Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort egipski 

Wspaniały tort. Jeden z moich ulubionych. Wszystko w tym torcie mi pasuje. Nie zmieniłabym nic. Jest idealny. Pyszne krążki orzechowe przełożone są masą budyniową i bitą śmietaną z podpieczonymi orzechami i karmelem. Wygląda ładnie. Jest mięciutki tak, że rozpływa się w ustach. Chrupiący jest tylko karmel, który na 3 dzień mięknie w masie i już nie jest chrupiący, ale smak tortu w dalszym ciągu jest idealny. Gorąco polecam.

 Składniki:
Ciasto (składniki na 3 krążki):

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 120g zmielonych orzechów laskowych

Masa budyniowa:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 340ml mleka
  • 170g miękkiego masła

Masa z bitej śmietany:

  • 340g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g + 2 łyżki cukru
  • 120g orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • Płatki migdałowe do udekorowania boków tortu

Sposób przygotowania:

  1. 2 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu dodać powoli ½ łyżki mąki i 40g orzechów i delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170°C.
  3. W ten sposób upiec jeszcze dwa krążki.
  4. Przygotować masę budyniową. W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Całość zagotować i na małym ogniu gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. (Można garnek przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  5. Przygotować masę z bitej śmietany. Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy ostudzić. Ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać na małe kawałki. 200g cukru rozpuścić na patelni i poczekać, aż powstanie karmel. Kolejno wylać karmel szybko na papier do pieczenia i go rozsmarować (karmel zasycha szybko). Gdy stwardnieje, połamać go na małe kawałki. (Najłatwiej zrobić to wałkiem. Należy uważać, aby nie rozdrobnić karmelu na proszek). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu. (Można odłożyć trochę karmelu do dekoracji tortu).
Kawałki karmelu:

02

  1. Na paterze ułożyć pierwszy krążek. Troszkę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu. Krążek posmarować 1/3 masy budyniowej. Na niej rozsmarować 1/3 masy z bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę masy z bitej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem i ponownie rozsmarować pozostałą masę budyniową i na górę wyłożyć masę z bitej śmietany. Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać płatkami migdałowymi. Górę tortu udekorować odłożonymi kawałkami karmelu.
  2. Ciasto wstawić do lodówki.

Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

tort egipski

tort egipski

tort egipski

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (72)

  1. Iwona

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie orzechów - czy zamiast laskowych mogą być włoskie? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwona

Tak, możesz użyć włoskich.

  Załączniki
 
  1. Ula

Czy ten tort mógłby zostać pokryty lukrem plastycznym? Czy może lepiej nie ryzykować ze względu na śmietanę, która podobno lukier może rozpuścić? Jeśli nie można to bardzo proszę o podpowiedź jaką masę mogłabym wykorzystać. Zaznaczę tylko, że ma...

Czy ten tort mógłby zostać pokryty lukrem plastycznym? Czy może lepiej nie ryzykować ze względu na śmietanę, która podobno lukier może rozpuścić? Jeśli nie można to bardzo proszę o podpowiedź jaką masę mogłabym wykorzystać. Zaznaczę tylko, że ma to być tort urodzinowy dla dziecka, jednakże chciałabym żeby nie był banalnym "budyniem" z biszkoptem...
Pozdrawiam serdecznie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ula

Racja, lepiej nie ryzykować. Pomiń śmietanę z wierzchu i wtedy możesz obłożyć tort masą cukrową. Tort nie będzie banalny. To nie biszkopt tylko blaty bezowe, a bita śmietana z karmelem i orzechami jest pyszna.

  Załączniki
 
  1. Krzysiek

Jeśli jest 5,5Łyżek mąki do budyniu to czy to są płaskie łyżki czy kopiaste, bo budyń wyszedł mi za rzadki, próbowałem ratować sytuację rozmieszałem jeszcze mąki w mleko i dolałem ale niewiele zgęstniał myślałem że jak wystygnie zgęstnieje.Tort...

Jeśli jest 5,5Łyżek mąki do budyniu to czy to są płaskie łyżki czy kopiaste, bo budyń wyszedł mi za rzadki, próbowałem ratować sytuację rozmieszałem jeszcze mąki w mleko i dolałem ale niewiele zgęstniał myślałem że jak wystygnie zgęstnieje.Tort mi się rozjechał

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Lauro blaty mają wyjść miękkie. Wszystko dobrze, rób dalej

  Załączniki
 
  1. Laura

Witam, mam pytanie odnośnie blatów. A dokładniej czy jeśli nie są chrupkie jak beza tylko miękkie będą dobre? Jeśli nie to mam piec jeszcze raz?

  Załączniki
 
  1. Gosia

Tort jest wspaniały! Zrobiłam go dla mamy... Jest po prostu fenomenalny

  Załączniki
 
  1. Janisia

Zdecydowanie na podium mojej ulubionej trójki tortowej! Jest PRZEPYSZNY!!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Iwono nie polecam. Śmietana może go rozpuścić.

  Załączniki
 
  1. Iwona

Witam,czy na wierzch na śmietanę można dać lukier królewski? ;-) Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anna Mario używam zwykłych łyżek i łyżeczek.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony