Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Proste ciasto ucierane, bogate w smaku, lekkie i orzeźwiające dzięki brzoskwiniom. Bardzo smaczne. Polecam szczególnie teraz, gdy jest sezon na świeże brzoskwinie.

Składniki:

  • 300g masła lub margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • ok. 8 dojrzałych brzoskwiń (nie więcej niż 900g)
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 250g masy makowej
  • 250g dżemu brzoskwiniowego lub morelowego (kupny lub z tego przepisu: „Konfitura z brzoskwiń z amaretto”)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Miękkie masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy na przemian z jogurtem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Połowę ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

02

  1. Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na jasne ciasto.

03

  1. Na masie makowej rozłożyć brzoskwinie, przecięciem do dołu. (Brzoskwiń nie wciskać w ciasto. Gdy ciasto będzie rosło podczas pieczenia, brzoskwinie się w nim zanurzą).

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
  2. Dżem podgrzać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu posmarować dżemem. (Najłatwiej jest rozsmarować go pędzelkiem). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Kochen&Genießen”.

Uwaga: Jeśli ciasto nie będzie się bardzo rumienić można piec troszkę dłużej. Ważne jest, aby ciasto pod brzoskwiniami dobrze się dopiekło.
Ciasto można zamrozić.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    Pyszne ciasto, jedno z ulubionych. Dziękuję za przepis. Piekę je często z jedna zmianą - zamiast świeżych brzoskwiń układam odsączone morele z puszki. W ten sposób ciasto robi się całoroczne :-. Masa makowa z bakaliami Helcom jest najsmaczniejsza i dostępna w małych puszkach. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Jolu[/b] kupiłam masę makową, która jest mocno słodka, ale bez bakalii. Wydaje mi sie, że w Polsce to raczej są gotowe masy makowe w puszce z bakaliami. Myślę, że taka masa też może być. Bakalie nie zaszkodzą, a może nawet wzbogacą ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 3 lat temu
    mam pytanie , czy masa makowa to z polski z bakaliami, czy to jest zwykly mak, bo nie wiem, a mam ochote upiec to ciasto
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Kat · 1 dni temu
      Witam, ja robie mase sama i z bakaliami.Mak trzeba dzien wczesniej zalac wrzatkiem i zostawic na noc.Na drugi dzien zmielic( zniksowac)Dodac reszte skladnikow i gotowe.Ja dodaje jeszcze troche rumu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 4 lat temu
    Ciasto pyszne. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nenecha · 4 lat temu
    Bardzo dobre ciasto! Piekłam niedawno, szybkie, proste... i miałam czym się odwdzięczyć sąsiadowi za przycięcie drzewek w ogródku ;]]
    Dziękuję i pozdrawiam! N.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Helena · 5 lat temu
    Zrobiłam i niestety pod brzoskwiniami wyszło mokre! zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Klaudio[/b] może kroić tak, aby brzoskwinia była w środku, albo przeciąć ją w połowie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 6 lat temu
    Zrobilam zapomnialam tylko o jogurcie... Jedyny minus to, że brzoskiwnie wypadaly po pokrojeniu. Jak tego uniknąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jakub · 7 lat temu
    Witam!!! Upiekłem to ciasto lecz nie z makiem tylko z z z jabłkami ze słoika i było DELICIOUS!!!(pyszne!!!).Polecam-Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bookmeacookie · 7 lat temu
    Brzoskwinie z makiem wyglądają bajecznie. "Dupkami" do góry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Zyrafa[/b] szybko się uwinęłaś ;-) . Miło mi, że Ci się przepis spodobał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zyrafa · 7 lat temu
    Upiekłam. Nie mogłam sobie odmówić, zwłaszcza, że w naszym ogródku rośnie brzoskwinia. Wystarczyło urwać parę owoców, wymieszać składniki i gotowe. Wyszło pyszne, wilgotne i aromatyczne.:D Dzięki za przepis Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nemi · 7 lat temu
    Fajne ciasto! Mam wielką ochotę sięgnąć po kawałek:) Zapiszę przepis bo jestem pewna, że go wykorzystam:) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    o jej.
    widziałam ten sam przepis w... yyy... jednej z gazet polskiego wydawnictwa! ale numer. też właśnie sie na nie czaję, zapowiada się smakowicie ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Bardzo dziękuję. Zapewniam, że brzoskwinia i mak to dobra para :-)
    [b]Majko[/b] przepis trzymam już od zeszłego lata ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jolantaszyndlarewicz · 7 lat temu
    Bardzo ciekawie wygląda to ciasto ....a połączenia brzoskwiń i maku w życiu nie jadłam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majka · 7 lat temu
    Wydawalo mi sie, ze gdzies juz ten przepis widzialam. No wlasnie w tej gazecie :)) Swietne ciasto. Z masa makowa i brzoskwiniami musi smakowac doskonale
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kornik · 7 lat temu
    Bardzo ładnie się prezentuje, połączenie brzoskwinie+mak też zapowiada się apetycznie.
    Duży kawałek poproszę;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alebabka.blogspot · 7 lat temu
    Pięknie się prezentuje

Polub nas na ...

Początek strony