Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto, jak w punkcie 2.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 miesięcy temu
    Przepis pierwsza klasa! Moja pierwsza chałka i wyszła super!

Polub nas na ...

Początek strony