Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
69 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 4cl rumu (= 40ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For-me-Magazin”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ibis · 3 dni temu
    Zrobilam. Faktycznie nie jest trudne, a efekt wart wyprobowania. 3/4 juz zniknelo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 12 dni temu
    czy wyjdzie z czekolady 95% ? bo mam taka i nie wiem co z nia zrobic :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 14 dni temu
    A czy trzeba dodać rum czy mozna ciasto bez rumu zrobic ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jsm · 17 dni temu
    Mozna dodac do ciasta zurawine ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 19 dni temu
    Genialny przepis, wyszło bardzo dobre i soczyste. Polecam dodać do masy pokruszone orzechy włoskie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emi · 1 miesięcy temu
    A mi chyba nie wyrosło... Czy ono na być takie właśnie cienkie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Trzmiel · 1 miesięcy temu
    :^)Hmm, a czy ciasto powinno być rzadkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Robert · 1 miesięcy temu
    Właśnie robię jestem ciekaw jak wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 miesięcy temu
    Świetny przepis, polecam, zamiast rumu polecam spirytus
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 2 miesięcy temu
    Czy można upiec w foremce do keksa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Najlepsze pyszności
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ekweolinta · 2 miesięcy temu
    Zrobiłam ! Pyszne i w srodku idealne ! Polecam przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 miesięcy temu
    Ciasto podaje się z polewą od razy czy jak zastygnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elżbieta · 3 miesięcy temu
    Rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sotha · 4 miesięcy temu
    Pierwszy raz robiłam brownie i wyszło IDEALNE. Konsystencja taka jaka powinna być- mokra i gliniasta, wierzch chrupiący. Smak mocno czekoladowy, ale nie przesłodzony. Zrezygnowałam z rumu i polewy. Bardzo oryginalne, według mnie to wyśmienita odmiana od tradycyjnych ciast. Mogłabym wsunąć na raz całą blachę Przepis też jest bardzo łatwy i przyjemny w wykonaniu. Miałam tylko problem, że ciasto zaczęło mi przeciekać powoli przez tortownicę, jednak szybko przelałam je do innej, zabudowanej formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 miesięcy temu
    Jestem w ciąży, co mogę dać zamiast rumu?

Polub nas na ...

Początek strony