Tort wielkanocny w kształcie jajka

Wielkanocny tort wycięty w kształt jajka. Tort powstał z ciasta czekoladowego, pokrytego lekką masą budyniową z dodatkiem Baileysa. Udekorowany świątecznie, jak koszyczek z pisankami. Dekoracja zrobiona jest z masy budyniowej. Jest pyszny i nie za słodki. Bardzo smaczny.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80 g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa:

  • 100 ml likieru Baileys lub jajecznego (lub innego podobnego likieru)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 18 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 200 g słodkiej śmietany 30-36%
  • 1½ płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku

Masa budyniowa do dekoracji:

  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękkie masło, mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przełożyć do miski i miksować ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  5. Z ciasta obciąć brzegi, tworząc ciasto w kształcie jajka. Odcięte kawałki pokruszyć i odstawić na bok.

2

3

  1. Przygotować lekką masę budyniową: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Budyń w proszku wymieszać trzepaczką z likierem. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń z likierem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotować, gotować ok. 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca. Do ciepłego budyniu dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia. (Budyń powinien być chłodny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do chłodnego budyniu. Na końcu wmieszać pokruszone ciasto. Masę budyniową wyłożyć na cieście, tworząc uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

4

  1. Przygotować masę budyniową do dekoracji: Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotować, gotować ok. 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  2. Częścią masy (ponad ¼) obłożyć tort. Dla ułatwienia można wykałaczką narysować na masie kontury wybranych wzorów. Tort schłodzić na chwilę w lodówce.

5

  1. Resztę masy zabarwić barwnikami i udekorować tort. Fioletowy kolor na koszyczek otrzymamy, dodając do masy barwnik czerwony i niebieski. Poniżej załączam filmik, jak zrobić koszyczek na torcie. (Użyłam tylki w kształcie niedużej gwiazdki. Można również użyć tylki z jednej strony płaskiej, prostej a z drugiej w kształcie gwiazdki).
  2. Tort wstawić do lodówki, co najmniej do czasu stwardnienia masy.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort wielkanocny w kształcie jajka Tort wielkanocny w kształcie jajka Tort wielkanocny w kształcie jajkaTort wielkanocny w kształcie jajka