Babka jogurtowa z jagodami

Dość zwyczajna babka z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Jest wilgotna, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i mięciutka. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Przygotowując tę babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:

  • 250 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 160 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
  3. Jagody umyć i dobrze osuszyć.
  4. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
  5. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku.
  6. Dodać jogurt, a następnie mieszankę mączną, mieszać tylko do połączenia się składników.
  7. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na wierzch resztę jagód.
  8. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1 cm.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C), do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z ok. 100 g przesianego cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Back- Ideen im Sommer".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka jogurtowa z jagodami Babka jogurtowa z jagodami Babka jogurtowa z jagodami

Powiązane przepisy