Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babka piernikowa z serem

Piernik przekładany masą serową, upieczony w formie babki. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, nie za suche, ale też nie bardzo wilgotne. Piernik bardzo dobrze smakuje w połączeniu z serem. Babka udekorowana jest czekoladą i gwiazdkami marcepanowymi, które dodają jej uroku i wzbogacają smak.

Babka jest duża. Pieczona jest w formie z kominkiem o średnicy 28cm.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 300g płynnego miodu
  • 125g masła
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 400g mąki pszennej
  • 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g siekanych migdałów bez skórki
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 50- 100g czekolady gorzkiej
  • trochę masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto piernikowe. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy miodowej wmieszać trzepaczką jajka, kakao i przyprawę korzenną.
  3. Kandyzowaną skórkę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Połączyć z masą miodową, używając trzepaczki.
  4. Przygotować masę serową. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na jasną masę. Dodać stopniowo ser i budyń w proszku.
  5. Formę na babkę z kominkiem (o średnicy 28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć trochę mniej niż połowę ciasta piernikowego. Następnie wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć resztą ciasta i wyłożyć resztę masy serowej. (W formie powinno zostać jeszcze sporo miejsca. Babka mocno rośnie).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Po 1 godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  7. Ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Gdy ostygnie, polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
  9. Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Wykrawać gwiazdki foremką i układać na jeszcze miękkiej czekoladzie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babka piernikowa z serem Babka piernikowa z serem Babka piernikowa z serem

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony