Delikatne, biszkoptowe ciasto z masą budyniową przygotowaną na soku "Kubuś", pokrytą bitą śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest kremowe, wystarczająco słodkie, a zarazem sycące. Jeden kawałek wystarczy spokojnie do kawy ;). Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły.
Składniki na formę ok. 35x 24 cm:
Biszkopt:
3 jajka (rozmiar M)
60 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
100 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa budyniowa:
900 ml soku Kubuś (jedna duża butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru
200 g masła
Bita śmietana:
500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżeczki cukru pudru
2 śmietan-fix (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
125 g masła (lub margaryny)
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1 płaska łyżka żelatyny
Dodatkowo:
ok. 140g herbatników (20 sztuk)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową: Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Następnie ułożyć herbatniki.
Przygotować polewę czekoladową: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Masło, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Garnek ściągnąć z pieca, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Uwaga:
Składniki na masę budyniową i polewę powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiola·
13 lat temu
a herbatniki nie musza byc moczone?nie beda sie kruszyc?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie. Włóż ciasto do lodówki. Herbatniki zmiękną :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asiczka·
13 lat temu
Ciasto wygląda przepysznie,kiedyś się skuszę i na pewno zrobię.a śmietana utrzyma galaretkę i owoce ale spróbujcie dodać żelatynę do śmietany...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
13 lat temu
Rewelacyjny przepis. Malo tego ze proste do zrobinia to jeszcze świetnie wyląda a jeszcze lepiej smakuje boossssske.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aska·
14 lat temu
szukałam przepisu na polewę czekoladową bo zawsze z tym miałam problem i to co tu znalazłam jest nie do opisania no polewa boska, bałam się tej żelatyny ale wyszło superrr ładnie można pokroić ,nie łamie się poprostu cudo a wiem co mówię
pozdrawiam asia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mmm·
14 lat temu
bardzo pomysłowe ciasto. napewno zrobie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gocha·
14 lat temu
Trochę czasu zajmuje zrobienie tego ciasta, nie powiem, ale warto było!!! Pycha. U mnie był z soku morela-marchew-jabłko i nawet grudek nie było ale za to trochę polewa za mało zastygła, pewnie żelatyny za mało. Ciekawa jestem czy gotowa polewa też by się nadawała. Generalnie polecam!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Myślę, że raczej każda polewa czekoladowa by się tutaj nadała.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mirka·
14 lat temu
Bardzo apetycznie wygląda koniecznie muszę wypróbować .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
14 lat temu
no i tak właśnie zrobię ;] biszkopt masa budyniowa brzoskwinie galaretka bita śmietana starta czekolada ;] mam nadzieje ze będzie pyszne ;]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
14 lat temu
a można na wierzch zamiast herbatników rozłożyć pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką? zepsuje to smak ciasta czy raczej nie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Kombinacja jest dobra. Na pewno smakowałoby dobrze. Tylko, że bita śmietana nie utrzyma owoców i galaretki. Może ułóż kawałki brzoskwiń na masie budyniowej, potem śmietanę i na górę np. startą czekoladę. Chyba, że dasz na masę budyniową brzoskwinie, zalejesz je galaretką, a na górze zrobisz dekorację z bitej śmietany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
martex.82·
14 lat temu
Joasiu, dziękuję ślicznie za przepis, ciasto jest pyszniutkie, pięknie się prezentuje, bardzo nam wszystkim smakowało. Pozdrawiam cieplutko :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
14 lat temu
Bardzo fajne ciasto ale mam pytanie czy tą żelatyne wczesniej trzeba podgrzać żeby się rozpuścila czy dodać do polewy taką zimną?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Napęczniałą żelatynę dodaj do ciepłej masy. Nie trzeba jej podgrzewać, rozpuści się w ciepłej masie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
14 lat temu
mi troche grudki sie porobily...mam nadzieje ze z nimi tez bedzie smaczne...zobaczymy jutro
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
BiteDelite·
14 lat temu
Pięknie się prezentuje!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zufik·
14 lat temu
Slicznie pokrojone, milo patrzec, bo je sie przeciez tez oczami;)pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
14 lat temu
Przepiękne zdjęcia! Muszę wyprobować ten przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kalinka·
14 lat temu
Takie proste, a takie genialne! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anytsujx·
14 lat temu
Ciasto wygląda zjawiskjowo ....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
cobytuzjesc·
14 lat temu
Super piękne ciasto i jakie równiutkie.Ja już się tyle nasłuchałam na temat tego Kubusiowego ciasta a twój przepis wydaje się bardzo do mnie przemawiać więc nie mam chyba wyjścia jak je w końcu zrobić:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
martex.82·
14 lat temu
prześlicznie wygląda, taka idealna kosteczka i taki ciepły, żółciutki kolor masy, robiłam kiedyś kubusia, ale z dodatkiem herbatników, a do masy budyniowej nie dodawałam masła, Twoja wersja bardzo mi się podoba :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DarkANGELika·
14 lat temu
Świetne Ci wyszło ;) I jeszcze tak równo pokrojone ;)