Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
75 Komentarzy
Soczyste brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 4cl rumu (= 40ml)

Polewa czekoladowa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  6. Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
  7. Polewą polać ciasto.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: „For-me-Magazin”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Soczyste brownie Soczyste brownie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 6 godzin temu
    Nie wiem czy to faktycznie ma być takie rzadkie ale jak wylewalem na blachę to tak jakbym wodę wylewal, pomijając fakt że zrobione wszystko zgodnie z przepisem... Narazie jest w piekarniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 8 dni temu
    Mam pytanie, czy konieczny jest rum?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Dobrogojska · 8 dni temu
    Przepyszne ciasto ,dodałam do niego powidła .........zmodyfikowana wersja znika z talerza jak świeże bułeczki .Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 21 dni temu
    Zrobiłam i jestem w szoku... przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 miesięcy temu
    Mnie nie zachwyciło.6 jaj to za dużo żeby ubić ładnie z tak mała ilością cukru a czekolada zważyła się już w misce ,polecam żeby krótko to rozpuszczać bo chwilę wcześniej było ok .nie urosło.a polewa nie zastyga.nie da się przechowywać bez ubrudzenia połowy sprzętu.a dzieci twierdzą i ja też że jednak jest zbyt mało słodkie.poszukam innego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Od razu cały zniknął
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ibis · 5 miesięcy temu
    Zrobilam. Faktycznie nie jest trudne, a efekt wart wyprobowania. 3/4 juz zniknelo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 6 miesięcy temu
    czy wyjdzie z czekolady 95% ? bo mam taka i nie wiem co z nia zrobic :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 6 miesięcy temu
    A czy trzeba dodać rum czy mozna ciasto bez rumu zrobic ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jsm · 6 miesięcy temu
    Mozna dodac do ciasta zurawine ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 miesięcy temu
    Genialny przepis, wyszło bardzo dobre i soczyste. Polecam dodać do masy pokruszone orzechy włoskie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emi · 6 miesięcy temu
    A mi chyba nie wyrosło... Czy ono na być takie właśnie cienkie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Trzmiel · 7 miesięcy temu
    :^)Hmm, a czy ciasto powinno być rzadkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Robert · 7 miesięcy temu
    Właśnie robię jestem ciekaw jak wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 8 miesięcy temu
    Świetny przepis, polecam, zamiast rumu polecam spirytus
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 8 miesięcy temu
    Czy można upiec w foremce do keksa??

Polub nas na ...

Początek strony