Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Proste ciasto ucierane, bogate w smaku, lekkie i orzeźwiające dzięki brzoskwiniom. Bardzo smaczne. Polecam szczególnie teraz, gdy jest sezon na świeże brzoskwinie.

Składniki:

  • 300g masła lub margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • ok. 8 dojrzałych brzoskwiń (nie więcej niż 900g)
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 250g masy makowej
  • 250g dżemu brzoskwiniowego lub morelowego (kupny lub z tego przepisu: „Konfitura z brzoskwiń z amaretto”)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Miękkie masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy na przemian z jogurtem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Połowę ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

02

  1. Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na jasne ciasto.

03

  1. Na masie makowej rozłożyć brzoskwinie, przecięciem do dołu. (Brzoskwiń nie wciskać w ciasto. Gdy ciasto będzie rosło podczas pieczenia, brzoskwinie się w nim zanurzą).

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
  2. Dżem podgrzać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu posmarować dżemem. (Najłatwiej jest rozsmarować go pędzelkiem). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Kochen&Genießen”.

Uwaga: Jeśli ciasto nie będzie się bardzo rumienić można piec troszkę dłużej. Ważne jest, aby ciasto pod brzoskwiniami dobrze się dopiekło.
Ciasto można zamrozić.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. Joanna

Pyszne ciasto, jedno z ulubionych. Dziękuję za przepis. Piekę je często z jedna zmianą - zamiast świeżych brzoskwiń układam odsączone morele z puszki. W ten sposób ciasto robi się całoroczne :-. Masa makowa z bakaliami Helcom jest najsmaczniejsza...

Pyszne ciasto, jedno z ulubionych. Dziękuję za przepis. Piekę je często z jedna zmianą - zamiast świeżych brzoskwiń układam odsączone morele z puszki. W ten sposób ciasto robi się całoroczne :-. Masa makowa z bakaliami Helcom jest najsmaczniejsza i dostępna w małych puszkach. Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolu kupiłam masę makową, która jest mocno słodka, ale bez bakalii. Wydaje mi sie, że w Polsce to raczej są gotowe masy makowe w puszce z bakaliami. Myślę, że taka masa też może być. Bakalie nie zaszkodzą, a może nawet wzbogacą ciasto.

  Załączniki
 
  1. jola

mam pytanie , czy masa makowa to z polski z bakaliami, czy to jest zwykly mak, bo nie wiem, a mam ochote upiec to ciasto

  Załączniki
 
  1. Atlanta

Ciasto pyszne. Dziękuję za przepis.

  Załączniki
 
  1. Nenecha

Bardzo dobre ciasto! Piekłam niedawno, szybkie, proste... i miałam czym się odwdzięczyć sąsiadowi za przycięcie drzewek w ogródku ;]]
Dziękuję i pozdrawiam! N.

  Załączniki
 
  1. Helena

Zrobiłam i niestety pod brzoskwiniami wyszło mokre! zakalec

  Załączniki
 
  1. Joanna

Klaudio może kroić tak, aby brzoskwinia była w środku, albo przeciąć ją w połowie.

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Zrobilam zapomnialam tylko o jogurcie... Jedyny minus to, że brzoskiwnie wypadaly po pokrojeniu. Jak tego uniknąć?

  Załączniki
 
  1. Jakub

Witam!!! Upiekłem to ciasto lecz nie z makiem tylko z z z jabłkami ze słoika i było DELICIOUS!!!(pyszne!!!).Polecam-Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Bookmeacookie

Brzoskwinie z makiem wyglądają bajecznie. "Dupkami" do góry

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony