Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
72 Komentarzy

miodownik

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można go trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Przepis dostałam od kuzynki męża.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 120g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 250g masła
  • 100g cukru pudru (lub zwykły)
  • 400ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  6. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
  9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  10. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

miodownik z masą budyniową

miodownik

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia Guzowska · 4 miesięcy temu
    Czy proporcje w przepisie na spód ciasta są wpisane dobrze bo właśnie zrobiłam z płuc strasznie klei się do rąk nie mogę nim wykleić blachy nie wiem co mam robić Może dosypać więcej mąki żeby ciasto było konsystencja kruchego ciasta? Pomocy!! ;-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 1 lat temu
    Bardzo pyszne ciasto dzisiaj robię je już piąty raz.
    Ciasto jest nie z tej ziemi polecam robić je każdemu z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 1 lat temu
    witam, ciasto wykonane na święta, na pewno do powtórki
    przepyszne, zastanawiam sie tylko jak rozmarować krem na dżemie tak równo, jak u Pani?
    dziękuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Łukasz · 1 lat temu
      Mozesz po prostu zrobic troszke rzadszy budyn, lub maslo w polowie zamienic na margaryne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 1 lat temu
    Witam, mam pytanie. W zeszłym roku zamroziłam spód ciasta (zrobiłam podwójną porcję). Czy po odmrożeniu jeszcze będzie dobre? Czy lepiej wyrzucić? Wiem że w zamrażarce też jest jakiś termin przechowywania. Nie wiem jak długo można przechowywać takie ciasto w zamrażarce.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Ciasto cudowne jednak mam teraz zamówie na miodownik ale z masą grysikowa czy mogę wszytko zrobić jak tu tylko zamienić masy? Jak dam grysikowa to zostawić powiodła czy je pominąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, możesz. Powidła najlepiej zostawić. Zobacz tutaj jest miodownik z masą grysikową: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/599-stefanka"]Stefanka.[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Elu[/b] długo, co najmniej tydzień, ale pewnie i dłużej. To ciasto dobrze się przechowuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 2 lat temu
    witam, ile dni można trzymać ciasto w lodówce? tzn jak długo jest zdatne do jedzenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 2 lat temu
    Pyszne! Wyszlo mi takie samo, jak na zamieszczonych zdjeciach. Pozdrawiam i dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 2 lat temu
    Czy koniecznie jest zapiekanie masy orzechowej ? Czy można upiec sam placek, a potem na koniec po prostu rozsmarować masę orzechową ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Natalio[/b] zrobiłabym górę jak w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-miodowe/379-przepis-na-ciasto-krowka"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Witam,
    mam ważne pytanie: czy masy orzechowej można nie zapiekać?
    ciasto gotowe i przełożone leży już w chłodnym miejscu, a osoba dla której to piekę, dopiero teraz poprosiła mnie o warstwę orzechów.
    Czy mogę masę orzechową po prostu rozsmarować po wierzchu?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      zofia · 1 lat temu
      Ja nie zapiekam. Zamiast tego robie polewę czekoladową gesta ,żeby ładnie pokryła ciasto . Polewam wierzch ciasta i posypuję grubo siekanymi orzechami włoskimi. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kokosanka · 3 lat temu
    Zrobiłam na Święta i jak wiele ciast z tej strony, wyszło rewelacyjne!!! Zrobiłam na 3 dni przed podaniem, cały czas było w chłodnym (ok 15st) na Święta było idealne!!!! Jedno udoskonalenie na przyszłość dla mnie to takie żeby pozbyć się goryczki z orzechów, więc mam zamiar najpierw zalać orzechy wrzątkiem i podprażyć na patelni a dopiero potem pkt 6 z przepisu No chyba że jest jakiś lepszy sposób na goryczkę?
    Bardzo dziekuję za kolejny wspaniały przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Kolejne Święta Bożego Narodzenia z miodownikiem. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Najlepszy po kilku dniach. Chociaż przyznam, że "chodzi" za mną jego siostra Stefanka, którą zrobię następnym razem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnes834 · 3 lat temu
    Robiłam miodownik na tegoroczne święta. Wyszedł i smakował rewelacyjnie. Dziękuję za przepis, pozdrawiam (mój miodownik można podglądnąć na delicjeagnes.blox.pl)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Świetny przepis ! Placek pyszny, idealny na święta. dziękuję, dał radę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Krystyno[/b] można, ale nie sądzę, że to będzie smaczne. Możesz zrobić tak: przygotuj masę budyniową bez dodatku cukru, a na końcu dodaj go do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystyna · 3 lat temu
    Witam. Czy można posmarować ciasto marmoladą i nie dodawać wtedy cukru do masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Ankaaa[/b] tak, oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ankaaa · 3 lat temu
    Witam, a czy wedlug Pani mozna by zrobić to ciasto z masą grysikową bo ostatnio dwa razy zepsółam budyniową masę i mam obawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Misiu[/b] nie trzeba przykrywać.

Polub nas na ...

Początek strony