Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 4cl rumu (= 40ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For-me-Magazin”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (40)

  1. Natalia

A co jesli ciasto pieklo mi sie pół godziny dlużej... Nie bedzie takie wilgotne? Dodam ze robilam wedlug przepisu a srodek nie chcial sie upiec

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Piekłabym do suchego patyczka. I jakie wyszło?

  Załączniki
 
  1. ilona

a co jesli nie mam rumu ? może być wódka?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ilona

to lepiej zamiast rumu daj więcej mleka. Wódka nie ma żadnego, przyjemnego aromatu

  Załączniki
 
  1. Aneta

Witam. Jeśli użyje tortownicy o średnicy 18 cm i zmniejszenie ilość składników o połowę to powinnam skrócić czas pieczenia? Jaki rum najlepiej użyć? Dziękuje z góry za pomoc.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aneta

przy mniejszej ilości składników czas pieczenia może się skrócić, zwłaszcza jeśli wysokość ciasta będzie niższa. Ale proszę zastosuj się do wskazówki i sprawdzaj ciasto patyczkiem już dużo wcześniej niż przed czasem podanym w przepisie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu tak, wydłuż. Piecz do suchego patyczka, tylko nie za długo, żeby nie przesuszyć. Sprawdź po godzinie, czy jest patyczek suchy. Jak nie to piecz dłużej. Ciasto jest wilgotne, ale zbite, więc nic nie siądzie ;-)

  Załączniki
 
  1. Gosia

Gdybym chciała żeby w tortownicy 26 ciasto było wyższe i użyła o połowę składników więcej to czy wydłużyć też czas pieczenia?czy jest szansa że przez to ciasto mi siadzie i nie będzie miało tez tej soczystosci i pulchnosci?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino to ciasto nie nadaje się do przełożenia.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Czy bownie mogę przełożyć śmietaną? Chce zrobić tort rodzicom na rocznicę ślub i to cisto byłoby idealne, gdyby tylko przełożyć je śmietaną. Czy straci ono wtedy swój smak i urok?

  Załączniki
 
  1. Gosia

Rewelacja! Proste w przygotowaniu i pyszne -faktycznie na ciepło smakuje niesamowicie

  Załączniki
 
  1. Daria

Witam
Dzisiaj upiekłam to ciasto i wyszło rewelacyjnie! Cała rodzina a jest ich co najmniej 6 osób jest zachwycona i prosi o więcej! Od kilku lat korzystam z tej strony i nigdy się nie zawiodłam

  Załączniki
 
  1. ASIA

Wyszło idealne jak na zdjeciu

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony