Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
62 Komentarzy

ciasto krówka

Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki. Przepis dostałam od koleżanki Ani.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • ½ szklanki cukru (= 100g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 550ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (= 150g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minuy w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  4. Orzechy włoskie posiekać.
  5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 1 lat temu
    Witam,czy orzechy mogę dać ziemne ? I ile mam dać jeśli chcę tylko na wierzch ? Oraz ile mleka mam gotować z cukrem a ile rozmieszac z mąkami i jajkami ? I czy do kremu mogę dać margarynę zamiast masła? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      1. Tak, mogą być ziemne.
      2. Połowę, czyli 150 g.
      3. Ok. niecałą szklankę mleka wymieszaj z mąkami, budyniem i żółtkiem, a resztę zagotuj.
      4. Teoretycznie tak, ale masa jest smaczniejsza na maśle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 1 lat temu
    Ciasto jest przepyszne. Smakowało wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 1 lat temu
    Witam. Piekłam przedwczoraj ciasto krówkowe z Pani przepisu, wyszło naprawdę pyszne. Myślałam,że robi się je dłużej ale poszło sprawnie. Super przepis. W najbliższym czasie na pewno znowu je upiekę. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliza · 1 lat temu
    Ciasto wyszło świetne w smaku nie spodziewałam się, bo powiem że jestem w ciąży i moja mała nie lubi słodkiego W tym wypadku chyba jak na razie jedno ciasto po którym nie mam jakiejś mega zgagi Troszkę zmieniłam przepis ze względu na zawartość cukru - w cieście dałam mniej niż 1/4 szklanki a w masie budyniowej też jakoś tak. Pierwszy blat robiłam chyba w za dużej temp. więc prawie mi się przypalił i nie jestem pewna ale ciężko było mi rozciągnąć ciasto na blasze. Mase budyniową wymieszałam z gorącym budyniem i tak też wylałam na drugi blat który był jeszcze ciepły. Ogólnie po połączeniu wszystkich składników wyszło coś pysznego. Dzięki za przepis coś nowego zawsze. A właśnie zmieniłam mase krówkową na masę z orzechami laskowymi a na wierzch dałam kawałki białej czekolady
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    ciasto wyszło bardzo suche Prosze o porade co moge zrobić wygląda jakby było za mocno wypieczone, a dałam piekarnik wg przepisu. Drugą warstwę nawet trochę krócej. Co mogę z tym zrobic ? czy ciasto samo zmięknie po dodaniu reszty ? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Zmięknie z czasem od masy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Cyprian Bachurski · 10 miesięcy temu
        Nie zmiękło nawet po trzech dniach. Ciasto wyszło suche i twarde jak piernik , dodatkowo w masie wyróżnia się smak masła.Analizując pokrewne przepisy - co do ciasta - dużo mąki (0,5 kg gdy w innych 5-6 łyżek) ,co do masy - jeden budyń (dwa w innych). Ogromna ilość cukru + puszka kajmaku...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne, najlepsze jest po 3-4 dniach. Zdecydowanie można zmniejszyć ilość cukru. Ciasto będzie delikatniejsze i lżejsze. Ja do ciasta miodowego dodałam 2 łyżeczki, a do masy budyniowej około 75g cukru (pół tego co w przepisie). Słodycz podnosi miód i masa krówkowa. Wierzch posypałam orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. Pycha:) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kajetan · 2 lat temu
    Upieczone ciasto miodowe przed składaniem placka, skrapiam jeszcze kawą- wtedy słodkość ciasta nie jest tak bardzo agresywna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Wczoraj zrobilam :lol: ciasto wyszlo PRZEPYSZNE ! Zamienilam tylko orzechy włoskie na orzechy pistacjowe bo mój mąż ma alergie . Przepyszne ciasto bardzo dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    ciasto wyszło rewelacyjnie. Zrobiłam je córce na zakończenie szóstej klasy wszyscy byli zaskoczeni efektem dziękuje :roll: :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 2 lat temu
    Świetny przepis, mimo mojego niewielkiego doświadczenia ciasto było niczym poezja, polecam jeszcze ozdobić delikatnie mleczną czekoladą.
    dziękuje za przepis i pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    A ja mam pytanko co zrobić, z ciastem,bo jak dodaje miodu to strasznie się klei i cieżko się wykłada na blaszce,jest jakiś sposób żeby to ułatwić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ryfka · 3 lat temu
    Przepyszne ciasto, upiekłam na święta, a na początku grudnia piekłam miodownik z masą budyniową z tej strony. Tamten miał genialny karmel z orzeszkami na wierzchu, a w tym przepisie genialny jest krem. Chyba zrobię kiedyś miksa Dziękuję za przepisy i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Anka[/b] podałam tak, jak było w przepisie, który dostałam, a w nawiasie napisałam ile ja faktycznie użyłam. Mogę to zmienić w przepisie pozostawiając tylko 550ml. Dzięki za wskazówkę. Na pewno odmierzyłaś dobrze ilość mąki, bo może dałeś jej za mało? Faktycznie ilość mleka ma znaczenie dla gęstości masy, ale żeby się aż wylewała to budyń musiał być rzadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anka · 3 lat temu
    Nie wiem co jest nie tak, bo placki wyszły pyszne, ale masa to totalna klapa. Doszłam do wniosku, że to chyba przez mleko, bo dałam niecałe 3 szklanki jak napisane, ale przecież 550 ml to dwie szklanki i troszkę. Myślę że należałoby to zmienić w przpisie, bo ja się zamachnełam i dałam prawie 3 szklanki, no ale to widać za dużo, bo masa się rozpłyneła i wylała bokami a tak się cieszyłam na ten placek...:(((
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Anno[/b] 1 opakowanie na 500ml mleka, około 37g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    mam pytanie o budyn, ile gram go dac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]bszwaju[/b] tak, masy krówkowej należy dodać też 500g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata Szwajgier · 4 lat temu
    Jak duża ma być ta puszka masy krówkowej, przy słodkim mleku podałaś gramaturę 500 g czy dotyczy to też masy krówkowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kingo[/b] tak, możesz użyć masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 4 lat temu
    Witam, czy do ciasta miodowego zamiast margaryny mogę użyć masła? Staram się całkowicie zrezygnować z margaryny w swoich wypiekach więc jest to dla mnie ważne .
    Z góry dziękuję za odpowiedź

Polub nas na ...

Początek strony