Sernik z ricotty i mascarpone


Włoski, pieczony sernik z serem ricotta i mascarpone na kruchym cieście. Sernik jest delikatny, aksamitny, mocno kremowy, a w smaku słodki, śmietankowy. Smakuje wyśmienicie. Kwaśne owoce sezonowe wspaniale do niego pasują.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej należy użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g serka ricotta
- 500 g serka mascarpone
- 140 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Dekoracja:
- ok. 500 g świeżych owoców np. porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, jagody, borówki
- 5 łyżek dżemu leśnego
Sposób przygotowania:
- Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową. Najpierw odlać wodę z serka ricotty i mascarpone. Oba serki, jajka, budyń w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
- Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek).
- Dżem przetrzeć przez sitko i lekko podgrzać, mieszając, aby zrobił się bardziej płynny.
- Dżem wymieszać z owocami i wyłożyć na wierzch sernika.
Uwagi:
- Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
- Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
- W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia i bezglutenowy budyń.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.