Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Królewiec

Królewiec to dość popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawieniu ciasta na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 150g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

  • 0,5l  mleka
  • 200g  masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny,
  • 50g kakao,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka.

dodatkowo:

  • 100g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. (Najlepiej wziąć formę prostokątną  o wymiarach ok. 35cm x 24cm. Spód formy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C.
  3. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać lub zmiksować.
  4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
  5. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  6. Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Królewiec

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (45)

  1. Renata

Pyszne!!! , ale tak naprawdę najlepsze jest na trzeci dzień, kiedy się kończy Dlatego warto je zrobić trochę wcześniej .

  Załączniki
 
  1. Gocha

Wczoraj go zrobiłam moje dziecko jak jest wymagające to mówi ze to jest najlepsze na świecie:-)

  Załączniki
 
  1. magda

ciasto jest bardzo smaczne, ja masę robię w taki sposób, że w mleku rozpuszczam margarynę i dopiero wlewam mąkę rozpuszczoną w mleku.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo taką plastikową łopatką z ząbkami. Fachowo nazywa się: skrobka cukiernicza z ząbkami (zobacz w google).

  Załączniki
 
  1. Magda

Dzień dobry, mogę zapytać jak Pani zrobiła takie wzorki na polewie?

  Załączniki
 
  1. Sabina

Uwielbiam ten przepis i ciasto )

  Załączniki
 
  1. ewelina

właśnie skączyłambudyń zrobił mi się grutkowaty więc pociągłam blederem,troche się wylewało ale to nic nie szkodz

  Załączniki
 
  1. Marzena

Ciasto pyszne ale masa za bardzo rozlewająca sie dodajcie łyżkę więcej maki ziemniaczanej i wtedy nie będzie sie wylewać . Ciasto rewelka pozdrawia

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiu albo dałaś za mało mąki, albo za krótko gotowałaś budyń. Następnym razem daj pełniejsze łyżki mąk i budyń gotuj od zagotowania co najmniej 1 min., aż zgęstnieje.

  Załączniki
 
  1. kasia

pisałam że masa wyszła mi za rzadka i ciasto pływa ale po paru godzinach w lodówce wszystko jakoś ładnie się ułożyło Było pyszne, a myślałam, że nic z tego, mimo wszystko masa i tak wyszła za rzadka czyżby przez to że na długo/krótko gotowałam,...

pisałam że masa wyszła mi za rzadka i ciasto pływa ale po paru godzinach w lodówce wszystko jakoś ładnie się ułożyło Było pyszne, a myślałam, że nic z tego, mimo wszystko masa i tak wyszła za rzadka czyżby przez to że na długo/krótko gotowałam, za szybko dodałam masło? czemu tak?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony