Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy
Babka adwokatowa

Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml likieru jajecznego (adwokata)
  • 5 jajek (rozmiar M)

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek likieru jajecznego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
  2. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  4. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Babka adwokatowa Babka adwokatowa Babka adwokatowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 lat temu
    Pyszności dla gości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 2 lat temu
    Witam. Czy mozna zastapic adwokat likierem baileys?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aggi · 2 lat temu
    Witam.Ja też robilam ta babke-wyszla super jedna kawa z rodzicami i po babce.Tata byl zachwycony-polecam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 lat temu
    Robiłam tyle razy tą babkę - ponieważ zostało sporo adwokatu po naszym weselu - i zawsze świetnie się upiekła! Smakuje wyśmienicie! Polecam wszystkim!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Jak dla mnie fantastyczna. Mama była u mnie na kawie i też była mile zaskoczona. Ciasto miałam w piekarniku ok 55 i wyszło super. Nie wiedziałam tylko czy likier jest mocno wyczuwalny, więc zanim go dodałam zrobiłam 2 małe muffinki dla moich dzieci. Potem wlałam advocat. Wszyscy zadowoleni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    wszystko wg przepisu, babka opadla, po 70 min kompletnie nieupieczona w środku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    martyna · 4 lat temu
    Nie polecam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i niestety ciasto opadlo. W smaku za bardzo wyczuwalne jajka. 5 jaj i likier jajeczny to nie za dużo ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 4 lat temu
    witam, czy zamiast tego jajecznego likru moe dodac likier bananowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Witam
    Widzę że Pani korzysta z przepisów DR Oetkier. Ja dostałam książkę łatwe ciasta dr. Oetkiera a chciałabym upiec babkę kakaową ciasto ucierane. Tam trzeba dodać 50 g zagęstnika- tylko nie wiem co to jest ten zagęstnik na pewno nie fix. Może Pani też natknęła się w przepisach i wie co to jest. proszę o odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Agnieszko jest napisane sam zagęstnik? Jeśli tak, to ja również nie wiem o co chodzi. Może podane są na początku książki objaśnienia? Wśród produktów dr. Oetkera nie ma specjalnego zagęstnika, poza fixem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    proste ciateczka · 5 lat temu
    No, no, no! Kto by pomyślał! Ja na pewno nie - likier jajeczny do ciasta Bardzo mi się podoba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Moje pasje · 5 lat temu
    zrobiłam Cudowna jest Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Krzyszkows · 5 lat temu
    Witam. Babka jest właśnie w piekarniku , ale aż się boję jaka wyjdzie bo to moja pierwsza babka w życiu a to ciasto było bardzo rzadkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kristiana · 6 lat temu
    Jest to jedyna babka ,która mi nie smakuje , a piekłam wszystkie z pani stronki.Babka , mimo ,że użyłam dobrej jakości oleju , jest taka olejowa , może tego oleju jest za dużo , natomiast smak advokata jest słabo wyczuwalny , chyba właśnie przytłumiony przez ten olej , mnie babka ładnie wyrosła. Szkoda że w przypadku tej babki nie upiekłam jej z połowy składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Przepyszna. Same zalety: łatwa w przygotowaniu, mało naczyń do mycia, absolutnie pyszna! Jedyna wada tej babki to taka, że szybko zniknęła. Dziękuję za przepis;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Halima · 7 lat temu
    Nie wiem co robie nie tak,ale moja babka nie wychodzi mi tak jak na obrazku.Kupilam adwoccata 14%.moze to jest ta przyczyna,W smaku jest bardzo dobra ale nie taka piekna.Prosze o pomoc.Robilam juz 3 razy roznymi sposobami,babka rosnie i pod koniec pieczenia opada.Prosze o rade,probowalam juz z dodatkiem rumu i adwoccata,tez nie to. :-?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Trudno mi powiedzieć. Mogę dać tylko takie rady: skadniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucieraj porządnie przez 1 minutę mikserem na najwyższych obrotach. Babki nie wyciągaj za szybko z piekarnika. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, żeby różnica temperatur była mniejsza. Ja używałam likieru jajecznego i 14% i 20%. Procent alkoholu nie ma znaczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Cudowna jest ta babka!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    judik1119 · 7 lat temu
    Pyszna musiała być ta babeczka:) Pięknie wygląda:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 7 lat temu
    A ja też robie advokatówke ale z dodatkiem mąki kukurydzianej- jest super wilgotna, też ją polecam. Wszystko co advokatowe jest dla mnie interesujące- no ta piękna barwa... :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 7 lat temu
    uwielbiam takie babki, pysznie wygląda

Polub nas na ...

Początek strony