Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
62 Komentarzy

Kremówka / Napoleonka

Prezentuję Wam przepis na pyszną kremówkę (napoleonkę). O nazwę tego ciastka sprzeczali się już nie jedni ;-). Pochodzę z Małopolski i dla mnie będzie to zawsze kremówka. Napoleonka natomiast to wysokie ciastko z dużą ilością różowej lub białej pianki w środku.  
Koniecznie chciałam upiec kremówkę podobną do tej, którą można kupić (przynajmniej w moich regionach) w cukierniach. Powinna ona być na cieście francuskim, przełożona masą budyniową (raczej gęstym budyniem) i posypana z góry cukrem pudrem. Przepis na ciasto francuskie znalazłam tutaj i jestem z niego bardzo zadowolona. Ciasto jest delikatne, rozwarstwia się wspaniale i ładnie wyrasta do góry. Masy chciałam, aby było dużo. Chcąc uzyskać ilość masy taką, jaka jest w kupnych kremówkach potrzebowałam ugotować budyń z 1 litra mleka. Masa jest bardzo smaczna, ale ze względu na ilość, ciasto powinno poleżeć w lodówce co najmniej przez całą noc, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Nie jest za bardzo zbita. Pomimo to trzyma się ładnie i nie wypływa. Ciasto jest na formę o wymiarach ok. 35x 24cm.

Składniki:
Ciasto francuskie:

  • 300g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżki octu (6%)
  • woda (ciepła ok. 100ml)

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 50g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto francuskie. 300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką w kwadrat lub rozwałkować. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki.
  2. W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką w kształt koła. Na środku ciasta położyć schłodzone masło. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

02

03

  1. Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).

04

  1. Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15min.

05

06

  1. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt i ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tą powtarzać jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut.

07

08

  1. Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę, zawiniętą w folię, wstawić do lodówki. 

09

  1. Drugą rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek (większy od rozmiarów formy do pieczenia. Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie przyciąć do rozmiarów formy. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. (Ułatwi to później krojenie ciasta).

010

011

012

  1. Przygotować masę budyniową. 3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. (Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała). Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty. Całość posypać z góry cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12godz.

013

  1. Ciasto najlepiej jest kroić ostrym nożem z ząbkami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 12 sporych kremówek
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: średni

Kremówka / Napoleonka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Witam,
    Chciałam spytać ile czasu zajmuje zrobienie SAMEGO CIASTA (ZAGNIATANIE, SKŁADANIE I CHŁODZENIE).
    Z góry dziękuję i proszę o szybką odpowiedź z uwagi na to, że chciałabym już zacząć i nie wiem ile czasu mam poświęcić na to ciasto francuskie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 2 lat temu
    Właśnie zrobiłam, ciasto wyszło pyszne, tylko martwiło mnie to że masa była za gęsta niż powinna według francuskiego przepisu :/ Ale poradziłam sobie dolewając tylko mleka :P Przepis świetny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam, wyszło super tylko w kremie wyszły mi trochę krupki, no ale zje się bo jest pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mary · 4 lat temu
    Wyśmienite! Zrobiłam wczoraj, tylko ciasto kupiłam gotowe ale wszystko razem palce lizać!! Dodałam tylko więcej mąki ziemniaczanej i pszennej, żeby było gęstsze. POLECAM TEN PRZEPIS
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Naprawdę świetnie, że wrzuciłaś tutaj ten przepis... właśnie takego szukałam, aha i dobrze, że są tu też zdjęcia, bo pomagają...:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 4 lat temu
    Wogole nie zciela mi sie masa! Caly placek plywa! :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Przepis genialny!! Zrobilam , jestem zachwycona wyglada i smakuje bombowo i nic sie nie rozplywa...!!! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Super opis! Zaraz się biorę za pieczenie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    Jeśli krem wychodzi za rzadki można ewentualnie następnym razem zwiększyć ilość mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 5 lat temu
    Ciasto wyszlo super, nie spodziewalam sie ze jest takie latwe......tylko masa troche sie rozplywala.... myslalam zeby dodac zelatyny, ale nie wiem czy to dobry pomysl.... moze kto doradzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu, jedynie zmieniłam ilość kremu - zrobiłam podwójną porcję, żeby starczyło na dużą blachę. Po zagotowaniu krem ładnie zgęstniał, nie było grudek. Cisto było w lodówce jakieś 16 godzin i po wyjęciu niestety rozpływa się tak, że nie można go wyjąć z blachy. Czy ma ktoś pomysł, co zrobiłam źle? Krem jest pyszny, jemy go łyżeczką ale nie wygląda to ładnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kandyda · 5 lat temu
    Ja też pochodzę z południa. To jest kremówka:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Zrobiłam Ciasto Francuskiej WYSZŁO mi nie spodziewałam się tego żę mi się uda wyszło pyszne :lol:

    Uwielbiam waszą strone z przepisami
    Zrobiłam także muffinki /Potworki
    1 ciastko się złamało ale to nic takiego
    Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Magdo[/b] masa budyniowa to własnoręcznie przygotowany budyń z mleka, masła, cukru, jajek i mąki według punktu 8.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 5 lat temu
    ja mam pytanko ta mase budyniowa zmieszac z budyniem to bo nie czaje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łucja · 5 lat temu
    pyszne ciacho nigdy nie robiłam sama ciasta francuskiego ale tak pięknie tu wszystko opisałaś że chyba się skuszę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    to jest super!!! już bym zjadła!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] to nie jest ciasto, to tylko masło z mąką, które należy schłodzić i kolejno ułożyć na cieście, zwinąć w kopertę (według punktu 2) itd.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grazyna polny · 5 lat temu
    Najepsze wychodza napoleonki z gotowego ciasta franzuskiego ,jest bardzo dobre i zaoszczedzamy sobie dodatkowej pracy ,natomiast krem do nich robie zupelnie prosciej i jest pyszny-
    oto moj przepis
    gotujemy w litrze mleka 4 budynie smietankowe tak aby nie bylo grudek nastepnie odstawiamy do wystygniecia gdy budyn jest zimny dodajemy 1,5 kostki schlodzonego masla i miksujemy na puszysta mase na koncu dodaje ubita kremowke z Fixem 250 ml i lekko wszystko wymieszam gotowym kremem smaruje ciasto przykrywam druga czescia i posypuje cukrem pudrem wymieszanym z pol torebki cukru waniliowego -mala uwaga zamiast ubitej kremowki mozna dodac adwokat 100ml .Zycze wszystkim udanego pieczenia i smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    A co z tym ciastem z pkt 1? Bo to które rozwałkowujemy z masłem dzielimy na dwie części czyli mamy 2 placki a co z tym początkowym które mamy przykryć folią?

Polub nas na ...

Początek strony