Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
47 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 4cl rumu (= 40ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For-me-Magazin”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 11 dni temu
    Mogę zamiast rumu dać whisky? pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 14 dni temu
    Czy można dodać do ciasta jakieś owoce, np maliny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 miesięcy temu
    Czy rum można zastąpić aromatem rumowym do ciast?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzynkaaa · 1 miesięcy temu
    Wyszlo pyszne i z pewnoscia zrobie nie raz ... nastepnym razem zaszaleje i dodam troche orzechów ? . Cale szczescie, ze wpadlam na ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 miesięcy temu
    Ciasto rewelacja! Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 miesięcy temu
    Pyszne:) Zrobiłyśmy z córką wczoraj. Tylko polewa była z mlecznej czekolady i dałyśmy mniej śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 miesięcy temu
    Czy to maja byc cale jajka czy same zoltka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 3 miesięcy temu
    A czy można do polewy zamiast gorzkiej dodać mleczną czekoladę? Czy wtedy nie wyjdzie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 lat temu
    A co jesli ciasto pieklo mi sie pół godziny dlużej... Nie bedzie takie wilgotne? Dodam ze robilam wedlug przepisu a srodek nie chcial sie upiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ilona · 2 lat temu
    a co jesli nie mam rumu ? może być wódka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 2 lat temu
    Witam. Jeśli użyje tortownicy o średnicy 18 cm i zmniejszenie ilość składników o połowę to powinnam skrócić czas pieczenia? Jaki rum najlepiej użyć? Dziękuje z góry za pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      przy mniejszej ilości składników czas pieczenia może się skrócić, zwłaszcza jeśli wysokość ciasta będzie niższa. Ale proszę zastosuj się do wskazówki i sprawdzaj ciasto patyczkiem już dużo wcześniej niż przed czasem podanym w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Gosiu[/b] tak, wydłuż. Piecz do suchego patyczka, tylko nie za długo, żeby nie przesuszyć. Sprawdź po godzinie, czy jest patyczek suchy. Jak nie to piecz dłużej. Ciasto jest wilgotne, ale zbite, więc nic nie siądzie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Gdybym chciała żeby w tortownicy 26 ciasto było wyższe i użyła o połowę składników więcej to czy wydłużyć też czas pieczenia?czy jest szansa że przez to ciasto mi siadzie i nie będzie miało tez tej soczystosci i pulchnosci?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Karolino[/b] to ciasto nie nadaje się do przełożenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Czy bownie mogę przełożyć śmietaną? Chce zrobić tort rodzicom na rocznicę ślub i to cisto byłoby idealne, gdyby tylko przełożyć je śmietaną. Czy straci ono wtedy swój smak i urok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Rewelacja! Proste w przygotowaniu i pyszne -faktycznie na ciepło smakuje niesamowicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ASIA · 4 lat temu
    Wyszło idealne jak na zdjeciu:)

Polub nas na ...

Początek strony