Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
72 Komentarzy

miodownik

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można go trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Przepis dostałam od kuzynki męża.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 120g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 250g masła
  • 100g cukru pudru (lub zwykły)
  • 400ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  6. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
  9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  10. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

miodownik z masą budyniową

miodownik

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Karolino[/b] nie. W pkt. 5 masz wykleić w formie trzecie ciasto surowe. Pieczesz dopiero gdy nałożysz masę orzechową. (pkt 6).
    Dwa pierwsze blaty czekają na boku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Nie rozumiem 5 punktu. Mam do formy włożyć dwa upieczone już części ciasta razem z trzecią częścią upieczoną? I potem wraz z orzechami wszystkie części piec razem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    piekłam w sobote w nidziele już nie było, jest pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiola · 4 lat temu
    ciasto jest pyszne robiłam je dzisiaj drugi raz i zawsze sie udaje naprawde polecam kto jeszcze nie robił
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 4 lat temu
    Ciasto świetne,ja nazywam je pychotką.
    Można je również zrobić z dżemem wiśniowym.:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Ciasto robiłam na roczek mojego synka i wyszło rewelacyjne. Nigdy nie jadłam miodownika z powidłami ale bardzo mi zasmakował zresztą nie tylko mnie:) Dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danusia · 5 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis! Ciasto właśnie stoi na biurku i teraz będzie miękło. Wprowadziłam małą zmianę, zamiast powideł śliwkowych dałam własnej roboty dżem ze śliwek mirabelek (lekko kwaskowy), a połowę kremu zrobiłam kakaową Nie mogę doczekać się degustacji. Na pewno będzie pyszne! Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Przepis świetny. Robiłam pierwszy raz na święta :-) trochę przeraziła mnie konsystencja ciasta, ale wszystko pięknie wyrosło. Naprawdę polecam bo placek jest przepyszny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 lat temu
    świetne ciasto. chyba najlepsze jakie robiłam. polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 5 lat temu
    Dwa razy już robiłem to ciasto i zostało zjedzone w bardzo szybkim tempie idą święta wielkanocne i mimo, że bardziej pasuje do gwiazdki domownicy się domagają zamiast mazurka właśnie miodownika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Urszulo[/b] obojętne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    urszula · 5 lat temu
    Nie wiem jaki mam dodac miod,sztuczny czy prawdziwy,dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 lat temu
    No to biore sie dzisiaj za robienie tego ciaaasta :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Sylwio[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 lat temu
    A mozna zamiast wykladac blaszke papierem wysmaorwac tluszczem i obsypac mąką lub bułką tartą? czy nie bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    robert · 5 lat temu
    Czy to miodowe ciasto ma sie tsk kleic do reki czy sie w koncu wyrobi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Patko[/b] wszystko w porządku. Ciasto zmięknię jak trochę poleży ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patka · 5 lat temu
    Właśnie skończyłam go robić...wygląda pysznie, tylko się zastanawiam czy nie przypaliłam podczas pieczenia, placek jest okrutnie twardy. Mam nadzieje, że jednak wyszedł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Przepis super. Od dziś jest to moje ulubione ciasto numer jeden. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 5 lat temu
    Przeraziło mnie, ze ciasto trzeba wyklejac, ale wyroslo bez wiekszych problemow, martwi mnie tylko posmak sody.
    Przebija sie zdecydowanie, ciekawe czy ten posmak sie ulotni, oby, bo mam mieszane uczucia. Budyn i masa z orzechami wyszly pyszne, cisato prezentuje sie okazale.

Polub nas na ...

Początek strony