Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
93 Komentarzy

Ciasto Kubuś

Delikatne ciasto na biszkopcie z masą budyniową przygotowaną na soczku „Kubuś”, pokrytą bitą śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest lekkie, delikatne, wystarczająco słodkie, a zarazem sycące. Jeden kawałek wystarczy spokojnie do kawy. Bardzo smaczne.  Spróbujcie, bo warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły. Za przepis bardzo dziękuję Ani.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa budyniowa:

  • 900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła

Bita śmietana:

  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ewentualnie 2 śmietan-fix (pominęłam)

Polewa czekoladowa:

  • 125g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
  2. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
  4. Bitą śmietanę ubić. (Można dodać śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
  5. Kolejno ułożyć herbatniki.
  6. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa lekko przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na górę ciasta.
  7. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto kubuś

Ciasto kubuś

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Ciasto w smaku bardzo dobre ale z masą budyniową miałam problem.zważyła się i zrobilľa się rzadka.Dodałam drugą kostkę masła
    Zważona jest dalej ale przynajmniej trzyma się jakiś.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [i]Witam! Ciacho wyszło super. Zrobiłam je do przedszkola dla synka i wszystkim smakowało. Przepis poszedł dalej w świat ;-) Uwielbiam Pani stronę, bo wiem, że się nie zawiodę i ciasto zawsze wyjdzie. Pozdrawiam ![/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Smaczne I proste.Wygląda bardzo efektownie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Natalio[/b] masa powinna być stabilna. Dałaś prawdziwe masło (tj. co najmniej 82% tłuszczu)?? A może budyń gotowałaś za krótko i nie zgęstniał dobrze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Mam pytanko.. Pani Kubuś też jest taki niestabilny? Budyń wycieka mi pomiędzy biszkopt a blachę ;/. Macie na to jakiś sposób? Pozdrawiam serdecznie:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 3 lat temu
    dziękuję. spróbuje jeszcze raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Miłko[/b] tłuszcz nie powinien się wytrącić przy niskiej temperaturze. Według mnie to albo temperatura palnika była za wysoka, albo za długo po roztopieniu garnek pozostawał na piecu, albo zmieniłabym margarynę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 3 lat temu
    witam. robiłam polewę z tego przepisu i wyszła mi katastrofa. kiedy rozpuszcza się składniki to tłuszcz się wytrąca? bo mnie właśnie tak się zrobiło. Myślałam że jak dodam żelatyny to będzie lepiej ale zrobiły się 'nitki", brnęłam dalej i dodałam śmietanę z nitek zrobiły się grudki. Przetarłam to przez sitko i posypałam kokosem.:) zależy mi jednak na takim efekcie jak na Pani zdjęciu. co mogłam zrobić źle? Proszę o pomoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mela · 3 lat temu
    Ciasto rewelacja. Wymaga trochę pracy ale warto. Zrobiłam na Kubusiu pomarańczowym - nabrało smaku pomarańczowo śmietankowego. Bardzo polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Klaudio[/b] do tej polewy należy dodać śmietanę. Jeśli chcesz polewę bez śmietany to poszukaj innego przepisu na polewę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    a jak nie dam śmietany do polewy to coś się stanie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    Witam, ciasto rewelacja polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Ciasto super :)) Zmodyfikowałam nieco przepis dodając zamiast herbatników drugą warstwę biszkoptu. Polewa rewelacja !!! Jeszcze nigdy nie wyszła mi tak super jak z tego przepisu, nie skleja się, dobrze się ją kroi, ma piękny połysk. Z pewnością jeszcze nie raz upiekę KUBUSIA :)Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    [quote][b]Eriko[/b] bita śmietana nie utrzyma galaretki chyba, że usztywnisz ją żelatyną, albo najpierw dasz galaretkę i ją ozdobisz bitą śmietaną.[/quote]
    Ja do śmietany zawsze dodaje śmietan fix -(uszczywniacz pod koniec ubijania). Z galaretko nie ma zadnego problemu. Oczywiście galaretke zawsze wykadam lekko stężalą na każde ciasto. poz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Eriko[/b] bita śmietana nie utrzyma galaretki chyba, że usztywnisz ją żelatyną, albo najpierw dasz galaretkę i ją ozdobisz bitą śmietaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Erika · 4 lat temu
    witam a czy zamiast herbatników można wylać galaretkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniu[/b] powinno poleżeć chociażby przez noc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monia · 4 lat temu
    ile czasu ciasto powinno spędzić w lodówce przed spożyciem???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    stefania · 4 lat temu
    ciasto wyszło znakomicie,najbardziej smakowało moim wnuczkom (bo jest polewa czekoladowa),chociaż miałam kubusia banan malina jest bardziej różowy.Pychotka bardzo delikatne i nie za słodkie ,super ,,,,,mniam,,,,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Klaudio[/b] bita śmietana nie zgęstnieje. Zostanie taka, jak po ubiciu. Powinno być ubita na sztywno, wtedy nie trzeba ją dodatkowo usztywniać. Wystarczą śmietan- fix, choć ja ich nie dawałam.

Polub nas na ...

Początek strony