Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

miodownik

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można go trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Przepis dostałam od kuzynki męża.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 120g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 250g masła
  • 100g cukru pudru (lub zwykły)
  • 400ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  6. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
  9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  10. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

miodownik z masą budyniową

miodownik

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (76)

  1. Katarzyna

Bardzo pyszne ciasto dzisiaj robię je już piąty raz.
Ciasto jest nie z tej ziemi polecam robić je każdemu z tego przepisu

  Załączniki
 
  1. alicja

witam, ciasto wykonane na święta, na pewno do powtórki
przepyszne, zastanawiam sie tylko jak rozmarować krem na dżemie tak równo, jak u Pani?
dziękuje

  Załączniki
 
  1. Łukasz    alicja

Mozesz po prostu zrobic troszke rzadszy budyn, lub maslo w polowie zamienic na margaryne

  Załączniki
 
  1. Marzena

Witam, mam pytanie. W zeszłym roku zamroziłam spód ciasta (zrobiłam podwójną porcję). Czy po odmrożeniu jeszcze będzie dobre? Czy lepiej wyrzucić? Wiem że w zamrażarce też jest jakiś termin przechowywania. Nie wiem jak długo można przechowywać...

Witam, mam pytanie. W zeszłym roku zamroziłam spód ciasta (zrobiłam podwójną porcję). Czy po odmrożeniu jeszcze będzie dobre? Czy lepiej wyrzucić? Wiem że w zamrażarce też jest jakiś termin przechowywania. Nie wiem jak długo można przechowywać takie ciasto w zamrażarce.
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marzena

Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże

  Załączniki
 
  1. Marzena    Joanna Moderator

Dzięki za odpowiedź Nie ma co ryzykować. Trzeba piec Super przepis!
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Ciasto cudowne jednak mam teraz zamówie na miodownik ale z masą grysikowa czy mogę wszytko zrobić jak tu tylko zamienić masy? Jak dam grysikowa to zostawić powiodła czy je pominąć?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Tak, możesz. Powidła najlepiej zostawić. Zobacz tutaj jest miodownik z masą grysikową: Stefanka.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Elu długo, co najmniej tydzień, ale pewnie i dłużej. To ciasto dobrze się przechowuje.

  Załączniki
 
  1. Ela

witam, ile dni można trzymać ciasto w lodówce? tzn jak długo jest zdatne do jedzenia?

  Załączniki
 
  1. justyna

Pyszne! Wyszlo mi takie samo, jak na zamieszczonych zdjeciach. Pozdrawiam i dziekuje.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Czy koniecznie jest zapiekanie masy orzechowej ? Czy można upiec sam placek, a potem na koniec po prostu rozsmarować masę orzechową ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natalio zrobiłabym górę jak w tym przepisie: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Natalia

Witam,
mam ważne pytanie: czy masy orzechowej można nie zapiekać?
ciasto gotowe i przełożone leży już w chłodnym miejscu, a osoba dla której to piekę, dopiero teraz poprosiła mnie o warstwę orzechów.
Czy mogę masę orzechową po prostu rozsmarować...

Witam,
mam ważne pytanie: czy masy orzechowej można nie zapiekać?
ciasto gotowe i przełożone leży już w chłodnym miejscu, a osoba dla której to piekę, dopiero teraz poprosiła mnie o warstwę orzechów.
Czy mogę masę orzechową po prostu rozsmarować po wierzchu?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. zofia    Natalia

Ja nie zapiekam. Zamiast tego robie polewę czekoladową gesta ,żeby ładnie pokryła ciasto . Polewam wierzch ciasta i posypuję grubo siekanymi orzechami włoskimi. Pycha

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony