Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
61 Komentarzy
Miodownik z masą budyniową

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa pyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można go trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny)
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  3. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  6. Przygotować masę orzechową. Masło roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
  9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  10. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danuta · 3 dni temu
    Witam. Jak długo można przechowywać w lodówce? Pieczone w czwartek na niedzielę będzie ok? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miodownikowy potwór · 2 miesięcy temu
    Ja robie z masą grysikowa, ale budyniową też próbowałam i jest bardzo dobra. Grysikowa jest gętsza i można jej więcej dać wiec ja nawet karpatke robię pół na pół grysikowa + budyniowa, co przy dobrym mikserze daje zdumiewający rezultat. Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 6 miesięcy temu
    Ciasto wychodzi idealne, robiłam w nocy w piątek a rano w sobotę placki już zmiekły. Nie może się nie udać, przepis jest idealny i bardzo dokładny! Na pewno będę jeszcze nie raz robić :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 miesięcy temu
    Chciałam jeszcze polecić walkowanie schłodzonego ciasta bezpośrednio na papierze do pieczenia . Bez smarowania niczym.Potem po upieczeniu ładnie odchodzi od ciasta. Za każdym razem nowy papier, wszystko wychodzi równe i gładkie .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 miesięcy temu
    Ciasto wyszło identyczne jak na zdjęciu , wizualnie bardzo ładnie . Smakowo oczywiście tez, tylko następnym razem dam ZDECYDOWANIE mniej cukru. Może nawet zrezygnuje z całego cukru w blatach, tylko sam miód (?). Krem budyniowy wyszedł puszysty i prosty w wykonaniu. Ważne jest wolne dodawanie budyniu na b niskich obrotach. Powidła śliwkowe z biedronki. Przepis pięknie opisany!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 miesięcy temu
    Robiłam ciasto z Pani przepisu. Pyszne wyszło. Polecam. Proste w pracy a znika szybko .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
    Można, ale nie sądzę, że to będzie smaczne. Możesz zrobić tak: przygotuj masę budyniową bez dodatku cukru, a na końcu dodaj cukier puder do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia Guzowska · 1 lat temu
    Czy proporcje w przepisie na spód ciasta są wpisane dobrze bo właśnie zrobiłam z płuc strasznie klei się do rąk nie mogę nim wykleić blachy nie wiem co mam robić Może dosypać więcej mąki żeby ciasto było konsystencja kruchego ciasta? Pomocy!! ;-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 2 lat temu
    witam, ciasto wykonane na święta, na pewno do powtórki
    przepyszne, zastanawiam sie tylko jak rozmarować krem na dżemie tak równo, jak u Pani?
    dziękuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Basia · 2 miesięcy temu
      Może pani posmarować drugi blat kremem i złączyć go z blatem z dżemem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Łukasz · 2 lat temu
      Mozesz po prostu zrobic troszke rzadszy budyn, lub maslo w polowie zamienic na margaryne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 lat temu
    Witam, mam pytanie. W zeszłym roku zamroziłam spód ciasta (zrobiłam podwójną porcję). Czy po odmrożeniu jeszcze będzie dobre? Czy lepiej wyrzucić? Wiem że w zamrażarce też jest jakiś termin przechowywania. Nie wiem jak długo można przechowywać takie ciasto w zamrażarce.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Ciasto cudowne jednak mam teraz zamówie na miodownik ale z masą grysikowa czy mogę wszytko zrobić jak tu tylko zamienić masy? Jak dam grysikowa to zostawić powiodła czy je pominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 3 lat temu
    witam, ile dni można trzymać ciasto w lodówce? tzn jak długo jest zdatne do jedzenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 3 lat temu
    Pyszne! Wyszlo mi takie samo, jak na zamieszczonych zdjeciach. Pozdrawiam i dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 3 lat temu
    Czy koniecznie jest zapiekanie masy orzechowej ? Czy można upiec sam placek, a potem na koniec po prostu rozsmarować masę orzechową ?

Polub nas na ...

Początek strony