Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

spiegeleierkuchen

W dosłownym tłumaczeniu znaczy ciasto – jajka sadzone. Połówki moreli ułożone na budyniu i zalane przeźroczystą galaretką z wyglądu przypominają właśnie jajka sadzone. Spód ciasta to zwykłe ciasto ucierane.

Zamiast moreli można użyć również brzoskwiń. Morele mają jednak tą zaletę, że są mniejsze i ciasto ładnie daje się pokroić na kawałki.
W oryginalnym przepisie użyty został Tortenguss (przeźroczysta polewa do ciasta). Nie jest on chyba wszędzie dostępny, dlatego poniżej proponuję zamiennik w postaci galaretki przygotowanej na soku z moreli.

Składniki:
Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 80g cukru
  • 750ml mleka
  • 500g gęstej śmietany*

Ciasto ucierane:

  • 150g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 700g moreli z puszki
  • 3 listki żelatyny (lub 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń. 2 szklanki mleka zagotować. Budynie wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Od czasu do czasu przemieszać. (Nie mieszać za dużo, aby budyń nie zrobił się wodnisty. Można również położyć bezpośrednio na budyniu folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Do zimnego budyniu wmieszać trzepaczką śmietanę. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto. Miękkie masło (lub margarynę), cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5- 1min.).
  3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na średnie obroty. Dodać mąkę z proszkiem porcjami na przemian z mlekiem. (Nie miksować długo, tylko do połączenia składników).
  4. Ciasto wyłożyć do formy (o wymiarach ok. 30x 40cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Morele odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać!).
  6. Na zimne ciasto wyłożyć masę budyniową. Morele ułożyć na masie wypukłą stroną do góry. Piec w nagrzanym piekarniku kolejne 15min. w  temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Żelatynę namoczyć w szklance soku morelowego (z puszki). Gdy napęcznieje, podgrzać sok, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Zimny sok wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z tej strony.

Uwaga:
* śmietana może być dowolna, byle gęsta. Piekłam już na gęstej, polskiej śmietanie 12%, creme fraiche i na niemieckiej saure Sahne.
*Zamiast żelatyny można użyć polewę do tortów (Tortenguss). 2 opakowania polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss) wymieszać z 50g cukru i połączyć z 500ml soku z moreli. Ciągle mieszając zagotować. Gotową polewę pozostawić na chwilę, kolejno wyłożyć na ciasto.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

spiegeleierkuchen

spiegeleierkuchen

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Patrycja

    [img]http://1.bp.blogspot.com/-GlA196TpJXo/VATnwNq2kFI/AAAAAAAA1YY/traWlwqEPZY/s1600/z6%2B-%2BKopia.JPG[/img]
    W poprzednim komentarzu nie udało mi się dodać zdjęcia, więc przedstawiam je teraz :)

  • Patrycja

    Ciasto wychodzi wyśmienite! Jest wilgotne, a masa z budyniu rozpływa się w ustach! Całość świetnie się uzupełnia :) Użyłam jednak brzoskwiń, bo nigdzie nie mogłam nabyć moreli w puszce ;)Kliknij na ten link[img]http://patricia-bakes.blogspot.com/2014/09/ciasto-jajka-sadzone.html[/img]

  • Joanna

    Marto ze względu na wielkość brzoskwini. Kawałek ciasta nie będzie już wyglądał jak jajko sadzone, bo połówka brzoskwini jest duża i będziesz musiała ją w którymś miejscu przekroić. Jeśli Ci na tym nie zależy to możesz dać brzoskwinie.

  • Marta

    Czy można dodać brzoskwinie? Czytalam w poprzednich komentarzach że ktoś to odradził. Dlaczego?

  • Anna Zimoch

    U mnie byo świateczne zajadanie się, dziękuję:)

  • Monisia

    placek super tylko mi się przesadziło ze śmietaną, ale polecam pyszny i szybko się robi :D

  • Maua

    Od początku podgrzewania jak tylko zamieszałam żelatyna ładnie się rozpuściła. No i jednak ciacho wyszło. Przez noc galaretka stężała. Otoczyła biszkopt i było ciasto w galarecie, a nie tylko polane galaretką :) Nie wyglądało idealnie jak u Ciebie, ale na szczęscie było pyszne. Następnym razem zrobię w sztywniejszej blaszcze bo taka zwykła się nie nadaje do przenoszenia płynnej galaretki na cieście do lodówki ;) Kolejny przepis do ulubionych
    http://i48.tinypic.com/2iqzla8_th.jpg

  • Joanna

    Mauo żelatynę podgrzewa się stopniowo, ciągle mieszając, aż cała żelatyna się rozpuści tj. powstanie jednolity płyn. Nie można dopuścić do jej zagotowania.

  • Maua

    No właśnie teoretycznie masa była ok, jak rozlałam galaretkę to pierw się ustała, jednak podczas przenoszeniu blachy do lodówki gdzieś się zruszyła chyba i tyle jej było. Ale już wiem w czym problem najbardziej. Żelatyna świeża, wczoraj kupiona, jednak podczas podgrzewania być może PRAWIE zagotowałam i chyba o to prawie się rozchodzi. Jak pisałam ostatnio nie potrafię obsługiwać się z żelatyną, ostatni punk jakbyś mogła właśnie łopatologicznie rozpisać bo "podgrzać" nie wiedziałam czy na lekko ciepło czy na gorąco. Czyli blacha do wywalenia? :(

  • Joanna

    Mauo żelatynę należy pozostawić na ok. 5 min., aby napęczniała. Jeśli masa budyniowa byłaby dokładnie rozłożona w formie tj. dotykała wszystkich ścianek, to galaterka nie spłynęłaby bokami. Jeśli były jakieś przerwy między formą a budyniem, to należało poczekać, aż galaretka zacznie tężeć i dopiero wtedy wyłożyć ją na górę ciasta. Jeśli galaretka nie zastygnie przez noc w lodówce to albo stara żelatyna albo ją zagotowałaś.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony