Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
100 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 4cl rumu (= 40ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For-me-Magazin”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania K-G · 10 dni temu
    Wyszło przepysznie Mokre, puszne ciasto i pyszna polewa :)Dziękuję za przepis :))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 20 dni temu
    Witam! Dzisiaj podjęłam się tego ciasta, ale będę musiała wykonać drugą próbę, bo zapomniałam dodać mleka, więc wyszło zwykłe ciasto czekoladowe, a nie "soczyste". Z zaskoczeniem stwierdziłam, że zupełnie dobre. Na wierzch przed pieczeniem nasypałam malin i bardzo polecam taki dodatek. Podawałam, polewając syropem malinowym Herbapol.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Emila · 19 dni temu
      Hej! Właśnie zastanawialam się jakie byłoby ciasto gdybym dodała trochę malin
      Spróbuję, dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Claudio · 28 dni temu
    Świetny przepis wychodzi takie bardziej deserowe niż typowe ciastko.Polecam zaserwować z bitą śmietaną i konfiturą z wiśni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 1 miesięcy temu
    Świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Viktoria · 1 miesięcy temu
    Bardzo dobre dziekuje za przepis :3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnessja S · 1 miesięcy temu
    super ciasto, robiłam z 5 jajek w rozmiarze L, a czekolada wedla 64%, mało słodkie, wilgotne, ubite, ale bez zakalca, młodszym dzieciom raczej nie smakowało bo za gorzkie, ale i tak zniknęło. polecam. jajka lepiej ubić na początku bez cukru i dodać go jak już będzie gęsta piana, wtedy nie wyjdzie żadna jajecznica.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Laura · 1 miesięcy temu
    Czy koniecznie musi być dodany jakiś alkohol? Można bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 1 miesięcy temu
    Polewa bardzo dobra, ale ciasto wyszło suche. Jako ciasto czekoladowe ok, jako mokre brownie już nie bardzo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 1 miesięcy temu
    Czym moge zastąpić rum, którego nie mam ? czy jest konieczny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 1 miesięcy temu
    Na jakim programie pieczemy brownie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 miesięcy temu
    Właśnie wleciało do piekarnika. Czekamy na efekty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Czy roztopioną czekolada ma być bardzo płynna?? Bo moja jest bardzo płynna I nie wiem czy nie za plynna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 miesięcy temu
    Dobry przepis, tylko za długi czas pieczenia - wyszło suche .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 miesięcy temu
    Świetny i prosty przepis, smakował rodzince. Ciasto zniknęło przy pierwszym podejściu. Na pewno jeszcze upiekę, ale we większej blaszce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 miesięcy temu
    Polecam ten przepis.

Polub nas na ...

Początek strony