Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
48 Komentarzy

Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "Ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
  • ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
  3. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 11 miesięcy temu
    Ciasto rewelacja, wilgotne ☺️ i wyrosło piękne..ja przełożyłam powidłami z śliwki węgierki i osłodzonego serka mascarpone... pychaaaa palce lizać, będę piec nie tylko w święta. Przepis trafia do zeszytu dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maga · 1 lat temu
    Witam, czy można zamiast dżemu dodać powidła śliwkowe? Czy będą zbyt mało wilgotne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy taki piernik się uda na blachę 25x25?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madeleine94 · 1 lat temu
    ciasto wyszło idealne jak z obrazka polecam pani stronę wszystkim koleżankom
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Beciu[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata G · 3 lat temu
    Mozna dodac przyprawy do piernika z twojego przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kalls · 3 lat temu
    Zrobiłam, samo ciasto smaczne i faktycznie wilgotne, ale tej przyprawy do piernika w przepisie zdecydowanie za dużo. Może to zależy od producenta, nie wiem, ale strasznie "mocne" to ciasto wychodzi. Następnym razem dam max 2 łyżeczki. No i ilość cukru zwiększyłam, to trochę bardziej słodkie jest.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julka · 3 lat temu
    Wyszło puszyste i smaczne. Polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edit · 3 lat temu
    Przepis super świetny, ciasto rewelacja, ja dodałam jeszcze mieszankę suszonych owoców i orzechy, na wierzch polewę z białej czekolady, do kawy miód malinka :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Edyto[/b] nie jestem w stanie tego przewidzieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 3 lat temu
    Dzień dobry, mam zepsuty mikser, czy jak utrę jajka z cukrem nad parą i dodam rozpuszczoną margarynę, a potem resztę składników, to nie wyjdzie zakalec?Co Pani o tym myśli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 3 lat temu
    Witam. Ciasto łatwe szybkie i smaczne. Zrobiłem wczoraj wieczorem miał być na święta ale nie doczeka. Dodałem orzechy i skórkę pomarańczową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    No niestety to nie jest mój przepis..wyszedł zakalec buuu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcyśka · 4 lat temu
    No i upiekłam wczoraj :lol: Wyszło śietnie, piekłam 70 min. już myśłałam, że sie nie dopiecze :cry: ale jest pyszne. Dziękuję za przepis, teraz sie przymierzam do chleba z cukinią :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Marcyśko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcyśka · 4 lat temu
    Można użyć dżemu jagodowego? akurat tylko taki posiadam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika z Włocławka · 4 lat temu
    Przepis idealny.Doskonale dobrane składniki.Wyszedł śliczny i przepyszny.
    Szybko znikł z naszego stołu,godny polecenia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Izo[/b] najlepiej nie wyciągać ciasta z piekarnika, bo niedopieczone może opaść, tylko delikatnie je wysunąć, sprawdzić patyczkiem i jeśli jest wilgotne w środku to piec dalej.
    Co do miksera, to zgadzam się, że są takie które na najniższyć obrotach dalej miksują szybko. Ja mam jeden taki mikser ręczny i używam go tylko do ubijania piany, bo do wmieszania np. mąki się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 4 lat temu
    A ja po godzinie wyjęłam z piekarnika, wyglądało ładnie...po włożeniu patyczka okazało się, że w środku płyn :| Starałam się robić wszystko jak w przepisie...czy możliwe jest, że mam za szybki mikser ? Bo nawet na tych najwolniejszych obrotach działa dosyć szybko. Na koniec musiałam mieszać ręcznie bo mikser prawie by się spalił z wysiłku :/

    Wstawiłam jeszcze do piekarnika, ale chyba się nie uratuje :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna · 4 lat temu
    Brzmi i wygląda smakowicie. Bardzo zbliżony przepis do tego który ja wykorzystuje namiętnie przy niemal każdej okazji.

Polub nas na ...

Początek strony