Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Jabłecznik podwójnie przekładany

Pyszny, wilgotny jabłecznik. Cieniutkie placki kruche przełożone są jabłkami. Przez pierwszy dzień ciasto jest chrupiące, a w kolejne jabłecznik robi się mięciutki i wraz z jabłkami rozpływa się w ustach.

 Składniki:
Ciasto kruche:

  • 600g mąki pszennej
  • 250g masła lub margaryny
  • 140g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • ok. 2 kg jabłek
  • 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
  • cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, 1 do paru łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło (lub margarynę), cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm. Najlepiej jeśli macie formę z odpinanym dnem, wtedy dobrze jest wyłożyć ją papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gotowe, łatwo będzie je pokroić i wyciągnąć z formy). Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia.
  4. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  5. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. (Uwaga: Jeśli jabłka puszczą dużo soku, dobrze jest go odlać). Jabłka podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek dodać galaretkę (w proszku) i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
  6. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po paru godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).
  7. Ciasto posypać cukrem pudrem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Jabłecznik podwójnie przekładany

Jabłecznik podwójnie przekładany

Świętujemy dzisiaj "Dzień Jabłka".

 

sezonnajabka

 

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (55)

  1. Ewa

Ciasto przepyszne. Koleżanka częstowała nimw pracy. Moje chyba nie będzie takie wspaniałe. Nie można było ciasta zagnieść. Ciągle się kruszyło i było twarde. Może należałoby dodać śmietany ? Ja zwiekszyłam ilość żółtek do 4 szt. Ciasto musiałam...

Ciasto przepyszne. Koleżanka częstowała nimw pracy. Moje chyba nie będzie takie wspaniałe. Nie można było ciasta zagnieść. Ciągle się kruszyło i było twarde. Może należałoby dodać śmietany ? Ja zwiekszyłam ilość żółtek do 4 szt. Ciasto musiałam ścierać na tarce, dla tego placki nie są tak gładkie. Ciasto pyszne, ale inny wygląd. Może jakieś porady mogłabym uzyskać, by wyszło takie jak na fotce.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Ewa

Ciasto powinno wyjść jednolite, ale wymaga cierpliwości w zagniataniu. W końcu się wszystko połączy. Pisałam o tym poniżej w komentarzach.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. PAULINA

ciasto PYSZNE !!! z dnia na dzień jeszcze lepsze !!!

  Załączniki
 
  1. Kasia

Dzisiaj robię tę szarlotkę drugi raz. Trzy dni temu robiłam pierwszy. Na drugi dzień jest pyszna, ale na trzeci obłędna. Najgorsze wylepianie blachy, reszta leci To moja szarlotka numer 1

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Niejednokrotnie robilam te szarlotke. Wychodzi przepyszna, goscie sie nia zachwycaja Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gabrysiu według mnie to nie wina margaryny. Ona może być nawet prosto z lodówki. Są różne ciasta kruche. Mogą być o konsystencji klejącej, albo bardziej suchej. Czasami zagniata się ciasto i już ręka boli (polecam używać robota kuchennego z...

Gabrysiu według mnie to nie wina margaryny. Ona może być nawet prosto z lodówki. Są różne ciasta kruche. Mogą być o konsystencji klejącej, albo bardziej suchej. Czasami zagniata się ciasto i już ręka boli (polecam używać robota kuchennego z hakiem, aby tego uniknąć), a ciasto długo przypomina kruszonkę, ale w końcu się połączy po dłuższym i cierpliwym zagniataniu. Tutaj jest właśnie ten drugi przypadek.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gabrysia

Wlasnie zabralam sie za robienie tego wspanialego ciacha i niby wszystko jest ok tylko mialam problem z ciastem, skladniki dalam takie jak w przepisie a mimo to ciasto nie chcialo sie skleic jednolicie ;/ czy moze byc to wina margaryny? co...

Wlasnie zabralam sie za robienie tego wspanialego ciacha i niby wszystko jest ok tylko mialam problem z ciastem, skladniki dalam takie jak w przepisie a mimo to ciasto nie chcialo sie skleic jednolicie ;/ czy moze byc to wina margaryny? co prawda margarne wyciagnelam gdzies 10-15 min i nie odtajala zbytnio ;/ prosze o odpowiedz, bo strasznir mnie to meczy ;c

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Izabela

Cześć! mam 15 lat i zrobiłam to ciasto :O wyszło świetnie poprostu PYCHA!!! Świetna strona i jej użytkownicy !

  Załączniki
 
  1. Joanna

m spody mogą być chłodne, a przekładamy je gorącą masą jabłkową.

  Załączniki
 
  1. m

jeśli dobrze zrozumiałam -jakbłka przekłada sie na upieczone spody gorące??

  Załączniki
 
  1. KATARZYNA

Świetne, w pierwszy dzień jak jest jeszcze takie kruche to przypomina smak kruchych ciasteczek, które gdzieś z dzieciństwa mam w głowie. Ciekawe co będzie na drugi dzień... )

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony