Wilgotny, lekki, bezglutenowy tort z czekoladowo- orzechowych blatów, przełożonych jagodowym kremem z serka mascarpone oraz domowym kisielem jagodowym. Pokryty jest bitą śmietaną i udekorowany borówką amerykańską i listkami mięty.
Składniki:
Ciasto ucierane (na dwie tortownice o śr. 20 cm*):
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
30 g kakao
220 g mąki jaglanej
3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Kisiel jagodowy:
300 g jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki cukru
10 g skrobi ziemniaczanej
Krem z serka mascarpone:
250 g mascarpone, schłodzonego
200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Do obłożenia:
300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
jagody lub borówka amerykańska
listki mięty
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i 100 g cukru na jasną, kremową masę. Osobno ubić białka ze 100 g cukru na sztywno. (Cukier wsypać od razu do białek).
W miseczce wymieszać zmielone migdały z mąką jaglaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartego masła z żółtkami i wymieszać do połączenia. (Ciasto będzie gęste. Można zmiksować robotem kuchennym na niskich obrotach, aż składniki się połączą). Następnie wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, dodając je porcjami, stopniowo rozrzedzając ciasto.
Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto rozłożyć po pół do przygotowanych tortownic.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasta wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przeciąć oba ciasta na pół tak, aby otrzymać łącznie 4 blaty.
Przygotować kisiel jagodowy: Jagody (lub borówki) zasypać cukrem i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku owoców mrożonych należy przełożyć je do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać, mieszając, aż owoce się rozmrożą. Następnie ściągnąć z pieca i zmiksować blenderem na mus).
Połowę musu wymieszać dokładnie ze skrobią. Resztę musu przełożyć do garnka i zagotować. Dodać rozmieszany mus ze skrobią i mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. (Kisiel przemieszać krótko, co jakiś czas. Nie mieszać za dużo, aby go nie rozrzedzić. Kisiel jest dość rzadki).
Gdy kisiel ostygnie, przygotować krem z serka mascarpone: Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać). Pod koniec dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i wmiskować 3 łyżki kisielu jagodowego, dodając go stopniowo po łyżce. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Wyłożyć ⅓ kremu mascarpone, a na krem ⅓ kisielu jagodowego. (Rozkładając kisiel jagodowy na każdej warstwie należy pozostawić ok. 1 cm wolnego od brzegu). Przykryć drugim blatem, wyłożyć połowę pozostałego kremu mascarpone i połowę pozostałego kisielu jagodowego. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu mascarpone i resztę kisielu jagodowego. Przykryć czwartym blatem.
Tort wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Następnie ubić śmietanę na sztywno, dodając 1 łyżkę cukru pudru pod koniec ubijania.
Bitą śmietaną obłożyć tort. Udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
Tort schłodzić w lodówce.
Uwaga:
* Jeśli macie jedną tortownicę, proszę upiec ciasto dwukrotnie z połowy porcji.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Dzień dobry. Czy można zastąpić mąkę jaglaną mixem bezglutenowym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
4 lat temu
A czy mogę użyć zwykłej mąki tortowej ? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Pilch·
4 lat temu
Witam. Czy zamiast kisielu można dać konfiturę borówkową czy się krem rozjedzie jednak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Można, tylko ja rozmieszałabym najpierw konfiturę np. w miseczce, żeby byla miękka i dało się ją rozprowadzić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marti·
5 lat temu
Witam, upiekłam ten tort z 1,5 porcji. Piekłam blachy pojedynczo,z termoobiegiem Wszystko się udało, ciasto pięknie wyroslo. Ja na górę zamiast owoców dałam oplatek- tort był dla dziecka. Smak pycha, w końcu moja mam chora na celiakię mogła posmakować czegoś specjalnie dla niej. Jedyny kłopot to dostępność mąki jaglanej. Mi udało się kupić w Lidlu kasze jaglaną bezglutenową i zmieniłam ja na mąkę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Pomocy, nigdzie nie moge dostac tej maki, moge kupic Hirsen i je poprostu zmielic ? Czy moge zastapic jakas inna maka? Serdecznie pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, możesz. Ja też bardzo często kupuję kaszę jaglaną i mielę w thermomixie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Hej :) czy ja moge ten Tort zrobic juz w piatek w sobote udekorowac zeby byl na niedziele gotowy? Czy lepiej wszystko zrobic w sobote ? Czy maka jaglana jest w Niemczech Hirsenmehl ? Dziekuje za pomoc :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, możesz zrobić już w piątek, jak piszesz. Tak, Hirsemehl to mąka jaglana ;)