Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babka piernikowa z serem

Piernik przekładany masą serową, upieczony w formie babki. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, nie za suche, ale też nie bardzo wilgotne. Piernik bardzo dobrze smakuje w połączeniu z serem. Babka udekorowana jest czekoladą i gwiazdkami marcepanowymi, które dodają jej uroku i wzbogacają smak.

Babka jest duża. Pieczona jest w formie z kominkiem o średnicy 28cm.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 300g płynnego miodu
  • 125g masła
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 400g mąki pszennej
  • 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g siekanych migdałów bez skórki
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 50- 100g czekolady gorzkiej
  • trochę masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto piernikowe. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy miodowej wmieszać trzepaczką jajka, kakao i przyprawę korzenną.
  3. Kandyzowaną skórkę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Połączyć z masą miodową, używając trzepaczki.
  4. Przygotować masę serową. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na jasną masę. Dodać stopniowo ser i budyń w proszku.
  5. Formę na babkę z kominkiem (o średnicy 28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć trochę mniej niż połowę ciasta piernikowego. Następnie wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć resztą ciasta i wyłożyć resztę masy serowej. (W formie powinno zostać jeszcze sporo miejsca. Babka mocno rośnie).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Po 1 godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  7. Ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Gdy ostygnie, polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
  9. Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Wykrawać gwiazdki foremką i układać na jeszcze miękkiej czekoladzie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babka piernikowa z serem Babka piernikowa z serem Babka piernikowa z serem

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. BASIEŃKA

babeczka wygląda superowo ,jeszcze se serem -to co lubie,a jaka wyjdzie pożyjemy zobaczymy jak sprobuję POZDROWIONKA

  Załączniki
 
  1. myniolinka

rewelacyjna! połączenie smaków pierwsza klasa! oj bardzo chciałabym spróbować chociaż kawałeczek..

  Załączniki
 
  1. tjaryma

Pięknie Ci wyrosła szczególnie biorąc pod uwagę ten ser i miód. No a zdobienie pierwsza klasa.

  Załączniki
 
  1. Jolanta

ale cudna

  Załączniki
 
  1. zauberi

wygląda przepysznie!

  Załączniki
 
  1. Pati

Wspaniała babka! Widzę to po składnikach i po przepięknych łatach

  Załączniki
 
  1. Majana

Cudowna ta babka, a jak z serem to tym bardziej mi się podoba i smakuje

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony