Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
44 Komentarzy
Kremówka / Napoleonka

Prezentuję Wam przepis na pyszną kremówkę (napoleonkę). O nazwę tego ciastka sprzeczali się już nie jedni ;-). Pochodzę z Małopolski i dla mnie będzie to zawsze kremówka. Napoleonka natomiast to wysokie ciastko z dużą ilością różowej lub białej pianki w środku.

Koniecznie chciałam upiec kremówkę podobną do tej, którą można kupić (przynajmniej w moich regionach) w cukierniach. Powinna ona być na cieście francuskim, przełożona masą budyniową (raczej gęstym budyniem) i posypana z góry cukrem pudrem. Ciasto jest delikatne, rozwarstwia się wspaniale i ładnie wyrasta. Masy chciałam, aby było dużo. Chcąc uzyskać ilość masy taką, jaka jest w kupnych kremówkach potrzebowałam ugotować budyń aż z 1 litra mleka. Pomimo tego masa trzyma się ładnie i nie wypływa.

Składniki:

Ciasto francuskie:

  • 300 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ½ łyżki octu (ok. 5%)
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 70g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto francuskie: 300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką lub rozwałkować w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Zawiniętą masę maślaną w folię wstawić do lodówki.
  2. W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła.

2

  1. Na środku ciasta położyć schłodzoną masę maślaną z lodówki. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

3

4

  1. Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).

5

  1. Ciasto złożyć na 3 części, jak list. Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.

6

7

  1. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika, obrócić o 90° i ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  3. Drugą połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek. (Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie wyrównać nożem brzegi i nakłuć widelcem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, na złoty kolor, w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. Po kilku minutach pieczenia, ciasto zacznie rosnąć. Należy wtedy otworzyć piekarnik i nakłuć widelcem wybrzuszenia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. (Ułatwi to później krojenie ciasta).

9

  1. Przygotować masę budyniową: Ok. 750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń pozostawić do lekkiego ostygnięcia, mieszając krótko co jakiś czas. Jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. (Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała). Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty.

10

  1. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  2. Całość posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepiej jest kroić ostrym nożem z ząbkami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: trudna
Koszt Koszt: średni
Kremówka / Napoleonka Kremówka / Napoleonka Kremówka / Napoleonka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 10 dni temu
    Witam. Zgubilam sie z punktem 1: co z tym ciastem, ktore jest w lodowce (300 g masla i 100 g mąki)? Bo z instrukcji wynika, ze tylko z drugim ciastem mam pracować...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renona · 6 miesięcy temu
    Wychowałam się przy cukierni dziadków i dla mnie napoleonka to ciasto francuskie z kremem z budyniu,który robi się tak : do gorącego budyniu waniliowego dodaje się ubite na sztywno białka i miesza.Tą masę nakłada się na podpieczony spód i przykrywa surowym ciastem i piecze.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka Lipiec · 8 dni temu
      Jak długo pani piecze
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      aaa · 2 miesięcy temu
      Dokładnie to musi być właściwy przepis gdyż w cukierni świeże napoleonki są jeszcze ciepłe a tu jest mowa o wstawieniu do lodówki celem stępienia masy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Sylwia · 3 miesięcy temu
      Witam bardzo zaciekawiła mnie Pani tym komentarzem.
      Mogła by mi Pani zdradzić ile dokładnie białek dodać do 1 litra budyniu?
      Serdecznie pozdrawiam Cukierniczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Witam,
    Chciałam spytać ile czasu zajmuje zrobienie SAMEGO CIASTA (ZAGNIATANIE, SKŁADANIE I CHŁODZENIE).
    Z góry dziękuję i proszę o szybką odpowiedź z uwagi na to, że chciałabym już zacząć i nie wiem ile czasu mam poświęcić na to ciasto francuskie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam, ciasto wyszło pyszne, tylko martwiło mnie to że masa była za gęsta niż powinna według francuskiego przepisu :/ Ale poradziłam sobie dolewając tylko mleka :P Przepis świetny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam, wyszło super tylko w kremie wyszły mi trochę krupki, no ale zje się bo jest pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mary · 5 lat temu
    Wyśmienite! Zrobiłam wczoraj, tylko ciasto kupiłam gotowe ale wszystko razem palce lizać!! Dodałam tylko więcej mąki ziemniaczanej i pszennej, żeby było gęstsze. POLECAM TEN PRZEPIS
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Naprawdę świetnie, że wrzuciłaś tutaj ten przepis... właśnie takego szukałam, aha i dobrze, że są tu też zdjęcia, bo pomagają...:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 5 lat temu
    Wogole nie zciela mi sie masa! Caly placek plywa! :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Przepis genialny!! Zrobilam , jestem zachwycona wyglada i smakuje bombowo i nic sie nie rozplywa...!!! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 5 lat temu
    Super opis! Zaraz się biorę za pieczenie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    Jeśli krem wychodzi za rzadki można ewentualnie następnym razem zwiększyć ilość mąki. Wedlug przepisu powinien wyjść jednak gęsty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 5 lat temu
    Ciasto wyszlo super, nie spodziewalam sie ze jest takie latwe......tylko masa troche sie rozplywala.... myslalam zeby dodac zelatyny, ale nie wiem czy to dobry pomysl.... moze kto doradzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu, jedynie zmieniłam ilość kremu - zrobiłam podwójną porcję, żeby starczyło na dużą blachę. Po zagotowaniu krem ładnie zgęstniał, nie było grudek. Cisto było w lodówce jakieś 16 godzin i po wyjęciu niestety rozpływa się tak, że nie można go wyjąć z blachy. Czy ma ktoś pomysł, co zrobiłam źle? Krem jest pyszny, jemy go łyżeczką ale nie wygląda to ładnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kandyda · 5 lat temu
    Ja też pochodzę z południa. To jest kremówka:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Zrobiłam Ciasto Francuskiej WYSZŁO mi. Nie spodziewałam się tego żę mi się uda wyszło pyszne :lol:
    Uwielbiam waszą strone z przepisami. Zrobiłam także muffinki /Potworki. 1 ciastko się złamało ale to nic takiego. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łucja · 6 lat temu
    pyszne ciacho nigdy nie robiłam sama ciasta francuskiego ale tak pięknie tu wszystko opisałaś że chyba się skuszę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 6 lat temu
    to jest super!!! już bym zjadła!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grazyna polny · 6 lat temu
    Najepsze wychodza napoleonki z gotowego ciasta franzuskiego ,jest bardzo dobre i zaoszczedzamy sobie dodatkowej pracy ,natomiast krem do nich robie zupelnie prosciej i jest pyszny-
    oto moj przepis
    gotujemy w litrze mleka 4 budynie smietankowe tak aby nie bylo grudek nastepnie odstawiamy do wystygniecia gdy budyn jest zimny dodajemy 1,5 kostki schlodzonego masla i miksujemy na puszysta mase na koncu dodaje ubita kremowke z Fixem 250 ml i lekko wszystko wymieszam gotowym kremem smaruje ciasto przykrywam druga czescia i posypuje cukrem pudrem wymieszanym z pol torebki cukru waniliowego -mala uwaga zamiast ubitej kremowki mozna dodac adwokat 100ml .Zycze wszystkim udanego pieczenia i smacznego

Polub nas na ...

Początek strony