Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort egipski

Wspaniały tort. Jeden z moich ulubionych. Składa się z orzechowych blatów przełożonych masą budyniową i bitą śmietaną z podpieczonymi orzechami i karmelem. Jest mięciutki tak, że rozpływa się w ustach. Chrupiący jest tylko karmel, który na 3 dzień mięknie w masie i już nie jest chrupiący, ale smak tortu w dalszym ciągu jest idealny.

Składniki:

Ciasto (składniki na 3 blaty):

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych

Masa budyniowa:

  • 10 żółtek
  • 10 płaskich łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 340 ml mleka
  • 170g masła

Bita śmietana:

  • 340 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 120 g orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe lub posiekane migdały bez skórki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować blaty orzechowe. 2 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką ½ łyżki mąki i 40 g orzechów.
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170°C, aż ciasto się przyrumieni.
  3. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem na gładką masę. Całość zagotować i na małej mocy palnika gotować, mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  5. Przygotować warstwę z bitej śmietany. Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać na małe kawałki.
  6. 200 g cukru wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, wylać go szybko na papier do pieczenia i rozsmarować. (Karmel zastyga szybko). Gdy stwardnieje, połamać na małe kawałki. (Najłatwiej zrobić to wałkiem. Należy uważać, aby nie rozdrobnić karmelu na proszek).

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu, odkładając trochę karmelu do dekoracji.
  2. Na paterze ułożyć pierwszy blat orzechowy. Trochę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu. Blat posmarować 1/3 masy budyniowej. Na nią wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem. Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem i rozłożyć pozostałą masę budyniową i na górę wyłożyć resztę bitej śmietany. Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać podprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi (lub posiekanymi migdałami). Wierzch tortu udekorować odłożonymi kawałkami karmelu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Tort egipski Tort egipski Tort egipski

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (61)

  1. Iwona

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie orzechów - czy zamiast laskowych mogą być włoskie? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwona

Tak, możesz użyć włoskich.

  Załączniki
 
  1. Ula

Czy ten tort mógłby zostać pokryty lukrem plastycznym? Czy może lepiej nie ryzykować ze względu na śmietanę, która podobno lukier może rozpuścić? Jeśli nie można to bardzo proszę o podpowiedź jaką masę mogłabym wykorzystać. Zaznaczę tylko, że ma...

Czy ten tort mógłby zostać pokryty lukrem plastycznym? Czy może lepiej nie ryzykować ze względu na śmietanę, która podobno lukier może rozpuścić? Jeśli nie można to bardzo proszę o podpowiedź jaką masę mogłabym wykorzystać. Zaznaczę tylko, że ma to być tort urodzinowy dla dziecka, jednakże chciałabym żeby nie był banalnym "budyniem" z biszkoptem...
Pozdrawiam serdecznie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ula

Racja, lepiej nie ryzykować. Pomiń śmietanę z wierzchu i wtedy możesz obłożyć tort masą cukrową. Tort nie będzie banalny. To nie biszkopt tylko blaty bezowe, a bita śmietana z karmelem i orzechami jest pyszna.

  Załączniki
 
  1. Laura

Witam, mam pytanie odnośnie blatów. A dokładniej czy jeśli nie są chrupkie jak beza tylko miękkie będą dobre? Jeśli nie to mam piec jeszcze raz?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Laura

Lauro, blaty mają wyjść miękkie. Wszystko dobrze, rób dalej

  Załączniki
 
  1. Gosia

Tort jest wspaniały! Zrobiłam go dla mamy... Jest po prostu fenomenalny

  Załączniki
 
  1. Janisia

Zdecydowanie na podium mojej ulubionej trójki tortowej! Jest PRZEPYSZNY!!

  Załączniki
 
  1. Anna Maria

Zawsze mam z tym problem, czy lyzki odmierzac zwykla lyzka i takie czubate porcje czy miarka i wtedy to bedzie np 5,5 plaskich miarek? Moze smieszne ale nie chcialabym zepsuc tego kremu.

  Załączniki
 
  1. patrycja

Czy można oblozyc ten tort masa marcepanowa,po wcześniejszym wysmarowaniu masa budyniowa?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    patrycja

Tak, można.

  Załączniki
 
  1. Marcela

Witam! Bardzo się cieszę że trafiłam na Pani stronę. Wszystkie przepisy które przerobiłam wyszły wspaniale! Dziękuję za poświęcony czas i serce. Co do tego tortu mam pytanie gdyż nigdy nie robiłam tego typu ciasta. Zatem czy każdy blat trzeba...

Witam! Bardzo się cieszę że trafiłam na Pani stronę. Wszystkie przepisy które przerobiłam wyszły wspaniale! Dziękuję za poświęcony czas i serce. Co do tego tortu mam pytanie gdyż nigdy nie robiłam tego typu ciasta. Zatem czy każdy blat trzeba zrobić osobno? Czy nie można zrobić za jednym razem i potem podzielić na trzy części lub upiec i przekroić na dwa razy? Pozdrawiam serdecznie i proszę o szybką odpowiedź.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marcela

Należy przygotować za każdym razem świeże ciasto, bo inaczej piana opadnie. Chyba, że masz 3 formy i zmieszczą się naraz w piekarniku. Wtedy możesz upiec trzy blaty jednocześnie, piekąc z termoobiegiem.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 tydzień temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joasia

Czy piekarnik przed włożeniem blatów powinien być już nagrzany do 170*C czy możne być lekko ciepły?
Dziękuję za wskazówkę

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Joasia

Powinien być nagrzany do temperatury 170st.

  Załączniki
 
  1. Graża

Tort wyszedł rewelacyjny! Blaty i karmel, mimo obaw nie sprawiły mi problemu, natomiast budyń tak (myślałam, że się nie zagęści), natomiast po dodaniu masła, koniaku i schłodzeniu by wyśmienity.Dziękuje i pozdrawiam GK

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony