Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy

Apfelstrudel

Z podanego przepisu otrzymamy dwa pyszne strudle z jabłkami. Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Idealne ciasto na jesienno- zimową porę. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami wanilinowymi, czy po prostu z cukrem pudrem.

Strudel z tego przepisu jest pyszny. Cała tajemnica w jego przygotowaniu polega na rozwałkowaniu (rozciągnięciu) ciasta tak cienko, jak to jest tylko możliwe. Mówi się, że ciasto powinno być tak cienkie, żeby można było czytać leżącą pod nim gazetę;). Ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się go wyrabia i co najważniejsze bez większych problemów daje się cienko rozciągnąć. Dzięki temu po upieczeniu jest delikatne i chrupiące.

Zazwyczaj do nadzienia, poza jabłkami z rodzynkami, dodaje się podsmażoną na maśle bułkę tartą. Bułka tarta jest wyczuwalna, ale w niczym nie przeszkadza i całość smakuje super. Jeśli komuś taka kombinacja nie odpowiada może albo zmniejszyć jej ilość, albo całkowicie z niej zrezygnować.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej typu 550
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka octu
  • 100ml mleka

Nadzienie:

  • ok. 1,5kg jabłek (powinny być kwaśne)
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 100g cukru
  • 70g bułki tartej
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 200g masła
  • olej
  • jako dodatek: cukier puder, sos waniliowy, lody waniliowe, bita śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Kolejno przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać ciasto ok. 10min. (w razie potrzeby podsypać lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące. (W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).
  2. Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Rodzynki wymieszać z cukrem i rumem. Odstawić na bok.
  4. 50g masła roztopić, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszać z rodzynkami w rumie i cukrze.
  6. 200g masła roztopić. (Najlepiej trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie zastygać lekko je podgrzać).
  7. Po 30min. ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, a kolejno rozciągnąć w rękach, tyle ile się da ;) (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka. U mnie rozciągnięte ciasto miało wymiar 50x 47cm). Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki. (Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura, to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie zagniatać i wałkować od początku). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.

02

  1. Ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
  2. Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. (Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie).
  3. Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
  4. Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).

03

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować z góry cienko roztopionym masłem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C. (Strudel musi się dobrze zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30 minutach pieczenia). Strudel wyciągnąć i ponownie posmarować roztopionym masłem.
  3. W czasie pieczenia przygotować w ten sam sposób drugie ciasto.
  4. Upieczonego strudla pozostawić na ok. 30 minut, następnie pokroić w dość grube kawałki i podawać na ciepło z ulubionym  dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).

Smacznego.

Uwaga: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy lekko podgrzać.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

strudel jablkowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 1 lat temu
    Strudel wspaniały!!! Robiłam kilka razy i z różnym nadzieniem i zawsze wychodzi!
    Pozdrawiam Ania z Krakowa
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa · 1 lat temu
      Ciasto musi odpoczywać w cieple - pod nagrzanym garnkiem, na nim drugi z ciepłą wodą!
      Podczas robienia pierwszego, ciasto na drugi strudel nadal odpoczywa w cieple. Na 2 duże strudle: 30dag mąki, 125 ml letniej wody, 1 jajko, szczypta soli, ŁYZECZKA octu, 50 ml dobrego oleju ew. rozpuszczonego masła. Pokropic masłem równiez bułkę tartą. Na smarowanie 200gmasła to chyba za dużo.Piekę 35 min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zofia · 1 lat temu
    Mnie nie wyszło :(. ... Nie umiem tak rozciągnąć równo tego placka.Jeszcze nikt go nie jadł ale już widzę że się nie upiekło tylko wysuszyło :(....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Witam.

    Po raz pierwszy zagniatałam tego typu ciasto, co aż dziwne po tylu latach kucharzenia. I trzeba przyznać jest wdzięczne, sprężyste, dobre do rozwałkowania. Zamiast rodzynek dodałam fig ze względu na preferencje domowników, zamiast rumu aromat rumowy i 3 łyżki wódki cynamonówki. I pomimo, że jabłka były pewnie za mokre i spód stał przez jakiś czas w małej pewnie słodkiej kałuży, podczas pieczenia, ciasto wyszło rewelacyjnie. Bardzo się cieszę, że, chcąc zrobić po raz pierwszy w życiu strudel, trafiłam na ten przepis.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Wyszedł pyszny, nie dawałam bułki tartej, za to dodałam cynamon. Trochę popękał, ale to niczego w smaku nie zmienia Dzięki serdeczne za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tośka · 2 lat temu
    Właśnie upiekłam strudel, z tego przepisu, zmieniłam nadzienie dodałam do jabłek marcepan, figi skórkę pomarańczowa rodzynki i suszone morele, juz jedliśmy z gałka lodów i sosem waniliowym -wyśmienity. Mąż stwierdził, ze lepiej smakuje niż w Salzburgu w najstarszej restauracji Europy ( "St.PETER STIFTSKELLER " bylismy tam tydzień temu). Wielkie dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danusia · 4 lat temu
    Witam serdecznie, ja nie piekę ciast, bo nie potrafię. Ale dzisiaj się odważyłam. Będąc w Krakowie na Rynku w kawiarence jadłam strudel ze serem był wyśmienity. A dzisiaj sama go piekę z jabłkami. Nic trudnego. Siedzi już w piekarniku i na pewno będzie wyśmienity. Wygląda cudownie. Pozdrawiam Danusia :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagodziana · 4 lat temu
    Piecze się! I już nie mogę się doczekać efektu! Mam jedno pytanie na przyszłość, w jaki sposób zrobić roladę, żeby jabłka nie dziurawiły cienkiego ciasta? Tym razem wykorzystałam całość porcji na jedną roladę...z jednej części zrobiłam roladę, a z drugiej połowy "kołderkę", która przykryła wszystkie dziury!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Gryzek&Łyczek[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gryzek&Łyczek · 5 lat temu
    Właśnie szukałam przepis na strudel z jabłkami i go znalazłam Już nie mogę się doczekać jak go wypróbuje. Mam tylko pytanie czy to ciasto można też użyć do masy makowej ?

    Pozdrawiam
    Gryzek&Łyczek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    azucena · 5 lat temu
    Trudne ciasto, czasochłonne, ale nawet początkujący da sobie radę. Strudel to legenda, wyszedł wspaniale. Tylko jabłka puściły wok i zmoczyły spód ciasta. Kawałki podgrzałam każdy osobno na talerzyku. Posypałam pudrem i dodałam kapkę bitej śmietany ułożonej w różyczkę. Piekłam ostatnio strudel Okrasy z kuchni Lidla, był on z marchewką, moim zdaniem jest niedobry, dziwny w smaku i daleko mu na strudla z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dzoanka · 5 lat temu
    strudel uwielbiam jutro robię wlaśnie z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katka · 6 lat temu
    Wyglada pysznie! Ten rodzaj ciasta jest niezwykle poularny rowniez w Słowenii i na Bałkanach. Takie dobre, domowej roboty i cienkie jak pergamin przywozi mi czasami z Macedonii moja sasiadka. Pozdrowienia z Lublany!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hania · 6 lat temu
    myślę że jest dobre,bo ładnie wygląda.Muszę
    sprubować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Flowerku[/b] dziękuję :-) już poprawione ;-)
    [b]Veggie[/b] o Ty też po tej stronie :-)
    Cieszę się, że Wam się strudel podoba :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    margot · 6 lat temu
    wow, perfekcyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    veggie · 6 lat temu
    Rzeczywiście wygląda bardzo profesionalnie, pozdrowienia z Frankfurtu nad Menem :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    flowerek · 6 lat temu
    Pieknie Ci wyszedl. Bardzo lubie i moge tylko pozazdroscic, bo mi pierwsza proba nie wyszla. Mam jednak mala uwage jesli chodzi (z calym szacunkiem) o nazwe, poniewaz o ile mi wiadomo "Apfelstrudel" to nie strucla, lecz strudel. To nazwa typowa dla tego rodzaju ciasta (rozciaganego) z takim wlasnie (i twarogowym) nadzieniem. Wszystkie inne zawijane ciasta sa struclami.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    piękne zdjęcia.
    ach, jak ja dawno takiego cuda nie jadłam. uwielbiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Prezydentowa[/b] Dzięki. Jak jesteś w Monachium, to mogłybyśmy umówić się na kawę :-)
    [b]Moniu[/b] nie jest skomplikowane. Jedynie trzeba przy wałkowaniu poświęcić trochę czasu, a reszta już prosta :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 6 lat temu
    Z tego co mi się wydaję to nie jest takie skomplikowane Do wypróbowania w najbliższym czasie

Polub nas na ...

Początek strony