Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

szyszki

Składniki:

  • około 60g ryżu preparowanego
  • 300g cukierków krówek (w wersji bezglutenowej wybrać krówki bezglutenowe)
  • 125g margaryny lub masła

Sposób przygotowania:

  1. Krówki pokroić na kawałki i razem z margarynę (masłem) roztopić w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać ryż i wymieszać.
  2. Z powstałej masy formować szyszki. Pozostawić do zastygnięcia.
zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

szyszki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Doroto z masy krówkowej też się da zrobić szyszki, tylko troszkę inaczej. Na puszkę masy krówkowej (400g) dodaj 100g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej). Podgrzej masę krówkową w garnku razem z posiekaną czekoladą, mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj ryż preparowany.

  • Gość - Dorota

    a ja chcialam zapytac czy z masy kajmakowej tez mozna zrobic? Tu w Holandii krowek nie ma :( tylko w polskich sklepach a codziennie tam nie bywam.. z twarogiem to wogole ciezko dostac. ale to juz nie na temat.. pozdrawiam

  • Gość - Joanna

    m.dz. myślę, że w lodówce można je przechowywać do 7 dni.
    P.S. Bardzo mnie to cieszy :)

  • Gość - Monika Zielińska

    Ja też chciałam ponowić pytanie (bo nie widzę odpowiedzi) - ile można je przechowywać? Szukam czegoś, co można zrobić już nawet teraz, żeby nie zostawiać sobie wszystkiego na dwa dni przed świętami... :)

    Ps. Swoją książką ułatwiłaś mojemu mężowi kupno prezentu dla mnie na święta ;)

    Pozdrawiam z mroźnych Mazur

  • Gość - Madzia

    Dzisiaj sama po raz pierwszy zrobiłam te szyszki i są przepyszne :-) . Mama, siostra, babcia no i tata są zachwyceni ;-)

  • Gość - AAm

    8) luzik świetne

  • Gość - Magda

    Ile mozna je przechowywaĆ? ;)

  • Gość - Natiii

    Zajebiste...xDD
    Polecam ^^

  • Gość - Danuta

    A ja pamiętam szyszki z krówkami i iryskami, a teraz robię takie cadbery eclairs i wychodzą pychota :)!!!

  • Gość - weronika

    Dzięki wyszły pyszne polecam :lol: :lol:

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony