Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
37 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 4cl rumu (= 40ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For-me-Magazin”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 10 miesięcy temu
    A co jesli ciasto pieklo mi sie pół godziny dlużej... Nie bedzie takie wilgotne? Dodam ze robilam wedlug przepisu a srodek nie chcial sie upiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ilona · 1 lat temu
    a co jesli nie mam rumu ? może być wódka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 lat temu
    Witam. Jeśli użyje tortownicy o średnicy 18 cm i zmniejszenie ilość składników o połowę to powinnam skrócić czas pieczenia? Jaki rum najlepiej użyć? Dziękuje z góry za pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      przy mniejszej ilości składników czas pieczenia może się skrócić, zwłaszcza jeśli wysokość ciasta będzie niższa. Ale proszę zastosuj się do wskazówki i sprawdzaj ciasto patyczkiem już dużo wcześniej niż przed czasem podanym w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Gosiu[/b] tak, wydłuż. Piecz do suchego patyczka, tylko nie za długo, żeby nie przesuszyć. Sprawdź po godzinie, czy jest patyczek suchy. Jak nie to piecz dłużej. Ciasto jest wilgotne, ale zbite, więc nic nie siądzie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Gdybym chciała żeby w tortownicy 26 ciasto było wyższe i użyła o połowę składników więcej to czy wydłużyć też czas pieczenia?czy jest szansa że przez to ciasto mi siadzie i nie będzie miało tez tej soczystosci i pulchnosci?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Karolino[/b] to ciasto nie nadaje się do przełożenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Czy bownie mogę przełożyć śmietaną? Chce zrobić tort rodzicom na rocznicę ślub i to cisto byłoby idealne, gdyby tylko przełożyć je śmietaną. Czy straci ono wtedy swój smak i urok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Rewelacja! Proste w przygotowaniu i pyszne -faktycznie na ciepło smakuje niesamowicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 2 lat temu
    Witam
    Dzisiaj upiekłam to ciasto i wyszło rewelacyjnie! Cała rodzina a jest ich co najmniej 6 osób jest zachwycona i prosi o więcej! Od kilku lat korzystam z tej strony i nigdy się nie zawiodłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ASIA · 3 lat temu
    Wyszło idealne jak na zdjeciu:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź w środę będę robić zobaczymy jak mi wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] jeśli pieczesz ciasto, dowolne, to ono zawsze najpierw upiecze się z zewnątrz, a dopiero później w środku. Zatem jeśli upieczesz jakieś brownie i będziesz chciała je mieć płynne w środku, to musisz je tak piec, aby z góry ciasta zrobiła się właśnie taka skorupka, a w środku pozostało jeszcze płynne. Zobacz na te przepisy: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-[url="ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/516-przepis-na-brownies-z-oreo"]Kliknij na ten link[/url]
    lub ten: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/457-przepis-na-brownie-z-kremem-mascarpone-i-porzeczkami"]Kliknij na ten link[/url]
    albo ten: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/339-przepis-na-brownie-z-wisniami"]Kliknij na ten link[/url] Jak ogłądniesz zdjęcia, zwłaszcza tego ostatniego ciasta, to widać, że ono jest wilgotne w środku, a z zewnątrz jest skorupka. Możesz piec je troszkę krócej i wtedy środek będzie jeszcze luźniejszy, bądź płynny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Ostatnio byliśmy w restauracji z narzeczonym i jedliśmy brownie (chyba), było mocno czekoladowe w środku wypływające z orzechami i rodzynkami. Ale mój luby zachwycił się nim, bo jego wierch był chrupiący tak, że łamał się pod widelcem jak lód. Czy jest jakiś sposób na taki chrupki wierzch ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 4 lat temu
    Co jeśli zapomniałam dodać mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] to ciasto piecze się w temperaturze 160stopni, a zazwyczaj inne przepisy są na 180st. Najlepiej sprawdź je patyczkiem. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek będzie suchy. Piekąc na termoobiegu zmniejsz trochę temperaturę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Witam, mam pytanie, co prawda nikt się tu nie skarżył jeszcze że coś nie tak Nie robiłam nigdy brownie, dopiero mam zamiar i ten przepis wyjątkowo przypadł mi do gustu, jednak wszystkie przepisy które przeglądałam podawały czas pieczenia ok 20-25 min, więc martwi mnie że te 50 min to będzie za dużo (mam zamiar piec na termoobiegu) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 5 lat temu
    Genialny przepis, upiekłam wczoraj to ciasto i od tego czasu non stop kręcę się wokół lodówki :D. Zimne mi nie smakuje, ale podane na ciepło jest rewelacyjne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    [quote][b]Agnieszko[/b] jeśli jest napisane "jajka" to zawsze całe.[/quote]
    Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] jeśli jest napisane "jajka" to zawsze całe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Ubić jajka na masę? Tj. całe czy tylko białka?

Polub nas na ...

Początek strony