Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i świeżymi owocami. Owoce polane są polewą do tortów, aby ładnie się błyszczały. Jeśli taka polewa jest trudno dostępna w sklepach, można przygotować ją szybko samemu w domu.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
  • około 20 truskawek
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.

2

  1. Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.

3

  1. Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.

45

  1. Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).

6

  1. Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20- 30min. w temperaturze 180°C.
  3. Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
  4. Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.

Polewa do tortów:

Składniki:

  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 250ml wody lub soku owocowego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
  2. Gotować ok. 0,5 - 1min., aż całość zgęstnieje.
  3. Ciepłą polewę rozłożyć łyżką na ciastkach.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 30 min.
porcje

Ilość sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - sybilla

    ile ciastek wychodzi z dwóch opakowań ciasta?

  • Gość - Zuzanna

    Świetny przepis. Wygląd jak z wykwintnej cukierni. Polewa dodaje uroku. Robiłam je już kilkanaście razy od kiedy odkryłam Twój przepis tego lata. Z malinami, borówkami, cudne.

  • Gość - Joanna

    Klaudio tak, mogą być dowolne, inne owoce.

  • Gość - klaudia

    czy można zastąpić truskawki innymi owocami ?

  • Gość - djors

    Wyglądają obłędnie, super przepis prosty szybki i tani a takie czasami nam są potrzebne - dziś je robię i już nie mogę sie doczekać ich jedzenia :P

  • Gość - Joanna

    Riko w lodówce możesz je przechowywać przez parę dni. Ciasto francuskie jest chrupiące zaraz po upieczeniu, z czasem traci swoją chrupkość.

  • Gość - rika

    Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość? Nigdy nie miałam styczności z ciastem francuskim i nie wiem czy przy wysokich temperaturach po jednym dniu gdy trzymalabym je w lodowce wytrzymaja, czy nie stana sie takie oklaple?

  • Gość - darekcola

    Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?

    Koleżanko wystarczy zagotować troche wody ok 0,5l z ok 10/20 dkg cukru i powiedzmy łyżke może 1,5 mąki ziemniaczanej i już masz żel ,,tzw minetka '' :) można kapnąć troszke aromatu jaki lubisz żeby nie było takie bez smaku :) pozdrawiam darekcola

  • Gość - Joanna

    Natalio możesz z niej zrezygnować. Ona jest właściwie po to, aby całość się ładnie świeciła.

  • Gość - Natalia

    Czy można zrobić samemu lub zastąpić czymś innym polewę do tortów przeźroczystą, ponieważ nigdzie nie mogę jej kupić?

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony