Ciasto jajko sadzone bez pieczenia

Ciasto jajko sadzone tym razem w wersji bez pieczenia. To sernik na zimno na biszkoptach z morelami i przezroczystą galaretką na wierzchu. Kawałek ciasta przypomina jajko sadzone. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające, kremowe i oczywiście smaczne. Do tego łatwe i w miarę szybkie do przygotowania.

Wersję pieczoną znajdziecie tutaj: "Ciasto jajko sadzone". Na którą się zdecydujecie? ;)

Składniki na 16 porcji:

Spód:

  • ok. 150 g podłużnych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • morele w puszce (duża puszka ok. 820 ml)
  • 3 listki żelatyny (lub 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku), do przygotowania galaretki

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  2. Morele odsączyć na sitku. Soku nie wylewać!
  3. Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 5 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
  4. W międzyczasie do miski przełożyć twaróg i serek mascarpone. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować na wysokich obrotach.
  5. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Odstawić na bok.
  6. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Następnie wmieszać delikatnie ubitą śmietanę.
  7. Część masy (ok. ⅓) wyłożyć na biszkopty, przykrywając je.
  8. 16 połówek moreli odłożyć na bok, najlepiej na ręcznik papierowy, aby jeszcze ociekły z soku. (Będą potrzebne na wierzch ciasta). Resztę moreli ułożyć na masie serowej wypukłą stroną do góry. Zalać resztą masy. Na wierzchu ułożyć w równych odstępach odłożone morele, również wypukłą stroną do góry.
  9. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby masa stężała.
  10. Przygotować galaretkę: Żelatynę przełożyć do garnka i zalać 250 ml soku morelowego z puszki. (Jeśli będzie troszkę mniej soku, to nie szkodzi). Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać sok, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodny sok wylać na ciasto.
  11. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby biszkopty zmiękły.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia Ciasto jajko sadzone bez pieczenia Ciasto jajko sadzone bez pieczenia