Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Drożdżówki z budyniem jagodowym

Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym na świeżych jagodach.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 70g cukru
  • 42g drożdży
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g jagód lub borówki amerykańskiej (u mnie borówka)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i około 4 łyżek mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. W tym czasie borówki oczyścić, umyć i zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę borówek zagotować. Do gotujących się borówek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50cm. Prostokąt pokroić na małe prostokąty o wymiarach 10 x 17cm.

02

  1. Na każdym prostokącie rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.

03

04

  1. Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą.

05

06

07

  1. Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.

08

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20min.
porcje

Liczba sztuk:

13
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Drożdżówki z budyniem jagodowym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Agnieszko 1. Tak.
    2. Przygotowuję zawsze świeże ciasto i nie próbowałam robić je dzień wcześniej. Jeśli chcesz zrobić je na noc i wstawić do lodówki to zagniecione ciasto wtawiłabym do wyrośniecia do lodówki. Czy efekt będzie taki sam, tego nie wiem.

  • Agnieszka

    Witam!
    Z przyjemnością zrobię jutro te drożdżówki, jednakże mam dwa pytania.
    1. Chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałam przepis, budyniu nie robię tak jak zwykle, z mlekiem, tylko rolę mleka pełnią borówki i łączę z nimi budyniowy proszek?
    2. Jeżeli chcę rozłożyć robienie drożdżówek na dwa dni, to wieczorem zagnieść ciasto, dać mu wyrosnąć, uderzyć pięścią i wstawić do lodówki na noc, a rano postąpić tak jak Pani napisała Oliwii? Czy takie drożdżówki z "chłodzonego" przez noc w lodówce ciasta ładnie wyrosną i będą puszyste?
    Liczę na szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam

  • Anna

    super robie juz ktorys raz i wychodza pulchne mieciutkie pozdrawiam

  • Joanna

    Katarzyno z Twojego opisu wygląda, jakby było za dużo mąki, jeśli ciasto nie chciało całości wchłonąć. Nie wiem w czym tkwi problem, bo z podanego przepisu powinno wyjść miękkie ciasto. Mogę tylko polecić spróbować ponownie, ewentualnie nie dodawaj całości mąki tylko dosypuj w trakcie zagniatania.

  • KATARZYNA

    Joanno powiem szczerze, że ciasto drożdżowe robiłam do pizzy wiele razy, na paszteciki również i zawsze się udawało. na słodko jeszcze nie próbowałam i może w tym tkwi szkopuł. Zaczyn pięknie wyrósł więc to chyba nie wina drożdży. Problem był taki, że gdy połączyłam wszystkie składniki to tak jakby było za dużo mąki i ciasto było strasznie ciężkie i suche tak, że pozostała w misce część mąki już nie chciała się do ciasta kleić.

  • Joanna

    Katarzyno co znaczy "nie dało się zagnieść"? A masz już doświadczenie z ciastem drożdowym, czy robiłaś pierwszy raz? To zwykłe ciasto drożdżowe, jeśli zaczyn wyrośnie to nie powinno być problemu z przygotowaniem ciasta.

  • KATARZYNA

    nie uważam, że przepis jest zły, tylko zastanawiam się co ja zrobiłam źle skoro moje ciasto w ogóle nie dało się zagnieść mimo, że postępowałam według wskazówek. Szkoda :(

  • Joanna

    Aniu możesz.

  • Ania

    Pani Joanno, czy zamiast borówek mogę do tego celu użyć truskawek?

  • meganka

    powiem tak. CUDO!!!! ja zrobiłam z jagodami i posypałam cukrem. na zimno jeszcze lepsze jak na cieplo. Naprawde sa SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony