem zrobić szlaczek.
  8. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aż stężeje.
  9. Następnego dnia udekorować ciasto kawałkami truskawek i startą czekoladą.

Smacznego.

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Sernik z truskawkami na ciemnym cieście

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Patrycja

PYCHA! Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem z musem truskawkowym jest doskonałe Serniczek "rozszedł się" w jeden dzień Bardzo polecam i pozdrawiam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ania

Torcik zrobiłam w sezonie truskawkowym, użyłam zwykłego, mielonego, białego sera i chyba przez to wyszedł bardzo sycący. Mnie osobiście smakowało połączenie czekoladowego spodu, truskawek i sera.

  Załączniki
 
  1. teresa

zrobiłam, czeka w lodówce, jutro dzień dziecka. Mam nadzieję że moje będzie zadowolone pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Marta

Asiu, a czy gotowy biszkopt kakaowy nadaje się do tego sernika? Zamierzam przygotować go jako tort urodzinowy

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Tak, może być biszkopt.

  Załączniki
 
  1. justyna

Super ciasto, wyszlo jak na zdjeciu:-)
Dziekuje.

  Załączniki
 
  1. Andrzej

Jak dla mnie to takie delicje -
To raj dla oczu -
Lubię gdy najpierw nasycę oczy
A dopiero później odczuwać
rozkoszny -obłędny smak -Uwodzi mnie
też zapach -owoców w ciastach-
w tortach -to taka egzotyka
Niesamowicie kusi mnie -kokietuje
dekora...

Jak dla mnie to takie delicje -
To raj dla oczu -
Lubię gdy najpierw nasycę oczy
A dopiero później odczuwać
rozkoszny -obłędny smak -Uwodzi mnie
też zapach -owoców w ciastach-
w tortach -to taka egzotyka
Niesamowicie kusi mnie -kokietuje
dekoracja - tortów -Trudno oderwać oczy
-Taka perfekcja-taka doskonałość
w wykonaniu wzrusza- Za taki talent
to tylko nosić na rękach -Wyróżniać pod niebiosa- Szanować kobiety -to najważniejsze -Bo to skarb - Jeśli się
bardzo chce -to serce zauroczy - na amen-trzeba rozsądnie zauważać -bez złośliwości tylko życzliwie - Pani torty ciasta i w ogóle to poezja -bajka -raj i sama cudowność- Pozdrawiam Bardzo serdecznie .

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Magda

A jaki serek dodać zamiast Philadelphia? Może być wiaderkowy czy lepiej coś takiego - Kliknij na ten link Z góry dziękuję za odpowiedź!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Wydaje mi się, że oba te serki będą dobre.

  Załączniki
 
  1. Oliwia

Czy mrożone truskawki rozmrażać?
Jak udekorować, jeśli ciężko jeszcze jest teraz dostać świeże truskawki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Oliwia

Tak. Mrożone truskawki należy wcześniej rozmrozić. Najpierw odważ odpowiednią ilość truskawek i pozostaw jej w temperaturze pokojowej, aż się rozmrożą.

  Załączniki
 
  1. gin

Udekorowany jest cudownie Nad smakiem nie będę się rozwodzić, bo to oczywiste, że jest pyszny

  Załączniki
 
  1. aneta

asiu czy ta kawa ma byc sypana i czy ta kawa mabyc juz zaparzona czy sypka

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    aneta

Może być rozpuszczalna, sypana zaparzona (ale przecedzona) lub z ekspresu. Ja dałam z ekspresu

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony