Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
46 Komentarzy
Ciasto krówka

Miodowe ciasto przełożone masą budyniową i krówkową oraz orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny (zimne, pokrojone na kawałki)
  • ½ szklanki cukru (= 100 g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 550 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (=15 g)
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (=15 g)
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g lub ewentualnie 400g)
  • 300 g orzechów np. włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 3 i 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  3. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
  4. Przygotować masę budyniową: Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto krówka Ciasto krówka Ciasto krówka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam wszystko jak trzeba dokładnie odliczyłam składniki przepis beznadziejny ciasto się lepi nie da się nic z niego uformować. Zniszczyłam tylko składniki. Przykro bo nie pierwszy raz korzystam z tej strony przy wypiekach myślałam że jest już sprawdzona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogna · 6 miesięcy temu
    Czy na pewno tak duża blaszka? Ciasto jest bardzo cienkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 6 miesięcy temu
    BEZNADZIEJNE!!! Tragizm w czystej postaci.
    Wszystko się wylewa, ciasto jest mokre jak gąbka kuchenna. Budyń nie do zjedzenia, bardzo czuć mąkę. Nie polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agata · 1 miesięcy temu
      Jak ktos potrafi piec,to raczej nie bedzie mial problemow. Z kazdym przepisem jest tak,ze czasem trzeba lekko je zmodyfikowac,a nie trzymac sie sztywno przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amanda · 8 miesięcy temu
    Mogę nie dodawać miodu czy to na jakieś kluczowe znaczenie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 2 lat temu
    Witam,czy orzechy mogę dać ziemne ? I ile mam dać jeśli chcę tylko na wierzch ? Oraz ile mleka mam gotować z cukrem a ile rozmieszac z mąkami i jajkami ? I czy do kremu mogę dać margarynę zamiast masła? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      1. Tak, mogą być ziemne.
      2. Połowę, czyli 150 g.
      3. Ok. niecałą szklankę mleka wymieszaj z mąkami, budyniem i żółtkiem, a resztę zagotuj.
      4. Teoretycznie tak, ale masa jest smaczniejsza na maśle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 lat temu
    Ciasto jest przepyszne. Smakowało wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 2 lat temu
    Witam. Piekłam przedwczoraj ciasto krówkowe z Pani przepisu, wyszło naprawdę pyszne. Myślałam,że robi się je dłużej ale poszło sprawnie. Super przepis. W najbliższym czasie na pewno znowu je upiekę. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliza · 2 lat temu
    Ciasto wyszło świetne w smaku nie spodziewałam się, bo powiem że jestem w ciąży i moja mała nie lubi słodkiego W tym wypadku chyba jak na razie jedno ciasto po którym nie mam jakiejś mega zgagi Troszkę zmieniłam przepis ze względu na zawartość cukru - w cieście dałam mniej niż 1/4 szklanki a w masie budyniowej też jakoś tak. Pierwszy blat robiłam chyba w za dużej temp. więc prawie mi się przypalił i nie jestem pewna ale ciężko było mi rozciągnąć ciasto na blasze. Mase budyniową wymieszałam z gorącym budyniem i tak też wylałam na drugi blat który był jeszcze ciepły. Ogólnie po połączeniu wszystkich składników wyszło coś pysznego. Dzięki za przepis coś nowego zawsze. A właśnie zmieniłam mase krówkową na masę z orzechami laskowymi a na wierzch dałam kawałki białej czekolady
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    ciasto wyszło bardzo suche Prosze o porade co moge zrobić wygląda jakby było za mocno wypieczone, a dałam piekarnik wg przepisu. Drugą warstwę nawet trochę krócej. Co mogę z tym zrobic ? czy ciasto samo zmięknie po dodaniu reszty ? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Zmięknie z czasem od masy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Cyprian Bachurski · 1 lat temu
        Nie zmiękło nawet po trzech dniach. Ciasto wyszło suche i twarde jak piernik , dodatkowo w masie wyróżnia się smak masła.Analizując pokrewne przepisy - co do ciasta - dużo mąki (0,5 kg gdy w innych 5-6 łyżek) ,co do masy - jeden budyń (dwa w innych). Ogromna ilość cukru + puszka kajmaku...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne, najlepsze jest po 3-4 dniach. Zdecydowanie można zmniejszyć ilość cukru. Ciasto będzie delikatniejsze i lżejsze. Ja do ciasta miodowego dodałam 2 łyżeczki, a do masy budyniowej około 75g cukru (pół tego co w przepisie). Słodycz podnosi miód i masa krówkowa. Wierzch posypałam orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. Pycha:) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kajetan · 3 lat temu
    Upieczone ciasto miodowe przed składaniem placka, skrapiam jeszcze kawą- wtedy słodkość ciasta nie jest tak bardzo agresywna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Wczoraj zrobilam ciasto wyszlo PRZEPYSZNE ! Zamienilam tylko orzechy włoskie na orzechy pistacjowe bo mój mąż ma alergie . Przepyszne ciasto bardzo dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    ciasto wyszło rewelacyjnie. Zrobiłam je córce na zakończenie szóstej klasy wszyscy byli zaskoczeni efektem dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 4 lat temu
    Świetny przepis, mimo mojego niewielkiego doświadczenia ciasto było niczym poezja, polecam jeszcze ozdobić delikatnie mleczną czekoladą.
    dziękuje za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    A ja mam pytanko co zrobić, z ciastem,bo jak dodaje miodu to strasznie się klei i cieżko się wykłada na blaszce,jest jakiś sposób żeby to ułatwić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ryfka · 5 lat temu
    Przepyszne ciasto, upiekłam na święta, a na początku grudnia piekłam miodownik z masą budyniową z tej strony. Tamten miał genialny karmel z orzeszkami na wierzchu, a w tym przepisie genialny jest krem. Chyba zrobię kiedyś miksa Dziękuję za przepisy i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata Szwajgier · 5 lat temu
    Jak duża ma być ta puszka masy krówkowej, przy słodkim mleku podałaś gramaturę 500 g czy dotyczy to też masy krówkowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 6 lat temu
    ciasto zwilzam w naparze kawy inki lub jakimkolwiek wtedy juz jest super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 6 lat temu
    Mam pytanko co do masy...a mianowicie, czy zamiast ucierać masło z ostudzonym budyniem mogę 'wmieszać' masło od razu w gorący budyń? robiłam tak już w Królewcu i ciasto było bardzo bardzo delikatne i gotowe już następnego dnia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 17 dni temu
      Wydaje mi się, że można tak zrobić. Tylko masa budyniowa będzie miała inną konsystencję. Nie będzie taka puszysta, będzie bardziej budyniowa (tak jak w królewcu). Nawet jeśli wyłożysz ciepłą masę na masę krówkową to ciasto dolne nie zmięknie szybciej, bo jest warstwa z masy krówkowej i orzechów.

Polub nas na ...

Początek strony