Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
32 Komentarzy
Królewiec

Królewiec to popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama często robiła je na święta. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawić ciasto na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 450 g mąki pszennej (= 3 szklanki)
  • 150 g cukru (= 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się przyrumieni. (Podczas pieczenia jednego blatu, drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka szybko mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Od zagotowania gotować, ciągle mieszając,  jeszcze 1 minutę. Następnie dodać masło. Dokładnie wymieszać lub zmiksować, aż ,masło się rozpuści. (Krem budyniowy jest dość rzadki).
  4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na nie wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
  5. Ciasto pozostawić na blacie, aż masa budyniowa ostygnie.
  6. Przygotować polewę czekoladową. Cukier puder przesiać. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
  7. Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na noc,  a najlepiej na dobę lub dłużej.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Królewiec Królewiec Królewiec

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Czy moge zastapic make ziemniaczanq kukurydziana ? Ma takie same wlasciwosci zageszczajace ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Nie, możesz użyć skrobi kukurydzianej, ale nie mąki. Proszę tego nie mylić. Skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną można stosować zamiennie, natomiast mąka kukurydziana się tutaj nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pieg · 5 miesięcy temu
    Świetny przepis! Ciasto wyśmienite;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 10 miesięcy temu
    Witam,
    Czy to ciasto da się przerobić na tort? Jeśli tak to jak? Jakie proporcje?
    A tort tylko z biszkoptów przekładanych masą budyniową też wyjdzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      1. Możesz zrobić ciasto również w fomie tortu. Proporcje będą zależeć od wielkości tortownicy. W menu po lewej stronie jest "Przelicznik form do pieczenia". Proszę z niego skorzystać.
      2. Tak, wyjdzie. Można jak najbardziej biszkopt przełożyć masą budyniową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 2 lat temu
    Pyszne!!! , ale tak naprawdę najlepsze jest na trzeci dzień, kiedy się kończy Dlatego warto je zrobić trochę wcześniej .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gocha · 2 lat temu
    Wczoraj go zrobiłam moje dziecko jak jest wymagające to mówi ze to jest najlepsze na świecie:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 3 lat temu
    ciasto jest bardzo smaczne, ja masę robię w taki sposób, że w mleku rozpuszczam margarynę i dopiero wlewam mąkę rozpuszczoną w mleku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sabina · 4 lat temu
    Uwielbiam ten przepis i ciasto ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 4 lat temu
    właśnie skączyłam:)budyń zrobił mi się grutkowaty więc pociągłam blederem,troche się wylewało ale to nic nie szkodz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 4 lat temu
    Ciasto pyszne ale masa za bardzo rozlewająca sie dodajcie łyżkę więcej maki ziemniaczanej i wtedy nie będzie sie wylewać . Ciasto rewelka pozdrawia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 4 lat temu
    masa wyszła mi za rzadka, wylałam ją jak było napisane i ciasto mi pływa.. a placki wyszły takie idealne..
    P.S. pisałam że masa wyszła mi za rzadka i ciasto pływa ale po paru godzinach w lodówce wszystko jakoś ładnie się ułożyło:) Było pyszne, a myślałam, że nic z tego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]ew[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ew · 4 lat temu
    Czy mozna biszkopta zastąpic herbatnikami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 5 lat temu
    mam oytanko bo wlasnie bede sie jutro brała z apieczenie tego ciasta tylko niewiem czy moze byc troszke wieksza forma na to ciasto czy taka jak tutaaj pisze 35na 24???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Natalio, podobna rozmiarowo byłaby najlepsza. Jak będzie za duża to będziesz mieć problem z rozłożeniem ciasta miodowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Wspaniałe ciasto! Jestem antytalentem jeśli chodzi o pieczenie ciast a to jednak mi wyszło. Doskonały opis i cudowny rezultat. Godne polecenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna90 · 5 lat temu
    Zrobiłam to ciasto i muszę przyznać, że jest bardzo dobre. Ładnie się prezentuje i nie jest trudne w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    smakujmy.pl · 5 lat temu
    Pyszne, pyszne! Też robiłam! Moje wspomnienie zdzieciństwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Pyszne! bardzo dobry przepis rodzinka tylko narzekała że za słodkie więc następnym razem dam po prostu mniej cukru i będzie idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    zrobiłam w końcu to ciasto ,a moje spostrzeżenia dotyczą masy ,do przygotowania której użyłam: 0,75 mleka 300g masła 1szkl.cukru 3łyżki mąki ziemn. 2łyżki mąki pszennej i cukier waniliowy.A pisze o tym dlatego że na forme 35*24 masy jest wtedy w sam raz.Poza ciasto wyszło super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 6 lat temu
    ROBIŁAM TO CIASTO JUŻ DWA RAZY . JEST SUPER.JA ZAMIAST POLEWY CZEKOLADOWEJ POLAŁAM PLACEK MASA KRÓWKOWĄ (TAK NIE ZA GRUBO) I POSYPAŁAM POKROJONYMI ORZECHAMI. PLACEK ROBI WRAŻENIE I WYGLĄDEM I SMAKIEM. NA PEWNO WYJDZIE KAŻDEJ Z WAS.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    :-) Witam
    Robiam to ciasto w/g Twojego przepisu Joanno no i PYSZOTA. Kremik prawidowy, polewa też. A w/g innych przepisów krem mi się robi rzadki i nawet przechowywanie ciasta w lodówce nic nie pomagalo. Dziękuję za przepis. Dla mnie BOMBA

Polub nas na ...

Początek strony