Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Keks

Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Keks pieczemy na święta, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Możecie go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce (chociaż niekoniecznie). Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 250g masła (lub margaryny)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 300g bakalii (*) + trochę do dekoracji (**)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Przygotować bakalie. Jeśli mamy gotową mieszankę keksową, należy pokroić bakalie na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Jeśli przygotowujemy mieszankę sami to migdały należy sparzyć wrzątkiem, gdy przestygną obrać ze skórki i posiekać. Kandyzowane skórki i figi pokroić.
  3. Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek.
  5. Sodę wymieszać z mlekiem.
  6. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.)
  7. Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).
  8. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
  9. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
  10. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do ¾ wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia).
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową).
  12. Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  13. Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.
Smacznego.

Uwaga:

* Można użyć gotowej mieszanki keksowej lub samemu pomieszać ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, suszone figi, morele, daktyle, orzechy i migdały. Przykładowa kombinacja to: 50g migdałów lub orzechów, 50g suszonych fig, 50g rodzynek, 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 30g kandyzowanej skórki cytrynowej.
** Do dekoracji użyłam ananasów kandyzowanych.

Na podstawie przepisu z książki: “Pieczenie ciast i ciasteczek” wyd. 1974. Irena Głowacka.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 17
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Keks

Keks

Keks

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (40)

  1. Ania

Najlepszy przepis na keks. Upieklam wczoraj w nocy i dziś już nie ma polowy polecam.

  Załączniki
 
  1. Małgorzata

Super przepis, właśnie go upiekłam na imieniny męża.
Jemu również zasmakował.
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Paulina

Extra przepis .POLECAM!!! Ciasto znika w mgnieniu oka

  Załączniki
 
  1. Tomasz

Keks wychodzi super. Polecam warto. Dokładny smak dzieciństwa.

  Załączniki
 
  1. Maria

można namoczyć bakalie rumem winem czy wodą ?? żeby nie był suchy/twardy

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Maria

Tak, można. Moja teściowa moczy zawsze w wodzie . Trzeba je potem dobrze osączyć.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Maria

Tak, można. Moja teściowa moczy zawsze w wodzie . Trzeba je potem dobrze osączyć.

  Załączniki
 
  1. Mariola

Mój pierwszy keks który wyszedł idealnie. super przepis

  Załączniki
 
  1. Krajanka

Keks piekłam już kilka razy, ale zawsze mam problem z czasem pieczenia albo temperaturą. Twój keks ze zdjęcia jest zrobiony z 250 g mąki i piecze się go godzinę w 180 st.? I wyszedł taki jaśniutki? Trochę ciast już upiekłam i coś mi się nie chce...

Keks piekłam już kilka razy, ale zawsze mam problem z czasem pieczenia albo temperaturą. Twój keks ze zdjęcia jest zrobiony z 250 g mąki i piecze się go godzinę w 180 st.? I wyszedł taki jaśniutki? Trochę ciast już upiekłam i coś mi się nie chce wierzyć. Pytanie do osób, które wypróbowały te przepis: naprawdę piekliście go przez godzinę w takiej wysokiej temperaturze?


Ja piekłam właśnie ten keks już chyba szósty raz dokładnie według przepisu i zawsze wychodzi wspaniały :-) Nie znalazłam jeszcze lepszego przepisu na keks niż ten..

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ewa

Keks piekłam już kilka razy, ale zawsze mam problem z czasem pieczenia albo temperaturą. Twój keks ze zdjęcia jest zrobiony z 250 g mąki i piecze się go godzinę w 180 st.? I wyszedł taki jaśniutki? Trochę ciast już upiekłam i coś mi się nie chce...

Keks piekłam już kilka razy, ale zawsze mam problem z czasem pieczenia albo temperaturą. Twój keks ze zdjęcia jest zrobiony z 250 g mąki i piecze się go godzinę w 180 st.? I wyszedł taki jaśniutki? Trochę ciast już upiekłam i coś mi się nie chce wierzyć. Pytanie do osób, które wypróbowały te przepis: naprawdę piekliście go przez godzinę w takiej wysokiej temperaturze?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Katarzyna

Placek wyszedł petarda! Do mojego dałam tylko rodzynki - ciemne i jasne, bo nie lubię lukrowanych słodkości, w połowie pieczenia mniej więcej pęka, ale nie ma co świrować - pękniety też dobry Wyrósł przepięknie, na koniec zamiast lukru - cukier...

Placek wyszedł petarda! Do mojego dałam tylko rodzynki - ciemne i jasne, bo nie lubię lukrowanych słodkości, w połowie pieczenia mniej więcej pęka, ale nie ma co świrować - pękniety też dobry Wyrósł przepięknie, na koniec zamiast lukru - cukier puder. Pycha, dzięki za przepis!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. dana

Mój mąż piecze od dłuższego czasu ale ja postanowiłam upiec dzisiaj.Jak na razie jest ok.piecze się a konsystencja jest dobra.My pieczemy zawsze z dwóch porcji podanych w opisie.Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony