Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
32 Komentarzy

babka jogurtowa z jagodami

Dość zwyczajna babka z jagodami (u mnie z borówką amerykańską). Jest wilgotna dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i raczej bardziej zbita niż puszysta. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotowując tą babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 160g masła (lub margaryny)
  • 120g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyć i osączyć.
  2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  3. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  4. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
  5. Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  6. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
  7. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1cm.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Uwaga: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Przepis pochodzi z gazety „Back- Ideen im Sommer”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45- 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

babka jogurtowa z jagodami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    Pyszne ciasto. Ostatni piekę tylko je. Z jagodami, trudkawkami, brzoskiwniami, bananami i ze wszystkim wychodzi. Pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    zrobiłam i jestem w szoku! pyszne to raz, ale ciasto jest wilgne mimo upływu czasu super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    [quote][b]Ewo[/b] taka forma też może być.[/quote]

    Dziękuję za info! wesołych świąt:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 4 lat temu
    wyszedł mi zakalec,niewiem dlaczego, z piekarnika korzystałam wielokrotnie i wszystko było ok,ale ten przepis niestety się nie udał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ewo[/b] taka forma też może być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Zamierzam zrobić na święta, wygląda bosko! Ale mam pytanie: czy jak wyłożę ciasto do okrągłej formy z dziurą (czy tubą - babka przypomina wtedy pierścień) to będzie ok? Czy istnieje ryzyko, że będzie niedopieczona?
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Regina · 4 lat temu
    Witam
    Zrobilam babke z jagodami
    wyszla super-dziekuje za przepis.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 lat temu
    Pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto (również z borówką) to bardzo się obawiałam, że nic z tego nie wyjdzie bo masa była bardzo gęsta i trudno wykładało się je na blaszkę. Jednak wyszło tak pyszne, że babka nie zdążyła dobrze wystygnąć a rodzina już zjadła całą blachę ;)Drugim razem zrobiłam ją z jagodami (też pyszna) na imprezę urodzinową - zrobiła prawdziwą furorę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 4 lat temu
    pychota.
    tak dobre - że okazało się za małe - by wszyscy mogli spróbować:)))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Paulo[/b] możesz pozostawić babkę na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Jak wyciągniesz z piekarnika to pozostaw ją na blacie w formie, aby lekko przestygła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 4 lat temu
    Witam, zabieram się za pieczenie tej cudownej babki ale mam małe pytanko : jak już upiekę ciasto to mam je zostawić w formie w zamkniętym czy uchylonym piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    zrobiłam babkę, lecz wcale nie urosła, była tłusta, borówka znalazła się na spodzie "ciasta"... smaczne było, ale jakoś nie wyszło. :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 5 lat temu
    Cudna babka! Wyrpsla pieknie. Pachnie noesamowicie i wlasnie stygnie. Nie chce sie chwalic ale jeszcze piekniej wyrosla niz Pani ;-) dziekuje za przepis i kolejne zrealizuje niebawem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Robiłam dwa razy za każym razem wyszło pyszne Szybkie i łatwe ciasto. A owoce dałam za drugim razem "leśne" i obsypałam mąką - polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Sanilo[/b] tak, myślę, że będą pasować. Jeśli się boisz, że będzie za mało słodkie to każdą warstwę malin oprósz dodatkowo cukrem pudrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sanila · 5 lat temu
    Chcialabym upiec tę babkę z mrożonymi malinami. Czy będą pasowaly? Czy ilość cukru bylaby wówczas wystarczająca?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dżulia · 5 lat temu
    [quote]Wygląda na bardzo puszystą i mięciutką-musi być pyszna:)[/quote]miteż się tak wydaję właśnie będę ją robć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KasiaIrka · 5 lat temu
    Zrobilam w ostatnia niedziele, nie zdazylam polac lukrem,bo cala zniknela :)pyszna! Dziekuje za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 6 lat temu
    Cudowna babka szkoda tylko że u mnie w domu znika w przeciągu 20 minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 lat temu
    Bardzo pyszna ta babeczka Nie wyrosła mi tak pięknie, na dole mały zakalec się zrobił ale i tak zniknęła w mgnieniu oka

Polub nas na ...

Początek strony