Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
36 Komentarzy
Jabłecznik podwójnie przekładany

Pyszny, wilgotny jabłecznik na kruchym cieście. Cieniutkie placki kruche przełożone są jabłkami. Przez pierwszy dzień ciasto jest chrupiące, a w kolejne jabłecznik robi się mięciutki i wraz z jabłkami rozpływa się w ustach. Najlepszy jest na trzeci dzień.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • ok. 2 kg jabłek
  • 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
  • cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, ok. 1- 2 łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę, masło (lub margarynę) pokrojone na kawałki, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. (Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta. Ciasto trzeba cienko wykleić i jeszcze jest do tego dość twarde. Najlepsza jest forma z odpinanym dnem. Wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz).
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia.
  4. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  5. Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Jabłka podsmażyć z 1 łyżką cukru przez ok. 10- 15 minut. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. Ewentualnie dodać więcej cukru do smaku.
  6. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę podsmażonych, gorących jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po kilku godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).
  7. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Jabłecznik podwójnie przekładany Jabłecznik podwójnie przekładany Jabłecznik podwójnie przekładany

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 10 dni temu
    Przepyszny jabłecznik. I rzeczywiscie na trzeci dzien najlepszy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 7 miesięcy temu
    Proszę powiedz mi czy galaretka truskawkowa będzie pasowała czy lepiej pominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    Ciasto przepyszne. Koleżanka częstowała nimw pracy. Moje chyba nie będzie takie wspaniałe. Nie można było ciasta zagnieść. Ciągle się kruszyło i było twarde. Może należałoby dodać śmietany ? Ja zwiekszyłam ilość żółtek do 4 szt. Ciasto musiałam ścierać na tarce, dla tego placki nie są tak gładkie. Ciasto pyszne, ale inny wygląd. Może jakieś porady mogłabym uzyskać, by wyszło takie jak na fotce.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tymoteusz · 5 miesięcy temu
      Hej do ciast kruchych musisz mieć ciepłe ręce. One powodują delikatne roztapianie się masła/margaryny. Co dalej za tym idzie połączenie się składników do tego trochę siły i czasu i będzie dobrze
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ciasto powinno wyjść jednolite, ale wymaga cierpliwości w zagniataniu. W końcu się wszystko połączy. Będzie jednak dość twarde, ale takie ma być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    PAULINA · 4 lat temu
    ciasto PYSZNE !!! z dnia na dzień jeszcze lepsze !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Dzisiaj robię tę szarlotkę drugi raz. Trzy dni temu robiłam pierwszy. Na drugi dzień jest pyszna, ale na trzeci obłędna. Najgorsze wylepianie blachy, reszta leci:D To moja szarlotka numer 1
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Niejednokrotnie robilam te szarlotke. Wychodzi przepyszna, goscie sie nia zachwycaja Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 4 lat temu
    Wlasnie zabralam sie za robienie tego wspanialego ciacha i niby wszystko jest ok tylko mialam problem z ciastem, skladniki dalam takie jak w przepisie a mimo to ciasto nie chcialo sie skleic jednolicie ;/ czy moze byc to wina margaryny? co prawda margarne wyciagnelam gdzies 10-15 min i nie odtajala zbytnio ;/ prosze o odpowiedz, bo strasznir mnie to meczy ;c
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      To nie wina margaryny. Ona ma być prosto z lodówki. Są różne ciasta kruche. Mogą być o konsystencji klejącej, albo bardziej suchej. Czasami zagniata się ciasto i już ręka boli (polecam używać robota kuchennego z hakiem, aby tego uniknąć), a ciasto długo przypomina kruszonkę, ale w końcu się połączy po dłuższym i cierpliwym zagniataniu. Tutaj jest właśnie ten drugi przypadek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 5 lat temu
    Cześć! mam 15 lat i zrobiłam to ciasto :O wyszło świetnie poprostu PYCHA!!! Świetna strona i jej użytkownicy !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    m · 5 lat temu
    jeśli dobrze zrozumiałam -jakbłka przekłada sie na upieczone spody gorące??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KATARZYNA · 5 lat temu
    Świetne, w pierwszy dzień jak jest jeszcze takie kruche to przypomina smak kruchych ciasteczek, które gdzieś z dzieciństwa mam w głowie. Ciekawe co będzie na drugi dzień... :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniela · 5 lat temu
    Witam,
    Ja też się skusiłam na to ciacho i wczoraj je upiekłam. Dziś natomiast delektuję się nim. Mi wyszło nieco wyższe, choć niewiele. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to w moim wierzchni placek wyszedł troszkę za twardy, ale generalnie to i tak pycha:) Nawet teściowej zaniosłam:):) Następnym razem na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsze, bo będę wiedziała na co zwrócić szczególną uwagę:) Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    m · 6 lat temu
    czy mozna użyć jabłek duszonych ze słoika??:) bez dodawania galaretki będzie dobre???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    estera janiszewska · 6 lat temu
    najlepszy jabłecznik,jaki jadłam,goście też byli zachwyceni.ja odwracam blachę do góry dnem,na to kładę papier do pieczenia,posypuję lekko mąką i tak piekę placki,łatwo się zsuwają po upieczeniu i się tak łatwo nie łamią.polecam ciacho.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patricia · 6 lat temu
    Pomimo tego że dwa blaty przełamały mi się na pół a trzeci upadł mi na stół i rozsypał się w kawałki a ja musiałam układać go niczym puzzle, ciasto wyszło PRZEPYSZNE !!!!!
    W niektórych miejscach były niewyraźne paseczki nadzienia(w związku z połamaniami blatów) ale przy końcu ciasto wyglądało identycznie jak u pani (no u mnie wyszło ciut wyższe;)
    Do ciasta dodałam jeszcze 2 małe opakowania cukru cynamonowego a więc smak był powalający...
    Już jutro robię je kolejny raz, tym razem uparłam się że będzie bez żadnych pęknięć Moim zdaniem ciasto te należy do tych które pomimo nie powodzeń i tak smakuje świetnie ! Bardzo POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Czy do tego ciasta mogę użyć mąki Krupczatki? proszę o odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadzia · 6 lat temu
    ten przepis jest świetny! moja babcia piecze to ciastko bardzo często. Jak dla mnie to najlepszy jabłecznik na świecie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agunia · 6 lat temu
    Witam, wlaśnie zrobiam ten jablecznik tyle ze użyam 1,5 skadników żeby upiec spody na calej blaszce(mam namyśli póleczkę w piekarniku)Pomyślaam,że z tej plytkiej pólki latwiej bedzie wyciągnąć ciasto. Po upieczeniu pierwszego spodu, przecieam jeszcze cieple ciasto na pól i z latwością wyciągneam 2 części. Szybciutko umylam póleczkę i polożyam drugą warstwę. Tym sposobem otrzymaam 4 warstwy. Nie zrobiam 4 warstwowego ciasta tylko dwa dwuwarstwowe i wyszly naprawdę wysokie. Porada, rozwakowam ciasto, przelożyam na blaszkę i przycieam równiutki prostokąt na calą wielkość pólki.
    Jabka nakladalam chlodne( masa byla wtedy zwarta i plastyczna), ponieważ nie mialam formy ktora trzymala by wszystko. Wykonywaam warstwy jak przy robieniu tortu.
    Wszystko wyszlo równiutkie,ladne i co najważniejsze przepyszne dzięki waścicielce przepisu
    Polecam i smacznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 6 lat temu
    Już wielokrotnie piekłam ciasta z Pani przepisów i wszystkie wychodziły rewelacyjnie. To jest pierwszy przepis na którym się zawiodłam. Problem pojawił się już na samym początku, nie mogłam zagnieść ciasta na jednolitą masę więc zmuszona byłam dodać pozostałe dwa białka. nie wiem czy to przez to ciasto mimo tego że leżało całą noc w lodówce nie zmiękło, jest bardzo twarde, ciężko się kroi chociaż w smaku jest smaczne.
    Proszę o radę co mogłam zrobić źle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika8507 · 6 lat temu
    Mi też ciasto troszke popękało ale w niczym to nie przeszkadzało zamaskowałam to cukrem pudrem. Za to smak zrekompensowal wszystko naprawde polecam bo jest rewelacyjny u nas zniknął jeszcze na ciepło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 6 lat temu
    witam wlasnie zrobilam ten jablecznik ale kazdy z 3 plackow popekal mi.. jakos dalam rade poskladac to i wlasnie czekam na rezultat w lodowce. moze ktos moze mi powiedziec dlaczego te ciasto mi popekalo?

Polub nas na ...

Początek strony