Batony owsiane fit

Zdrowe batony owsiane, energetyczne, bez pieczenia, cukru, glutenu i laktozy. Przekąska, która dodaje energii.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 65 g migdałów (całych, ze skórką)
  • 35 g pestek z dyni
  • 90 g suszonych owoców np. daktyli, moreli, rodzynek
  • 2 łyżki oleju kokosowego, temperatura pokojowa
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane)

Sposób przygotowania:

  1. Migdały, pestki, suszone owoce i olej zmiksować w malakserze, Thermomixie itp. (W Thermomixie 10s./ obr. 6).
  2. Dodać sok jabłkowy i cynamon. Płatki owsiane dodawać stopniowo, aż powstanie zbita masa. (Thermomix ok. 20s./ obr. 5).
  3. Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia i pokroić na kawałki. (Ja rozwałkowałam masę, a później gniotłam/ ściskałam ją rękami formując prostokąt, bo masa lekko się kruszyła).

2

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Batony owsiane fit Batony owsiane fit