Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
74 Komentarzy
Miodownik z masą budyniową

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa pyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można go trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny)
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  3. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  6. Przygotować masę orzechową. Masło roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
  9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  10. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana Bednarczyk · 5 dni temu
    Robiłam go już drugi raz i jest po prostu rewelacyjny! łatwy w wykonaniu,polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 3 miesięcy temu
    Ciasto przepyszne, tylko został nam spory kawałek. Czy można ciasto zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jan · 3 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis.
    Robię już któryś raz i wychodzi jednak za każdym razie przy wyrabianiu ciasta jest ono tak pierońsko klejące, że zawsze dodaje dużo więcej mąki aby jakoś dało się to rozwałkować. I tu pojawia się pytanie czy przez to ciasto nie robi się zbyt twarde? Zawsze znika bardzo szybko i prawdę mówiąc nie wiem czy miękkie.

    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 miesięcy temu
    Ciasto jest bardzo pracochłonne ale idealne na święta i większe okazje, pyszne, zawsze robi wrażenie no i praktycznie można mieć pewność że wyjdzie;) dodatkowa zaleta to fakt, że należy zrobić je wcześniej co daje nam wiecej luzu w sam wyjątkowy dzień bo ciasto stoi już gotowe robię je już 100 raz i jak zwykle super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 miesięcy temu
    Jak można coś takigo napisać żeby gorąca masę orzechową wylać na ostatnie ciasto i to razem upiec. Zrobiłam tak i wyszła jedna iwleka breja. Wczesniej zawsze wylewałam mase na juz gotowe ciasto. zepsuła mi Pani świeta, Muszę robic całe ciasto od nowa
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Miłosława · 2 miesięcy temu
      Robię tak od lat i zawsze jest super
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Jola · 3 miesięcy temu
      A ja robilam wczoraj wg przepisu I mi wyszlo, ładnie sie upiekło. Prosze nie przesadzac z tymi zepsutymi swietami wystarczy dorobic jeszcze jeden placek I juz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Betia · 3 miesięcy temu
    czytam komentarze i mam smaka, ale tak czytam przepis i ta masa budyniowa czy naprawdę na dwa placki wystarczy i czy nie za slodka 100g to cukru to pnad 7 łyzek. W innych przepisach do wiekszej ilości masy budyniowej 2 łyżki cukru. POMOCY
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 3 miesięcy temu
    Ja dodalam o połowę mniej cukru do każdej części a i tak wyszedł bardzo słodki, trochę za bardzo. Gdyby nie tyle cukru to przepis genialny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angy · 3 miesięcy temu
    Czy zamiast masła/margaryny można użyć do ciasta oleju/kremów? Ile?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 miesięcy temu
    Wspaniałe ciasto, robiłam je pierwszy raz na Boże Narodzenie w zeszłym roku, wszyscy byli zachwyceni. W tym roku już mam wszystkie składniki i zabieram się za przygotowanie. Ciasto jest trochę czasochłonne ale warto. Po kilku dniach jest jeszcze smaczniejsze. Ja trzymałam swoje w lodówce i po ok.4-5 dniach było idealnie miękkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 miesięcy temu
    Bardzo proszę o podanie wymiarów formy do pieczenia na przepis na miodownik.
    Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadetta · 4 miesięcy temu
    Miodownik wyszedl pyszny ! Serdecznie wszystkim polecam. Dziekuje za podzielenie sie przepisem!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 miesięcy temu
    Ciasto pracochłonne ale warte zrobienia, nie jest trudne w wykonaniu. Teka dobrze wyjaśnia co po kolei robic. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    O tak · 6 miesięcy temu
    To jest najlepsze ciasto na świecie! Można robić też z masą grysikową lub pół na pół (moja ulubiona, ląduje też w karpatce). Miodownik rządzi, ale jakimś cudem musi poleżeć że 2 dni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danuta · 8 miesięcy temu
    Witam. Jak długo można przechowywać w lodówce? Pieczone w czwartek na niedzielę będzie ok? Pozdrawiam.

Polub nas na ...

Początek strony