Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Sernik z ricotty i mascarpone

Włoski, pieczony sernik z serem ricotta i mascarpone na kruchym cieście. Sernik jest delikatny, aksamitny, mocno kremowy, a w smaku słodki, śmietankowy. Smakuje wyśmienicie. Kwaśne owoce sezonowe wspaniale do niego pasują.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej należy użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g serka ricotta
  • 500 g serka mascarpone
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Dekoracja:

  • ok. 500 g świeżych owoców np. porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, jagody, borówki
  • 5 łyżek dżemu leśnego

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Najpierw odlać wodę z serka ricotty i mascarpone. Oba serki, jajka, budyń w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
  6. Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek).
  7. Dżem przetrzeć przez sitko i lekko podgrzać, mieszając, aby zrobił się bardziej płynny.
  8. Dżem wymieszać z owocami i wyłożyć na wierzch sernika.

Uwagi:

  • Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
  • Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
  • W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia i bezglutenowy budyń.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z ricotty i mascarpone Sernik z ricotty i mascarpone Sernik z ricotty i mascarpone

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 29 dni temu
    Dzień dobry. Czy do tego sernika można zastosować polewę czekoladową i ganache takie jak w serniki z przepisu https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1029-sernik-z-czekoladkami? Robiłam już ten sernik z owocami sezonowymi, był pyszny, ale o tej porze roku trudno już kupić dobre owoce, a bardzo chciałabym to ciastko zrobić ponownie. Czy z polewą czekoladową i czekoladkami należałoby zmniejszyć ilość cukru dodawanego do masy serowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 29 dni temu
      Tak, możesz zrobić i polewę i ganache tak, jak jest to w tamtym przepisie. To są te same serniki tylko na innych serach Ilość cukru możesz zostawić jak w przepisie lub zmniejszyć do max. 100 g. Według uznania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 miesięcy temu
    Dzień dobry wszystkim, przepis mnie bardzo zaciekawił,bo potrzebowałam efektownego ciasta na spotkanie imieninowe w baaardzo upalny dzień. Z powod dostępu do ricotty (tak,tak,są takie miejsca...) masę zrobiłam tylko z mascarpone,do tego domowy dżem i ogródkowe owoce. Efekt- rewelacyjny! Kolejny sprawdzony przepis,za wszystkie bardzo dziękuję ?

Polub nas na ...

Początek strony