Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
50 Komentarzy

Keks

Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Możecie go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce (chociaż niekoniecznie). Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 250g masła (lub margaryny)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 300g bakalii (*) + trochę do dekoracji (**)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Przygotować bakalie. Jeśli mamy gotową mieszankę keksową, należy pokroić bakalie na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Jeśli przygotowujemy mieszankę sami to migdały należy sparzyć wrzątkiem, gdy przestygną obrać ze skórki i posiekać. Kandyzowane skórki i figi pokroić.
  3. Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek.
  5. Sodę wymieszać z mlekiem.
  6. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.)
  7. Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).
  8. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
  9. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
  10. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do ¾ wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia).
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową).
  12. Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  13. Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.
Smacznego.

Uwaga:

* Można użyć gotowej mieszanki keksowej lub samemu pomieszać ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, suszone figi, morele, daktyle, orzechy i migdały. Przykładowa kombinacja to: 50g migdałów lub orzechów, 50g suszonych fig, 50g rodzynek, 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 30g kandyzowanej skórki cytrynowej.
** Do dekoracji użyłam ananasów kandyzowanych.

Na podstawie przepisu z książki: “Pieczenie ciast i ciasteczek” wyd. 1974. Irena Głowacka.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 17
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Keks

Keks

Keks

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andrzej Opi · 21 dni temu
    Upieczony i smaczny, ale niestety zawsze bakalie mam na dole. Nie wiem dlaczego opadają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krych · 1 miesięcy temu
    Moja uwaga to do każdego przepisu należy podawać wymiary foremki.Jest to duże ułatwienie podczas pieczenia i oczywiście bezpieczeństwo że ciasto nie wypłynie z foremki lub nie będzie zbyt cienki z uwagi na zastosowanie za dużej foremki .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    NigerAngelus · 1 miesięcy temu
    Witam, jeżeli ciasto nie wychodzi warto zapamiętać że jeżeli przedobrzymy z cukrem bo np chcemy slodszy to cukier się rozpuszcza, średnie jajko ma około 55/65, margarynę nie wolno rozpuszczac na siłę szczegolnie w mikrofalowce, utarte żółtka z cukrem to takie gdzie na dnie naczynia nie zalega cukier a masa przybiera bardziej bialawy kolor, ubita piana to taka która po obroceniu naczynia piana nie wypada, w białka h do ubijania nie może być krzty żółtka jeśli się nie chcą ubić można dodać szczyptę cukru lub soli(szczypta to tyle ile się zmieści między kciukiem, wskazującym a środkowym palcem)zauważyć warto czy ktoś piecze konwekcjonalnie, ztermoobiegiem, parą dycha itp. Takie małe podpowiedzi a nóż się przyda. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 1 miesięcy temu
    A ja upiekłam i zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 2 miesięcy temu
    Dlaczego soda a nie proszek do pieczenia? Wiem, że po sodzie ciasto ma brzydki kolor.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 2 miesięcy temu
    Robię go bardzo często.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktor · 3 miesięcy temu
    Dla mnie te ciasto jest bardzo dore. Jak położyłem ciasto na stole wszyscy je spróbowali. I stwierdzili że to naprawdę najlepszy przepis na keksa. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 5 miesięcy temu
    Upiekłam na Święta i dzisiaj pieke znów .Super przepis,piekłam pierwszy raz i było to najlepsze ciasto na stole.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 6 miesięcy temu
    W jakiej blaszcze pieczecie keks zeby nie wykipiał?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna Stachowicz · 1 lat temu
    Wypróbuję z chęcią a raczej moja mama
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Najlepszy przepis na keks. Upieklam wczoraj w nocy i dziś już nie ma polowy polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 2 lat temu
    Super przepis, właśnie go upiekłam na imieniny męża.
    Jemu również zasmakował.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    Extra przepis .POLECAM!!! Ciasto znika w mgnieniu oka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 2 lat temu
    Keks wychodzi super. Polecam warto. Dokładny smak dzieciństwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 2 lat temu
    można namoczyć bakalie rumem winem czy wodą ?? żeby nie był suchy/twardy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 2 lat temu
    Mój pierwszy keks który wyszedł idealnie. super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krajanka · 3 lat temu
    [quote]Keks piekłam już kilka razy, ale zawsze mam problem z czasem pieczenia albo temperaturą. Twój keks ze zdjęcia jest zrobiony z 250 g mąki i piecze się go godzinę w 180 st.? I wyszedł taki jaśniutki? Trochę ciast już upiekłam i coś mi się nie chce wierzyć. Pytanie do osób, które wypróbowały te przepis: naprawdę piekliście go przez godzinę w takiej wysokiej temperaturze?[/quote]

    Ja piekłam właśnie ten keks już chyba szósty raz dokładnie według przepisu i zawsze wychodzi wspaniały :-) Nie znalazłam jeszcze lepszego przepisu na keks niż ten..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Keks piekłam już kilka razy, ale zawsze mam problem z czasem pieczenia albo temperaturą. Twój keks ze zdjęcia jest zrobiony z 250 g mąki i piecze się go godzinę w 180 st.? I wyszedł taki jaśniutki? Trochę ciast już upiekłam i coś mi się nie chce wierzyć. Pytanie do osób, które wypróbowały te przepis: naprawdę piekliście go przez godzinę w takiej wysokiej temperaturze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Asia · 5 miesięcy temu
      Upiekłam keks z proporcji podanych w przepisie. Piekłam w 180 st. bez termoobiegu, najpierw 45 minut z grzałką z góry i z dołu, potem 15 minut tylko z grzałką z dołu i z wierzchem przykrytym folią aluminiową. Po 30 minutach pieczenia nacięłam ciasto.

Polub nas na ...

Początek strony