Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
64 Komentarzy
Domek z piernika

Domek z piernika to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim i słodkościami. Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła :) Z początku bały się go nawet dotknąć, tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch.

Ciasto jest bardzo smaczne. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Można również bez pośpiechu wyciąć części przed pieczeniem, ale wtedy brzegi ciasta podczas pieczenia się zaokrąglą. Gotowy domek zaczyna mięknąć najczęściej już na następny dzień, a w kolejne dni robi się już całkowicie mięciutki. Polecam upiec go najlepiej kilka dni przed świętami.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

2

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

3

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de.

Domek z piernika Domek z piernika Domek z piernika

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 dni temu
    wlasnie wyjelam ciasto po 12 godz z lodowki, kamien, nie da sie z tym pracowac, jak moge to uratowac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 dni temu
      Wszystko dobrze. Zagniataj cierpliwie, aż zmięknie, albo zostaw na blacie, niech się trochę ociepli i potem zagnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 11 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam i.. wywalilam. Robiłam identycznie jak w przepisie i okazał się strasznie słodki, a przyprawy było tak dużo że nikt nie chciał jeść .. szkoda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krzysiek · 2 lat temu
    zawsze jak robię domki to przed wstawieniem do pieca w miękkim cieście nacinam/ wygniatam kształty okien drzwi dachówki. jeśli robi się okna to trzeba wyciąć dziurki ( tylko większe bo ciasto urośnie i zasklepi) potem kolorowe landrynki rozpuszczam i wlewam w te okienka. boki i dach domków sklejam cukrem rozpuszczonym na patelni. lukier robię z cukru pudru z wodą, wtedy domek nawet po 3 tygodniach jest pyszny. jak w zeszłym roku wsadziłem do domku diodę z baterią to dzieciaki zaglądały przez szyby landrynkowe i mówiły że widzą baby jagę, mikołaja itp. ubaw po pachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Pani Joann czy mogę dodać cukier trzcinowy czy lepiej zwykły kryształ?
    Pozdrawiam;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika85 · 2 lat temu
    Joanno mam taki plan żeby ten domek wykonać z synem w ten weekend, czy myślisz że to dobry pomysł? Jak przechowywac złożony i udekorowany domek do świąt? A może udekorować go dopiero przed świętami ze względu na białko w lukrze? (.domek zapewne zostanie pochłonięty;))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Moniko, może lepiej poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie. Chyba, że go szczelnie zawiniesz np. w worek, żeby nie miał dostępu powietrza. Oby tylko za szybko nie zmiękł. Lukrować możesz od razu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elka · 3 lat temu
    Wow ja spróbuję takie zrobić ale nie wiem czy mi wyjdzie.Ja to nawet bym nie zjadła taki ładny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    W ten sposób można zrobić jeszcze Bożonarodzeniową szopkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Czy mogę użyć cukru muscovada? Właściwie już użyłam. I nie wiem co z tego będzie. Proszę o pomoc, z góry dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 3 lat temu
    czy domek tzn piernik po świętach jest jadalny? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 3 lat temu
    Witam, na te święta mam zamiar zrobić taki domek, tylko znacznie większy, więc mam pytanie, jak wiele ,,na górze'' on uniesie? Chodzi mi o to, czy mogę zrobić np. dwa piętra? Pozdrawiam.
    Ps. Wszystkie Pani przepisy, które do tej pory wypróbowałam były wyśmienite
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 dni temu
      Domek jest dość stabilny. Jeśli chcesz zrobić dwa piętra to dla pewności możesz wzmocnić dolne piętro robiąc np. dodatkową ściankę w środku lub wkładając jakąś podpórkę do środka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 4 lat temu
    Nie mogé dopatrzec sie wymiarów blachy na której mamy rozwalkowac polówke ciasta. Mam 25 na 40.???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 dni temu
      Kingo, nie podałam wymiaru blachy, bo chodzi o tę dużą blachę z piekarnika, a ona ma różne wymiary w zależności od piekarnika. Powinna mieć ok. 30x 40cm. (25 wydaje mi się jakoś mało. Rozłóż szablony na blasze i zobacz, czy się mieszczą).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    hm...pierwszy raz robie z tej strony i pierwszy raz domek z piernika, no i cos nie wychodzi, zrobilam ciasto, 12 godz. w lodowce i powinno byc twarde, a moje nie jest, jest takie samo jak wlozylam przed 12 godzinami, miekkie i strasznie kleiste. Co zrobilam nie tak?? nie mam pojecia i zasatanawiam sie jak robic dalej, bo to ciastoo pod walek to napewno sie nienadaje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Witam, chciałabym zrobić taki domek dla córeczki ale w wersji bezglutenowej. Wydaje mi się, ze mix mąk bg "nie udźwignie"tego przepisu, bo ciasto jest zwykle bardziej klejące i ciężko je rozwalkować. Może ma Pani jakiś wypróbowany sposób? mam zakupioną skrobię pszenną bezglutenową. Orientuje się Pani jakie jest jej przeznaczenie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    drozolka · 4 lat temu
    Ac o zrobić jeśli zamiast do lodówki włożyłam ciasto do zamrażalnika i jest zamrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 4 lat temu
    Mam pytanko-czy można najpierw wyciąć kształty, a potem upiec? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Witam Moja skromna uwaga. Najpierw zrobić formę na domek,później wyciąć elementy domku z ciasta i następnie upiec. Zawsze jest łatwiej i nic się nie pokruszy podczas docinania ciasta przed pieczeniem. Pozdrawiam :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Mam pytanie odnośnie miękkości piernika, ponieważ robiłam taki domek w ubiegłym roku i ledwo doczekał świąt, gdyż piernik zmiękł i trochę sie załamywał, co powinnam zrobić, żeby był twardy?

Polub nas na ...

Początek strony