Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy

Keks makowy

Proste ciasto z dużą ilością maku i z dodatkiem bakalii. Wyglądem i smakiem przypomina mi białkowca tylko, że tutaj użyte zostały całe jajka i bakalie. Warto sięgnąć po ten przepis na święta Bożego Narodzenia lub gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
  • 1 szklanka suchego maku (160g)
  • 1 szklanka cukru pudru (150g)
  • 4 jajka
  • 190g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 4 łyżek posiekanych bakalii (u mnie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
  • biała czekolada do dekoracji i łyżeczka oleju (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło lub margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
  3. Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać roztopiony tłuszcz i aromat.
  5. Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać bakalie.
  6. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i posypać makiem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przepis pochodzi z „Poradnika domowego 11/97”

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Keks makowy

Keks makowy

Keks makowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 10 miesięcy temu
    Witam, ciastko wyszło bardzo smaczne, dziękuję za przepis! Ale mam 2 pytania: jest nieco suche i się sypie, co zrobić żeby bardziej się trzymało ? I jak sprawić żeby na wierzchu było ładnie płaskie (jak u Ciebie na zdjęciach)? też piekłam w keksówce i wyrosło środkiem, pękło i ogólnie powierzchnia nie jest ładnie płasko zakończona tylko takie "góry, doliny" Ja jestem żółtodziobem w pieczeniu tak ogólnie może nie powinnam piec z termoobiegiem..? z góry dziękuję za podpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Pychota, wyszlo super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Natalio[/b] przepis jest ten sam. Zmieniłam tylko zdjęcia. Piekłam to ciasto ponownie i postanowiłam podmienić zdjęcia. Robię tak czasem ze starymi przepisami 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Dlaczego zmieniono zdjęcia i przepis? Trochę się różni. Poprzednie ciasto udekorowane bakaliami wyglądało o wiele lepiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Zrobiłam dziś drugi raz, ale pyszne jest to ciasto! Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Przepis mnie zachwycił. Ciasto siedzi już w piekarniku. Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłam Zrobiłam na Wielkanoc, niektórzy może pomyślą, że za mało uroczyste jest, ale mi się wydaje, że się nadaje Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 3 lat temu
    Odnoszę wrażenie,że osoby które piszą te komentarze nie mają zdolności czytania ze zrozumieniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Natii[/b] nie polecam. Mak z puszki to gotowa masa makowa, słodka z dodatkami i mak jest zmielony, a tutaj należy użyć suchy, niezmielony mak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natii · 3 lat temu
    czy będzie duża różnica jeśli dodam mak z puszki?
    pozrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malwina · 4 lat temu
    Przepis idealny :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Nic dodać nic ująć do tego przepisu. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia. Wychodzi i smakuje rewelacyjnie ( było hitem podczas tegorocznych świąt)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Sylwio[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 lat temu
    Czy mak trzeba wcześniej zmielić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Mak ma być suchy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anka · 6 lat temu
    A ten mak to suchy, gotowany, czy moze z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marzeno[/b] fajnie, cieszę się :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 6 lat temu
    Upiekłam dzisiaj,dla mnie pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 6 lat temu
    wygląda super! bardzo lubię ciasta z makiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Wygląda naprawdę kusząco;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Piekny! Z mnóstwem maku, mniam:)

Polub nas na ...

Początek strony