Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
54 Komentarzy

Jabłecznik podwójnie przekładany

Pyszny, wilgotny jabłecznik. Cieniutkie placki kruche przełożone są jabłkami. Przez pierwszy dzień ciasto jest chrupiące, a w kolejne jabłecznik robi się mięciutki i wraz z jabłkami rozpływa się w ustach.

 Składniki:
Ciasto kruche:

  • 600g mąki pszennej
  • 250g masła lub margaryny
  • 140g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • ok. 2 kg jabłek
  • 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
  • cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, 1 do paru łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło (lub margarynę), cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm. Najlepiej jeśli macie formę z odpinanym dnem, wtedy dobrze jest wyłożyć ją papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gotowe, łatwo będzie je pokroić i wyciągnąć z formy). Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia.
  4. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  5. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. (Uwaga: Jeśli jabłka puszczą dużo soku, dobrze jest go odlać). Jabłka podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek dodać galaretkę (w proszku) i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
  6. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po paru godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).
  7. Ciasto posypać cukrem pudrem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Jabłecznik podwójnie przekładany

Jabłecznik podwójnie przekładany

Świętujemy dzisiaj "Dzień Jabłka".

 

sezonnajabka

 

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Ciasto przepyszne. Koleżanka częstowała nimw pracy. Moje chyba nie będzie takie wspaniałe. Nie można było ciasta zagnieść. Ciągle się kruszyło i było twarde. Może należałoby dodać śmietany ? Ja zwiekszyłam ilość żółtek do 4 szt. Ciasto musiałam ścierać na tarce, dla tego placki nie są tak gładkie. Ciasto pyszne, ale inny wygląd. Może jakieś porady mogłabym uzyskać, by wyszło takie jak na fotce.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ciasto powinno wyjść jednolite, ale wymaga cierpliwości w zagniataniu. W końcu się wszystko połączy. Pisałam o tym poniżej w komentarzach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    PAULINA · 3 lat temu
    ciasto PYSZNE !!! z dnia na dzień jeszcze lepsze !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Dzisiaj robię tę szarlotkę drugi raz. Trzy dni temu robiłam pierwszy. Na drugi dzień jest pyszna, ale na trzeci obłędna. Najgorsze wylepianie blachy, reszta leci:D To moja szarlotka numer 1
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Niejednokrotnie robilam te szarlotke. Wychodzi przepyszna, goscie sie nia zachwycaja Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Gabrysiu[/b] według mnie to nie wina margaryny. Ona może być nawet prosto z lodówki. Są różne ciasta kruche. Mogą być o konsystencji klejącej, albo bardziej suchej. Czasami zagniata się ciasto i już ręka boli (polecam używać robota kuchennego z hakiem, aby tego uniknąć), a ciasto długo przypomina kruszonkę, ale w końcu się połączy po dłuższym i cierpliwym zagniataniu. Tutaj jest właśnie ten drugi przypadek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 3 lat temu
    Wlasnie zabralam sie za robienie tego wspanialego ciacha i niby wszystko jest ok tylko mialam problem z ciastem, skladniki dalam takie jak w przepisie a mimo to ciasto nie chcialo sie skleic jednolicie ;/ czy moze byc to wina margaryny? co prawda margarne wyciagnelam gdzies 10-15 min i nie odtajala zbytnio ;/ prosze o odpowiedz, bo strasznir mnie to meczy ;c
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 4 lat temu
    Cześć! mam 15 lat i zrobiłam to ciasto :O wyszło świetnie poprostu PYCHA!!! Świetna strona i jej użytkownicy !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]m[/b] spody mogą być chłodne, a przekładamy je gorącą masą jabłkową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    m · 4 lat temu
    jeśli dobrze zrozumiałam -jakbłka przekłada sie na upieczone spody gorące??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KATARZYNA · 4 lat temu
    Świetne, w pierwszy dzień jak jest jeszcze takie kruche to przypomina smak kruchych ciasteczek, które gdzieś z dzieciństwa mam w głowie. Ciekawe co będzie na drugi dzień... :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Paulo[/b] tak, w proszku. (Takie pytanie pojawiło się niedawno. Proszę czytać wcześniejsze komentarze).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 4 lat temu
    A ta galaretka, którą dodajemy do jabłek nie ma być rozrobiona tylko w proszku wsypać tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Miko[/b] tak, tylko musisz je mocno podgrzać i dodać galaretkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mika · 4 lat temu
    zamiast jabłek może być mus jabłkowy tzn prażone jabłka ze słoika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniela · 4 lat temu
    Witam,
    Ja też się skusiłam na to ciacho i wczoraj je upiekłam. Dziś natomiast delektuję się nim. Mi wyszło nieco wyższe, choć niewiele. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to w moim wierzchni placek wyszedł troszkę za twardy, ale generalnie to i tak pycha:) Nawet teściowej zaniosłam:):) Następnym razem na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsze, bo będę wiedziała na co zwrócić szczególną uwagę:) Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Iwono[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    witam jeżeli chodzi o dodanie tej galaretki do jabłek, to ona ma być w proszku tak???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]m[/b] możesz spokojnie rozwałkować. Ja osobiście zawsze wyklejam. Tak mi najłatwiej :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    m · 4 lat temu
    jeszcze Panią podpytam- w przepisie mowa jest o wyklejeniu foremki ciastem.. czyli nawet nie ma co próbować wałkować.. bo bedzie trudno??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]m[/b] mogą być gotowe jabłka ze słoika, ale należy je mocno podgrzać i dodać galaretkę.

Polub nas na ...

Początek strony