Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
85 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 4cl rumu (= 40ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For-me-Magazin”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 13 dni temu
    Polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tynka · 13 dni temu
    NAJLEPSZE!! Zrobiłam z 5 jajek bo nie miałam więcej a wyszło REWELACYJNE! Ktoś kto pisze ze wyszła mu jajecznica że szkoda roboty itd niech ograniczy się do gotowania wody w czajniku. Pycha. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 16 dni temu
    Fantastyczny przepis! Pierwszy raz robiłam brownie i wyszło rewelacyjne Niestety nie miałam śmietanki do polewy - ale nie był to problem. Po prostu rozpuściłam czekolade mleczną z małą ilością mleka i wyszło super. Będę polecać ten przepis każdemu. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 1 miesięcy temu
    Czy ciasto studzic w piekarniku czy wyjąć od razu? Dziękuję za odpowiedź ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na Brownie!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 1 miesięcy temu
    O to to to pyszne to to jest ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 miesięcy temu
    Dziś robiłam i wyszło rewelacyjnie. Prosty przepis, wygląda i smakuje obłędnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 miesięcy temu
    Dziś robiłam. Mistrzostwo świata-wyszło idealne .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Nie wiem czemu ale z ubijania moich jajek wyszla slodka jajecznica.... zmarnowane 6szt... smutek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ida · 2 miesięcy temu
    Może głupie pytanie - jakiego kakao mam użyć? Prawdziwego czy rozpuszczalnego w typie Puchatka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 2 miesięcy temu
    Nie wiem czy to faktycznie ma być takie rzadkie ale jak wylewalem na blachę to tak jakbym wodę wylewal, pomijając fakt że zrobione wszystko zgodnie z przepisem... Narazie jest w piekarniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 2 miesięcy temu
    Mam pytanie, czy konieczny jest rum?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Dobrogojska · 2 miesięcy temu
    Przepyszne ciasto ,dodałam do niego powidła .........zmodyfikowana wersja znika z talerza jak świeże bułeczki .Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 miesięcy temu
    Zrobiłam i jestem w szoku... przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 miesięcy temu
    Mnie nie zachwyciło.6 jaj to za dużo żeby ubić ładnie z tak mała ilością cukru a czekolada zważyła się już w misce ,polecam żeby krótko to rozpuszczać bo chwilę wcześniej było ok .nie urosło.a polewa nie zastyga.nie da się przechowywać bez ubrudzenia połowy sprzętu.a dzieci twierdzą i ja też że jednak jest zbyt mało słodkie.poszukam innego przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Oliwia · 3 miesięcy temu
      Zamiast gorzkiej daj do całości jedna gorzka i półtora mlecznej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 miesięcy temu
    Od razu cały zniknął

Polub nas na ...

Początek strony