Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto Kubuś

Delikatne ciasto na biszkopcie z masą budyniową przygotowaną na soczku „Kubuś”, pokrytą bitą śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest lekkie, delikatne, wystarczająco słodkie, a zarazem sycące. Jeden kawałek wystarczy spokojnie do kawy. Bardzo smaczne.  Spróbujcie, bo warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły. Za przepis bardzo dziękuję Ani.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa budyniowa:

  • 900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła

Bita śmietana:

  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ewentualnie 2 śmietan-fix (pominęłam)

Polewa czekoladowa:

  • 125g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
  2. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
  4. Bitą śmietanę ubić. (Można dodać śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
  5. Kolejno ułożyć herbatniki.
  6. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa lekko przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na górę ciasta.
  7. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto kubuś

Ciasto kubuś

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (93)

  1. Joanna

Ciasto w smaku bardzo dobre ale z masą budyniową miałam problem.zważyła się i zrobilľa się rzadka.Dodałam drugą kostkę masła
Zważona jest dalej ale przynajmniej trzyma się jakiś.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Witam! Ciacho wyszło super. Zrobiłam je do przedszkola dla synka i wszystkim smakowało. Przepis poszedł dalej w świat ;-) Uwielbiam Pani stronę, bo wiem, że się nie zawiodę i ciasto zawsze wyjdzie. Pozdrawiam !

  Załączniki
 
  1. Angie

Smaczne I proste.Wygląda bardzo efektownie.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natalio masa powinna być stabilna. Dałaś prawdziwe masło (tj. co najmniej 82% tłuszczu)?? A może budyń gotowałaś za krótko i nie zgęstniał dobrze?

  Załączniki
 
  1. Natalia

Mam pytanko.. Pani Kubuś też jest taki niestabilny? Budyń wycieka mi pomiędzy biszkopt a blachę ;/. Macie na to jakiś sposób? Pozdrawiam serdecznie)

  Załączniki
 
  1. miłka

dziękuję. spróbuje jeszcze raz

  Załączniki
 
  1. Joanna

Miłko tłuszcz nie powinien się wytrącić przy niskiej temperaturze. Według mnie to albo temperatura palnika była za wysoka, albo za długo po roztopieniu garnek pozostawał na piecu, albo zmieniłabym margarynę.

  Załączniki
 
  1. miłka

witam. robiłam polewę z tego przepisu i wyszła mi katastrofa. kiedy rozpuszcza się składniki to tłuszcz się wytrąca? bo mnie właśnie tak się zrobiło. Myślałam że jak dodam żelatyny to będzie lepiej ale zrobiły się 'nitki", brnęłam dalej i dodałam...

witam. robiłam polewę z tego przepisu i wyszła mi katastrofa. kiedy rozpuszcza się składniki to tłuszcz się wytrąca? bo mnie właśnie tak się zrobiło. Myślałam że jak dodam żelatyny to będzie lepiej ale zrobiły się 'nitki", brnęłam dalej i dodałam śmietanę z nitek zrobiły się grudki. Przetarłam to przez sitko i posypałam kokosem. zależy mi jednak na takim efekcie jak na Pani zdjęciu. co mogłam zrobić źle? Proszę o pomoc

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. mela

Ciasto rewelacja. Wymaga trochę pracy ale warto. Zrobiłam na Kubusiu pomarańczowym - nabrało smaku pomarańczowo śmietankowego. Bardzo polecam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Klaudio do tej polewy należy dodać śmietanę. Jeśli chcesz polewę bez śmietany to poszukaj innego przepisu na polewę.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony