Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babka adwokatowa

Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g mąki pszennej
  • 125g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250ml oleju
  • 250ml likieru jajecznego (adwokata)
  • 5 jajek (rozmiar M)

Lukier:

  • 100g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek likieru jajecznego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
  2. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  4. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Babka adwokatowa Babka adwokatowa Babka adwokatowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (24)

  1. Beata

Pyszności dla gości

  Załączniki
 
  1. Marta Ch

Polecam zdecydowanie ten przepis - babka wyrosła, jest mega puszysta i bardzo adwokatowa- nie mogłam się opanować i ukroiłam jeszcze ciepły kawałek - po prostu poezja.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Patrycja

Witam. Czy mozna zastapic adwokat likierem baileys?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Patrycja

Myślę, że tak.

  Załączniki
 
  1. Aggi

Witam.Ja też robilam ta babke-wyszla super jedna kawa z rodzicami i po babce.Tata byl zachwycony-polecam...

  Załączniki
 
  1. Marzena

Robiłam tyle razy tą babkę - ponieważ zostało sporo adwokatu po naszym weselu - i zawsze świetnie się upiekła! Smakuje wyśmienicie! Polecam wszystkim!

  Załączniki
 
  1. Monika

Jak dla mnie fantastyczna. Mama była u mnie na kawie i też była mile zaskoczona. Ciasto miałam w piekarniku ok 55 i wyszło super. Nie wiedziałam tylko czy likier jest mocno wyczuwalny, więc zanim go dodałam zrobiłam 2 małe muffinki dla moich...

Jak dla mnie fantastyczna. Mama była u mnie na kawie i też była mile zaskoczona. Ciasto miałam w piekarniku ok 55 i wyszło super. Nie wiedziałam tylko czy likier jest mocno wyczuwalny, więc zanim go dodałam zrobiłam 2 małe muffinki dla moich dzieci. Potem wlałam advocat. Wszyscy zadowoleni.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Anna

wszystko wg przepisu, babka opadla, po 70 min kompletnie nieupieczona w środku

  Załączniki
 
  1. martyna

Nie polecam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i niestety ciasto opadlo. W smaku za bardzo wyczuwalne jajka. 5 jaj i likier jajeczny to nie za dużo ?

  Załączniki
 
  1. marta

witam, czy zamiast tego jajecznego likru moe dodac likier bananowy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marta

Nie wiem. Możliwe, że tak.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam
Widzę że Pani korzysta z przepisów DR Oetkier. Ja dostałam książkę łatwe ciasta dr. Oetkiera a chciałabym upiec babkę kakaową ciasto ucierane. Tam trzeba dodać 50 g zagęstnika- tylko nie wiem co to jest ten zagęstnik na pewno nie fix. Może...

Witam
Widzę że Pani korzysta z przepisów DR Oetkier. Ja dostałam książkę łatwe ciasta dr. Oetkiera a chciałabym upiec babkę kakaową ciasto ucierane. Tam trzeba dodać 50 g zagęstnika- tylko nie wiem co to jest ten zagęstnik na pewno nie fix. Może Pani też natknęła się w przepisach i wie co to jest. proszę o odpowiedź

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Agnieszko jest napisane sam zagęstnik? Jeśli tak, to ja również nie wiem o co chodzi. Może podane są na początku książki objaśnienia? Wśród produktów dr. Oetkera nie ma specjalnego zagęstnika, poza fixem.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony