Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "Ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
  • ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
  3. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (50)

  1. Marta

Ciasto rewelacja, wilgotne ☺️ i wyrosło piękne..ja przełożyłam powidłami z śliwki węgierki i osłodzonego serka mascarpone... pychaaaa palce lizać, będę piec nie tylko w święta. Przepis trafia do zeszytu dziękuję

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. maga

Witam, czy można zamiast dżemu dodać powidła śliwkowe? Czy będą zbyt mało wilgotne?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    maga

Myślę, że te sklepowe można dodać. Nie są tak gęste jak domowe.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Czy taki piernik się uda na blachę 25x25?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Tak. Wyjdzie ok. połowy niższy. Czas pieczenia będzie pewnie krótszy. Proszę piec do suchego patyczka.

  Załączniki
 
  1. madeleine94

ciasto wyszło idealne jak z obrazka polecam pani stronę wszystkim koleżankom

  Załączniki
 
  1. Joanna

Beciu tak :-)

  Załączniki
 
  1. Beata G

Mozna dodac przyprawy do piernika z twojego przepisu?

  Załączniki
 
  1. Kalls

Zrobiłam, samo ciasto smaczne i faktycznie wilgotne, ale tej przyprawy do piernika w przepisie zdecydowanie za dużo. Może to zależy od producenta, nie wiem, ale strasznie "mocne" to ciasto wychodzi. Następnym razem dam max 2 łyżeczki. No i ilość...

Zrobiłam, samo ciasto smaczne i faktycznie wilgotne, ale tej przyprawy do piernika w przepisie zdecydowanie za dużo. Może to zależy od producenta, nie wiem, ale strasznie "mocne" to ciasto wychodzi. Następnym razem dam max 2 łyżeczki. No i ilość cukru zwiększyłam, to trochę bardziej słodkie jest.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Julka

Wyszło puszyste i smaczne. Polecam :lol:

  Załączniki
 
  1. edit

Przepis super świetny, ciasto rewelacja, ja dodałam jeszcze mieszankę suszonych owoców i orzechy, na wierzch polewę z białej czekolady, do kawy miód malinka ))

  Załączniki
 
  1. Joanna

Edyto nie jestem w stanie tego przewidzieć.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony