Sernik z ricotty i mascarpone

Włoski, pieczony sernik z serem ricotta i mascarpone na kruchym cieście. Sernik jest delikatny, aksamitny, mocno kremowy, a w smaku słodki, śmietankowy. Smakuje wyśmienicie. Kwaśne owoce sezonowe wspaniale do niego pasują.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej należy użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g serka ricotta
  • 500 g serka mascarpone
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Dekoracja:

  • ok. 500 g świeżych owoców np. porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, jagody, borówki
  • 5 łyżek dżemu leśnego

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Najpierw odlać wodę z serka ricotty i mascarpone. Oba serki, jajka, budyń w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
  6. Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek).
  7. Dżem przetrzeć przez sitko i lekko podgrzać, mieszając, aby zrobił się bardziej płynny.
  8. Dżem wymieszać z owocami i wyłożyć na wierzch sernika.

Uwagi:

  • Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
  • Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
  • W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia i bezglutenowy budyń.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z ricotty i mascarpone Sernik z ricotty i mascarpone Sernik z ricotty i mascarpone