Lubisz ten przepis? Udostępnij na
48 Komentarzy

Ciasto to nazwałam "Ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.
Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 125g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 100g cukru
- 250ml mleka
- 420g mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
- 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
- ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
- Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
- Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
- Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.



Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane