Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Keks makowy

Proste ciasto z dużą ilością maku i z dodatkiem bakalii. Wyglądem i smakiem przypomina mi białkowca tylko, że tutaj użyte zostały całe jajka i bakalie. Warto sięgnąć po ten przepis na święta lub gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
  • 1 szklanka suchego maku (160g)
  • 1 szklanka cukru pudru (150g)
  • 4 jajka
  • 190g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 4 łyżek posiekanych bakalii (u mnie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
  • biała czekolada do dekoracji i łyżeczka oleju (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło lub margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
  3. Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać roztopiony tłuszcz i aromat.
  5. Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać bakalie.
  6. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i posypać makiem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przepis pochodzi z „Poradnika domowego 11/97”

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Keks makowy

Keks makowy

Keks makowy

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (20)

  1. Justyna

Witam, ciastko wyszło bardzo smaczne, dziękuję za przepis! Ale mam 2 pytania: jest nieco suche i się sypie, co zrobić żeby bardziej się trzymało ? I jak sprawić żeby na wierzchu było ładnie płaskie (jak u Ciebie na zdjęciach)? też piekłam w...

Witam, ciastko wyszło bardzo smaczne, dziękuję za przepis! Ale mam 2 pytania: jest nieco suche i się sypie, co zrobić żeby bardziej się trzymało ? I jak sprawić żeby na wierzchu było ładnie płaskie (jak u Ciebie na zdjęciach)? też piekłam w keksówce i wyrosło środkiem, pękło i ogólnie powierzchnia nie jest ładnie płasko zakończona tylko takie "góry, doliny" Ja jestem żółtodziobem w pieczeniu tak ogólnie może nie powinnam piec z termoobiegiem..? z góry dziękuję za podpowiedź.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylwia

Pychota, wyszlo super

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natalio przepis jest ten sam. Zmieniłam tylko zdjęcia. Piekłam to ciasto ponownie i postanowiłam podmienić zdjęcia. Robię tak czasem ze starymi przepisami 8)

  Załączniki
 
  1. Natalia

Dlaczego zmieniono zdjęcia i przepis? Trochę się różni. Poprzednie ciasto udekorowane bakaliami wyglądało o wiele lepiej.

  Załączniki
 
  1. Natalia

Zrobiłam dziś drugi raz, ale pyszne jest to ciasto! Super przepis!

  Załączniki
 
  1. Natalia

Przepis mnie zachwycił. Ciasto siedzi już w piekarniku. Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłam Zrobiłam na Wielkanoc, niektórzy może pomyślą, że za mało uroczyste jest, ale mi się wydaje, że się nadaje Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Anita

Odnoszę wrażenie,że osoby które piszą te komentarze nie mają zdolności czytania ze zrozumieniem.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natii nie polecam. Mak z puszki to gotowa masa makowa, słodka z dodatkami i mak jest zmielony, a tutaj należy użyć suchy, niezmielony mak.

  Załączniki
 
  1. Natii

czy będzie duża różnica jeśli dodam mak z puszki?
pozrawiam

  Załączniki
 
  1. malwina

Przepis idealny )

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony