Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

babka jogurtowa z jagodami

Dość zwyczajna babka z jagodami (u mnie z borówką amerykańską). Jest wilgotna dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i raczej bardziej zbita niż puszysta. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotowując tą babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 160g masła (lub margaryny)
  • 120g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyć i osączyć.
  2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  3. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  4. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
  5. Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  6. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
  7. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1cm.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Uwaga: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Przepis pochodzi z gazety „Back- Ideen im Sommer”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45- 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

babka jogurtowa z jagodami

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (32)

  1. Paulina

Pyszne ciasto. Ostatni piekę tylko je. Z jagodami, trudkawkami, brzoskiwniami, bananami i ze wszystkim wychodzi. Pychota!

  Załączniki
 
  1. Ewa

zrobiłam i jestem w szoku! pyszne to raz, ale ciasto jest wilgne mimo upływu czasu super!

  Załączniki
 
  1. Ewa

Ewo taka forma też może być.


Dziękuję za info! wesołych świąt)

  Załączniki
 
  1. anna

wyszedł mi zakalec,niewiem dlaczego, z piekarnika korzystałam wielokrotnie i wszystko było ok,ale ten przepis niestety się nie udał

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ewo taka forma też może być.

  Załączniki
 
  1. Ewa

Zamierzam zrobić na święta, wygląda bosko! Ale mam pytanie: czy jak wyłożę ciasto do okrągłej formy z dziurą (czy tubą - babka przypomina wtedy pierścień) to będzie ok? Czy istnieje ryzyko, że będzie niedopieczona?
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Regina

Witam
Zrobilam babke z jagodami
wyszla super-dziekuje za przepis.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Dominika

Pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto (również z borówką) to bardzo się obawiałam, że nic z tego nie wyjdzie bo masa była bardzo gęsta i trudno wykładało się je na blaszkę. Jednak wyszło tak pyszne, że babka nie zdążyła dobrze wystygnąć a rodzina...

Pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto (również z borówką) to bardzo się obawiałam, że nic z tego nie wyjdzie bo masa była bardzo gęsta i trudno wykładało się je na blaszkę. Jednak wyszło tak pyszne, że babka nie zdążyła dobrze wystygnąć a rodzina już zjadła całą blachę Drugim razem zrobiłam ją z jagodami (też pyszna) na imprezę urodzinową - zrobiła prawdziwą furorę!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. anka

pychota.
tak dobre - że okazało się za małe - by wszyscy mogli spróbować))))

  Załączniki
 
  1. Joanna

Paulo możesz pozostawić babkę na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Jak wyciągniesz z piekarnika to pozostaw ją na blacie w formie, aby lekko przestygła.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony