Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort wielkanocny w kształcie jajka

Przepis na wielkanocny tort, wycięty w kształt jajka. Jest pyszny i nie za słodki. Zrobiony z ciasta czekoladowego, pokrytego masą budyniową z dodatkiem Baileysa. Udekorowany masą budyniową, świątecznie, jako koszyczek z pisankami. Bardzo smaczny. Polecam.

 Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa z Baileys:

  • 100ml likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 18g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 200g słodkiej śmietany 30-36%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku

Masa budyniowa do dekoracji:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (30g)

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  3. Z ciasta obciąć brzegi, tworząc ciasto w kształcie jajka. Odcięte kawałki pokruszyć i odstawić na bok.

02

03

  1. Przygotować masę budyniową z Baileys. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Budyń wymieszać z likierem. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń z likierem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia (Budyń powinien być zimny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Na końcu dodać pokruszone ciasto. Masę budyniową wyłożyć na cieście, tworząc uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

04

  1. Przygotować masę do dekoracji. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Częścią masy obłożyć tort. Wykałaczką można na masie, dla ułatwienia, narysować kontury wybranych wzorów. Tort schłodzić na chwilę w lodówce.

05

  1. Resztę masy zafarbować barwnikami i udekorować tort. Fioletowy kolor na koszyczek otrzymamy, dodając do masy barwnik czerwony i niebieski. Poniżej załączam filmik, jak zrobić koszyczek na torcie.  (Do szprycy użyłam końcówkę w kształcie gwiazdki. Można również użyć końcówki z jednaj strony płaskiej, prostej a z drugiej w kształcie gwiazdki).

Smacznego.

{youtube}D-62x5HF7XQ{/youtube}

Tort wielkanocny w kształcie jajka

Tort wielkanocny w kształcie jajka

Tort wielkanocny w kształcie jajka

Tort wielkanocny w kształcie jajka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (26)

  1. Joanna

Rosi stosuję zawsze tę zasadę:
1 listek żelatyny = 3/4 łyżeczki w proszku
Powinnaś zatem użyć 2 listki ;-)

  Załączniki
 
  1. Klaudia Walkow

Dzien dobra,

do masy budyniowej potrzeba 1,5 lyzeczki zelatyny w proszku.
Ale ja mam zelatyne tylko w listkach. Ile listkow potrzeba?
dziekuje :-)

  Załączniki
 
  1. agnieszka

ops: masa do dekoracji zwazyla mi sie :cry:

  Załączniki
 
  1. Jola

Dziękuje bardzo! Zabieram sie za robote. Bo ja w Stanach,u nas dopiero poludnie Dam znac jak smakowalo. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolu tak, wszystko razem (oprócz czekolady).

  Załączniki
 
  1. Jola

Witam! Mam pytanko. Na ten biszkopt czekoladowy to wszystkie skladniki naraz(oprocz czekolady)wrzucic do miski i ucierac? Nie potrzeba osobno margaryny z cukrem i bialka na piane? Mam nadzieje ze moge razem bo cukier z margaryna nigdy nie chce mi...

Witam! Mam pytanko. Na ten biszkopt czekoladowy to wszystkie skladniki naraz(oprocz czekolady)wrzucic do miski i ucierac? Nie potrzeba osobno margaryny z cukrem i bialka na piane? Mam nadzieje ze moge razem bo cukier z margaryna nigdy nie chce mi sie fajnie utrzec. Dziekuje,pozdrawiam i wesolych swiat!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Tak mam kurkumę . Dziękuję nie pomyślałam o niej . Pozdrawiam i życzę pogodnych , zdrowych , rodzinnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy oraz mokrego Dyngusa.
;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko lekko żółta to wyjdzie sama masa budyniowa, a jeśli chcesz zrobić intensywniejszy kolor to może dodaj kurkumy jak masz. Skórka z pomarańczy i cytryny też możesz dodać, ale będzie ona widoczna tj, masa nie będzie już jednolita.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Dziękuję za info . A jeszcze tak pomyślałam że może żółty - pomarańczowy zrobić dodając przetartą drobno skórkę z pomarańczy ? Czy może lepiej z cytryny ? ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko kakao jak najbardziej, maliny również. Tylko pozostaw je do rozmrożenia i przetrzyj przez sitko, aby nie było pestek. Nie dodawaj ich również za dużo, aby masa nie zrobiła się za rzadka. Ładny, różowy kolor na pewno Ci wyjdzie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony