Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy
Babka piernikowa z serem

Piernik przekładany masą serową, upieczony w formie babki. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, nie za suche, ale też nie bardzo wilgotne. Piernik bardzo dobrze smakuje w połączeniu z serem. Babka udekorowana jest czekoladą i gwiazdkami marcepanowymi, które dodają jej uroku i wzbogacają smak. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Babka jest duża. Pieczona jest w formie z kominkiem o średnicy 28cm.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 300g płynnego miodu
  • 125g masła
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 400g mąki pszennej
  • 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g siekanych migdałów bez skórki
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 50- 100g czekolady gorzkiej
  • trochę masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto piernikowe. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy miodowej wmieszać trzepaczką jajka, kakao i przyprawę korzenną.
  3. Kandyzowaną skórkę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Połączyć z masą miodową, używając trzepaczki.
  4. Przygotować masę serową. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na jasną masę. Dodać stopniowo ser i budyń w proszku.
  5. Formę na babkę z kominkiem (o średnicy 28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć trochę mniej niż połowę ciasta piernikowego. Następnie wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć resztą ciasta i wyłożyć resztę masy serowej. (W formie powinno zostać jeszcze sporo miejsca. Babka mocno rośnie).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Po 1 godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  7. Ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Gdy ostygnie, polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
  9. Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Wykrawać gwiazdki foremką i układać na jeszcze miękkiej czekoladzie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babka piernikowa z serem Babka piernikowa z serem Babka piernikowa z serem

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony