Popapraniec

Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kakaowym, kokosowym i makowym. Przełożone jest masą budyniową, kwaskowatym dżemem i polane polewą czekoladową. Pomieszane różne smaki tworzą świetną kompozycję. Niby proste ciasto, a wszystkie dodatki wpływają na jego smak i wygląd. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe (na formę o wymiarach ok. 35x 24cm):

  • 8 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 80 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g suchego maku

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 40 g)
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 300 g dżemu, najlepiej kwaskowatego np. z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować ciasto biszkoptowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem. (Można zmiksować krótko robotem kuchennym na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników lub wymieszać szpatułką).
  4. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wmieszać delikatnie łyżką kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe.
  5. Trzy różne kolory ciasta wykładać na przemian do formy, robiąc kleksy łyżeczką lub łyżką. (Jeśli zostanie wam ciasta, wyłożyć drugą warstwę kleksów).

2

  1. Teraz można przemieszać ciasto patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, aby powstał wzór marmurkowy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Chłodne ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.

3

Dolny blat

  1. Przygotować masę budyniową: 500 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  3. Połowę masy budyniowej rozłożyć na dolnym blacie ciasta. Na masie rozsmarować ⅔ dżemu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć drugą połowę masy budyniowej. Rozłożyć resztę dżemu, robiąc kleksy, a następnie delikatnie je rozsmarować na masie. (Dżem na wierzchu nie musi pokryć całej masy).
  4. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa.
  5. Chłodną polewę wylać na ciasto, robiąc esy floresy.
  6. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Popapraniec Popapraniec Popapraniec