Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

domek z piernika

Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła :) Z początku bały się go nawet dotknąć, tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto jest bardzo smaczne. Gorąco polecam. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Gotowy domek zaczyna mięknąć już na kolejny dzień, a na jeszcze następny jest już całkowicie mięciutki. Można go więc przygotować tuż przed samymi Świętami.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed Świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g płynnego miodu
  • 250g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100g masła
  • 600g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godz.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

02

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

03

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do szprycy. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Kolejno przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus innymi słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de, "Hexenhäuschen".

domek z piernika

domek z piernika

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (91)

  1. krzysiek

zawsze jak robię domki to przed wstawieniem do pieca w miękkim cieście nacinam/ wygniatam kształty okien drzwi dachówki. jeśli robi się okna to trzeba wyciąć dziurki ( tylko większe bo ciasto urośnie i zasklepi) potem kolorowe landrynki...

zawsze jak robię domki to przed wstawieniem do pieca w miękkim cieście nacinam/ wygniatam kształty okien drzwi dachówki. jeśli robi się okna to trzeba wyciąć dziurki ( tylko większe bo ciasto urośnie i zasklepi) potem kolorowe landrynki rozpuszczam i wlewam w te okienka. boki i dach domków sklejam cukrem rozpuszczonym na patelni. lukier robię z cukru pudru z wodą, wtedy domek nawet po 3 tygodniach jest pyszny. jak w zeszłym roku wsadziłem do domku diodę z baterią to dzieciaki zaglądały przez szyby landrynkowe i mówiły że widzą baby jagę, mikołaja itp. ubaw po pachy.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Magda

Pani Joann czy mogę dodać cukier trzcinowy czy lepiej zwykły kryształ?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Tak, jak najbardziej.

  Załączniki
 
  1. Monika85

Joanno mam taki plan żeby ten domek wykonać z synem w ten weekend, czy myślisz że to dobry pomysł? Jak przechowywac złożony i udekorowany domek do świąt? A może udekorować go dopiero przed świętami ze względu na białko w lukrze? (.domek zapewne...

Joanno mam taki plan żeby ten domek wykonać z synem w ten weekend, czy myślisz że to dobry pomysł? Jak przechowywac złożony i udekorowany domek do świąt? A może udekorować go dopiero przed świętami ze względu na białko w lukrze? (.domek zapewne zostanie pochłonięty)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika85

Moniko, może lepiej poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie. Chyba, że go szczelnie zawiniesz np. w worek, żeby nie miał dostępu powietrza. Oby tylko za szybko nie zmiękł. Lukrować możesz od razu.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. elka

Wow ja spróbuję takie zrobić ale nie wiem czy mi wyjdzie.Ja to nawet bym nie zjadła taki ładny.

  Załączniki
 
  1. Gosia

W ten sposób można zrobić jeszcze Bożonarodzeniową szopkę

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo możesz.

  Załączniki
 
  1. Magda

Czy mogę użyć cukru muscovada? Właściwie już użyłam. I nie wiem co z tego będzie. Proszę o pomoc, z góry dziękuję :-)

  Załączniki
 
  1. Maria

czy domek tzn piernik po świętach jest jadalny? :-)

  Załączniki
 
  1. Jola

Dzięki za odpowiedz. Już nie mogę doczekać się pieczenia

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolu domek jest dość stabilny. Jeśli chcesz zrobić dwa piętra to dla pewności możesz wzmocnić dolne piętro robiąc np. dodatkową ściankę w środku lub wkładając jakąś podpórkę do środka.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony