Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Pyszny, lekki torcik na bazie serka kremowego i truskawek. Ciasto składa się z delikatnego, kremowego sernika na zimno, połączonego z musem truskawkowym oraz ze zwartego, kakaowego spodu.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

  • 120g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 60g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml oleju
  • 120ml mleka
  • 120ml zaparzonej kawy
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 600g serka kremowego typu Philadelphia
  • 75g cukru + 1 łyżka
  • 5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Do dekoracji:

  • ok. 250- 300g świeżych truskawek
  • 10g startej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
  2. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody. Serek wymieszać trzepaczką z 75g cukru. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki serka z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka. Masę serową odstawić na chwilę na bok.
  4. 130g truskawek zmiksować blenderem. 1 listek żelatyny (1 łyżeczkę) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
  5. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Zimne ciasto ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
  7. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na obwodzie ciasta, wypukłą stroną do środka. Do środka wlać masę serową. Na górze rozlać zmiksowane truskawki i widelcem zrobić szlaczek.
  8. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aż stężeje.
  9. Następnego dnia udekorować ciasto kawałkami truskawek i startą czekoladą.

Smacznego.

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Sernik z truskawkami na ciemnym cieście

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 3 lat temu
    PYCHA! Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem z musem truskawkowym jest doskonałe Serniczek "rozszedł się" w jeden dzień Bardzo polecam i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Torcik zrobiłam w sezonie truskawkowym, użyłam zwykłego, mielonego, białego sera i chyba przez to wyszedł bardzo sycący. Mnie osobiście smakowało połączenie czekoladowego spodu, truskawek i sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 4 lat temu
    zrobiłam, czeka w lodówce, jutro dzień dziecka. Mam nadzieję że moje będzie zadowolone :)pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Asiu, a czy gotowy biszkopt kakaowy nadaje się do tego sernika? Zamierzam przygotować go jako tort urodzinowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 4 lat temu
    Super ciasto, wyszlo jak na zdjeciu:-)
    Dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andrzej · 4 lat temu
    Jak dla mnie to takie delicje -
    To raj dla oczu -
    Lubię gdy najpierw nasycę oczy
    A dopiero później odczuwać
    rozkoszny -obłędny smak -Uwodzi mnie
    też zapach -owoców w ciastach-
    w tortach -to taka egzotyka
    Niesamowicie kusi mnie -kokietuje
    dekoracja - tortów -Trudno oderwać oczy
    -Taka perfekcja-taka doskonałość
    w wykonaniu wzrusza- Za taki talent
    to tylko nosić na rękach -Wyróżniać pod niebiosa- Szanować kobiety -to najważniejsze -Bo to skarb - Jeśli się
    bardzo chce -to serce zauroczy - na amen-trzeba rozsądnie zauważać -bez złośliwości tylko życzliwie - Pani torty ciasta i w ogóle to poezja -bajka -raj i sama cudowność- Pozdrawiam Bardzo serdecznie .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    A jaki serek dodać zamiast Philadelphia? Może być wiaderkowy czy lepiej coś takiego - [url="http://corculinari.pl/twarozek-kanapkowo-sernikowy-moj-ulubiony"]Kliknij na ten link[/url] Z góry dziękuję za odpowiedź!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 5 lat temu
    Czy mrożone truskawki rozmrażać?
    Jak udekorować, jeśli ciężko jeszcze jest teraz dostać świeże truskawki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak. Mrożone truskawki należy wcześniej rozmrozić. Najpierw odważ odpowiednią ilość truskawek i pozostaw jej w temperaturze pokojowej, aż się rozmrożą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Udekorowany jest cudownie Nad smakiem nie będę się rozwodzić, bo to oczywiste, że jest pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 5 lat temu
    asiu czy ta kawa ma byc sypana i czy ta kawa mabyc juz zaparzona czy sypka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Przechodziłam dziś koło targu i mi tak zapachniało truskawkami :-)
    Mam jeszcze trochę mrożonych to je zużyję i zrobię miejsce dla świeżych. Do mrożonych dodaję kilka łyżek paoli truskawkowej dla podkręcenia smaku, wiadomo, że świeże najlepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Matko kochana! jak on fantastycznie wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Wygląda bardzo smakowicie, na pewno zaserwuje go po niedzielnym obiedzie gdy tylko zacznie sie sezon na truskawki:)

Polub nas na ...

Początek strony