Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kakaowym, kokosowym i makowym. Przełożone jest masą budyniową, kwaskowatym dżemem i polane polewą czekoladową. Pomieszane różne smaki tworzą świetną kompozycję. Niby proste ciasto, a wszystkie dodatki wpływają na jego smak i wygląd. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe (na formę o wymiarach ok. 35x 24cm):
8 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g mąki pszennej
250 g cukru
80 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g wiórków kokosowych
70 g suchego maku
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 40 g)
750 ml mleka
100 g cukru
250 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej
50 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
ok. 300 g dżemu, najlepiej kwaskowatego np. z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto biszkoptowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem. (Można zmiksować krótko robotem kuchennym na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników lub wymieszać szpatułką).
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wmieszać delikatnie łyżką kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe.
Trzy różne kolory ciasta wykładać na przemian do formy, robiąc kleksy łyżeczką lub łyżką. (Jeśli zostanie wam ciasta, wyłożyć drugą warstwę kleksów).
Teraz można przemieszać ciasto patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, aby powstał wzór marmurkowy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Dolny blat
Przygotować masę budyniową: 500 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Połowę masy budyniowej rozłożyć na dolnym blacie ciasta. Na masie rozsmarować ⅔ dżemu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć drugą połowę masy budyniowej. Rozłożyć resztę dżemu, robiąc kleksy, a następnie delikatnie je rozsmarować na masie. (Dżem na wierzchu nie musi pokryć całej masy).
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa.
Chłodną polewę wylać na ciasto, robiąc esy floresy.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
9 miesięcy temu
Dzień dobry!Czy do tego ciasta będzie pasował krem czekoladowo- kawowy z Pani orzechowca przełamany dżemem kwaśnym do tego wkładka serowa ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Myślę, że tak 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela ·
11 miesięcy temu
Ciasto pyszne, trochę nasączyłam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
1 lat temu
Pomocy! Kupiony mak mimo końca terminu waznosci za pol roku jest gorzki. Zabieralam sie wlasnie za zrobienie popapranca na jutro ehhh a oprocz wiórków kokosowych mam w domu tylko mielone migdaly... Czy one tu pasują??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
A to moje...pyszności
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
2 lat temu
Ładnie wygląda,ale ile kalorii?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halina·
3 lat temu
Ciasto rewelacja po prostu pyszne Ja trochę nasączyłam i dałam dżem agrestowy a na wierzch wiśniowy pyszny mniam mniam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
3 lat temu
Ciasto uwielbiane przez mojego męża i przez przyjaciół, mam kilka osób które proszą bym im je piekła na jakieś okazje 🥰 pierwszy raz jadłam je na weselu swojej przyjaciółki na Śląsku :) podbiło moje serce. Ja je zawsze nasączam, a do budyniu dodaje dwa żółtka - jest jeszcze lepsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
3 lat temu
Czym Pani nasącza?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
3 lat temu
Będę robić dziś pierwszy raz to ciasto. Mam pytanko- pisała pani że zamiast wiórków można dodać kisielu, a czy zamiast maku do tej części można dać kisiel? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Można, to jest to samo ciasto ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
3 lat temu
Bardzo dobre ciasto. Ale następnym razem spróbuję zintensyfikować smaki: do maku dodam olejek migdałowy, wiorki podprażę na patelni, dodam trochę więcej kakao, a do masy budyniowej dodam wanilię. Powinno być jeszcze smaczniejsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
4 lat temu
Pycha. Ja troszkę nasączyłam biszkopty z przyzwyczajenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Witam napisze mi Pani składniki przepisu na szklanki, Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elzbieta·
4 lat temu
czy do kremu mozna dodac alkohol , a jesi tak to w jakiej ilosci?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz dać trochę. Z alkoholem w masach nie można przesadzić, bo się może zwarzyć. Proponuję nasączyć biszkopt alkoholem i wtedy nie będzie problemu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota ·
4 lat temu
Przepyszne ciasto i jedyne które mi za każdym razem wychodzi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
4 lat temu
Ciasto obłedne zmodyfikowałam troszkę mase dodajac serek marscapone i śmietane 30 % poprostu niebo w gębie szczerze polecam .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Witam, mój mąż zobaczył to ciasto i oczy mu zaświeciły i teraz nie mam wyboru i muszę piec😉 ale z racji diety chciałabym zrobić w wersji bezglutenowej, czy można mąkę pszenna zastąpić bezglutenowa?? Jeśli tak to w jakich proporcjach?? Cieplutko pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie piekłam wersji bezglutenowej, ale na moje oko to jeśli użyjesz gotowej mieszanki bezglutenowej to dałabym 10% mniej niż pszennej lub ewentualnie tyle samo, jeśli ciasto byłoby za rzadkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Witam Pani Joasiu,
czy zamiast wiórek kokosowych w jednej z mas na biszkopt, mogę dodać np. kisielu w proszku wiśniowego/truskwkowego? Jeżeli tak, to w jakiej illości? :)
Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Myślę, że fajny pomysł. Na oko strzelam, że 1 opakowanie kisielu bez cukru.